Eseménynaptár
2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Hagyomány / Rendezvény   »   Egyéb programok

Élményeink az agárdi Nemzetiségi Ifjúsági Találkozón...

2016. szeptember 23. péntek 12:18

Idén szeptember 9-11. között Agárdon került megrendezésre a (Magyarországi Német Fiatalok Közössége és a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete által szervezett) Nemzetiségi Ifjúsági Találkozó, mely idén első alkalommal a többi nemzetiség ifjúságának bevonásával jött létre. 

Kreatív, nemzetiségekkel kapcsolatos workshopok, a projekttervezéstől a kékfestőig, strandolás, nemzetiségi ifjúsági szervezetek bemutatkozása, tapasztalatcseréje és még sok más színes program várta az érdeklődőket.

Iskolánkból 12 fiatal (9.NB) osztályos diák jelentkezett a programra és töltött egy színes és élvezetes hétvégét Agárdon.

Beszámolójukból (mely ide kattintva érhető el) kiderül, hogy nagyon megérte...

Német továbbtanulási börzén jártunk - Bildunsgmesse 2016

2016. szeptember 21. szerda 13:36

17 Absolventinnen und Absolventen unseres Gymnasiums haben am 20. September unter der Leitung von Frau Varsányi in der Deutschen Schule Budapest (Thomas Mann Gymnasium) die diesjährige Deutsche Bildungsmesse besichtigt, wo vorwiegend deutsche und deutschsprachige Universiäten und Hochschulen ihre Bildungsgänge präsentierten.

Jeder von uns hat diese Möglichkeit nützlich gefunden, auch diejenigen, die sich ihre Zukunft in Ungarn vorstellen. Einige Universitäten und Hochschule aus Deutschland und Österreich (sowie eine aus den Niederlanden) haben sich vertreten. Wir konnten bezüglich der Anforderungen und Fächer der Institutionen Fragen stellen. Jeder Vertreter war hilfsbereit und hat uns reichlich mit Informationenn versorgt. Schön wäre es natürlich, wenn in der Zukunft noch mehr Unis präsent wären, einige von uns haben z.B Medizin vermisst.
Aber alles in allem können wir den unteren Klassen diese Bildungsmesse nur empfehlen, weil es eine der wenigen Veranstaltungen ist, wo man hautnah Erfahrungen über das deutsche Bildungssystem mithilfe von deutschen Fachleuten sammeln kann.
Máté Paksi 12.AC

 

Saját fejlesztésű Töri-Monopolyval búcsúztatta az évet a 10.A

2016. június 16. csütörtök 07:36

Bozzai Zsuzsanna tanárnő vezetésével hasznosan és élvezetesen múlatta az utolsó történelemórát a 10.A osztály: az eredeti társasjáték mintájára történelemmel kapcsolatos monopolyt készítettek, majd be is vetették mindenki nagy örömére az utolsó órán.

Tankó-Farkas Kinga a "Kampf der Reiche" ("Birodalmak harca") nevet adta a sajátjának, míg Papp Kata, Répási Kordélia, Szerp Noémi és Gogolák Adél a "Geschichte Monopoly"-ra ("Történelem Monopoly") keresztelt játékkal taroltak és szereztek izgalmas záró-történelem órát.

Kreatív emberek kreatív ötlete, amit önmaguk örömére és fejlesztésére meg is valósítottak! Hasznos és élvezetes évzárás a DNG-ben... smiley

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Újabb költő volt vendége a DNG-s Kortárs Irodalmi Klubnak

2016. június 16. csütörtök 07:17

2016.05.26-án iskolánkban járt Kemény Zsófi, kortárs költő.

A Kortárs Irodalmi Klub keretében nyíltan beszélgetett a művésznő Walter tanár úrral és Sulyok Mátéval. Őszintén társalogtunk gyerekkortól, első sikerektől kezdve a slam közösségbe való beilleszkedésig.


Ezzel az alkalommal zárta a Klub a 2015/2016-os tanévet, de ígérjük, hogy jövőre újabb kortárs költőkkel találkozhatunk!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Tanulmányi fagyizás...

2016. június 09. csütörtök 11:15

Június 8-án, egy gyönyörű szerdai napon a 10.BD osztály tanulmányi fagyizáson vett részt Galambos Tanár Úr vezetésével. Az osztály egyik fele a második, míg a másik fele a negyedik órában látogatott el a városközpont egyik fagylaltozójába, ahol az eladók kifejezetten hálásak voltak a Tanár Úrnak, hogy fellendítette aznapi forgalmukat.
Azonban míg elértük végső célpontunkat, a fagyizót, izgalmas idegenvezetéses túrán vettünk részt, Pesterzsébet főbb nevezetességeit érintve és történetüket megismerve. Galambos Tanár Úr ugyanis rengeteg újdonságot mesélt nekünk annak a városrésznek a központjáról, ahol napjaink jelentős részét töltjük. Megismertük a szecessziós stílusban épült Városháza rövid történetét, melynek tornyai az 1944-es bombatámadások során megsemmisültek, és amelynek a harangjátéka délben a mi tiszteletünkre fel is csendült! Megtudhattuk, hogy Pesterzsébet városközpontja telis-tele van szobrokkal, mint például a Városháza előtti Kossuth-szobor, ami nem nagyon nyerte el a tetszésünket, vagy a kutyás Sissi-szobor, amely kapcsán városunk korábbi névváltozatairól is szó esett. Túránk egyik fénypontja a Petőfi-szobor meglátogatása volt, ahol magyartanárunk előadásában meghallgattuk a szobor talapzatán található Sors, nyiss nekem tért... című verset. Ez méltó lezárása volt magyaróráink - és egyben eddigi életünk- egy izgalmas időszakának, a Petőfi-témakör egy hónapig tartó tárgyalásának.
Az együtt töltött, csodálatos 45 perc emlékére még egy-egy közös képet is készítettünk Petőfivel.

Köszönjük Galambos Tanár Úrnak az interaktív tanítást és a lehetőséget, hogy némiképp kiszakadhattunk a hétköznapokból!

Dömötör-Nagy Dóra, Szabó Szandi
10.BD
 

A Kortárs Irodalmi Klub első ülése

2016. május 05. csütörtök 07:53

2016. 04. 07-én, csütörtökön, a hetedik óra után került megrendezésre a Kortárs Irodalmi Klub első ülése, Walter tanár úr támogatásával. A legifjabb generációs költők közül Polák Péter és Szenderák Bence tisztelt meg minket a jelenlétével.
Felolvasták kedvenc verseiket, beszéltek nekünk terveikről, költészetükről. Szó esett az írásról, arról, ki/mi inspirálta őket, hogy leírják gondolataikat, érzéseiket. Mindketten a József Attila Kör tagjai, ezért ennek működéséről is meséltek nekünk, illetve felajánlották a Klub további működéséhez segítségüket.
A Klub Sulyok Máté 11.AC osztályos tanuló ötlete volt, hogy a kortárs irodalmat közelebb hozzuk a diákokhoz.
Már a szervezők tervezgetik a következő alkalmat, amire szintén szeretnénk fiatal költőt/költőket meghívni.

Sulyok Máté
Pnyakovics Levente

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Ilyen volt a TrachtTag a DNG-ben 2016

2016. április 22. péntek 09:07

Idén először iskolánk is csatlakozott a Zentrum "Népviseletek Napja" kezdeményezéséhez. Nem volt más dolgunk, mint kiválasztani egy sváb őseink ruhatárából vett ruhadarabot vagy kiegészítőt, és a hétköznapi ruhánkkal összekombinálva egész nap, vagy egy napszakban hordani.
Öröm volt látni, hogy milyen sokan - tanárok, diákok egyaránt - döntöttek úgy, hogy részt vesznek a kezdeményezésben.
Az osztályok között meghirdetett verseny rendkívül szorosra sikerült, a 10.BD és a 13.A osztályban is mindenki beöltözött az itt lévők közül! Gratulálunk, övék a meghirdetett nyeremény.

A képre kattintva megtekinthetők a ruhakombinációkról készült egyéni illetve osztályképek...

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Lágerjárat kiállítás megnyitón és tárlatvezetésen jártunk

2016. március 01. kedd 18:51

2016. február 24-én tartotta a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre a Lágerjárat című utazó vagonkiállítás megnyitóját, melyen iskolánk Fakli Szimonetta személyében műsoros résztvevővel is képviseltette magát.

A kiállítás az 1944 végén és 1945 elején a Szovjetunióba deportált politikai foglyokról és kényszermunkásokról emlékezik meg. A "csendes emlékezésnek helyet adó" vagon felkeresi mindazokat a magyarországi vasútállomásokat, amelyekről deportálások indultak a Szovjetunióba - mondta el Matkovits-Kretz Eleonóra, a nemzetiségi kör elnöke a Nyugati pályaudvaron tartott szerdai megnyitón.
A vagonban elhelyezett tablókon a kor történelmi háttere jelenik meg szöveges formában és fényképekkel illusztrálva, de a bemutató fontos részét képezik a folyamatosan futó filmek is. A tárlat célja, hogy rendhagyó történelemórák, beszélgetések keretében megismertesse a közönséggel és elsősorban a fiatalsággal, a "málenkij robot" sokáig méltatlanul elhallgatott történelmi eseményét.
A megnyitón Fakli Szimonetta egy túlélő, „Levél a távolból” című megindító versét szavalta, megadva ezzel a megnyitó alaphangulatát. Szimonettának köszönjük a szerepvállalást és a színvonalas fellépést!
A vagonkiállítást iskolánk több diákcsoportja is megtekinti majd, Bozzai tanárnő történelem faktosai már gazdagabbak az élménnyel.

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Professionelles JDI-Training am DNG (26-28. Februar 2016)

2016. február 15. hétfő 13:26

Zwischen dem 26-28. Januar fand am DNG gezieltes Training für den Wettbewerb Jugend debattiert International statt

Auf Einladung von Enikő Jakus (der vorbereitenden Lehrerin von Csenge Dörner, unserer Silbermedaillen-Trägerin im Internationalen Finale der JDI in Riga) hielt Herr Lennart Faix, der aus einem Ex-JDI-Kandidaten zu einem professionellen Debatten-Trainer hervorgetreten ist, ein dreitägiges JDI-Training an unserer Schule. Gezielte Übungen, Tipps aus erster Hand und viel-viel Übung prägten diese drei Tage.

Wir bedanken uns bei Herrn Faix aus Hamburg, Frau Enikő Jakus bzw. Csenge Dörner aus dem DNG und András Boros aus der Österreichischen Schule Budapest auch an dieser Stelle für ihre tolle Arbeit als Trainer, für ihre Unterstützung und Engagement, was auch auf unsere Schüler sehr motivierend gewirkt hat.

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

DSD bemutatókat láttunk "nagyoktól kicsiknek" 2016

2016. február 11. csütörtök 11:49

A tavalyi évekhez hasonlóan a DÖK kezdeményezésére idén öt önkéntes végzős diákunknak köszönhetően február 9-én délután a kisebb évfolyamok tanulói ízelítőt kaphattak, hogy hogyan is néz ki egy színvonalasan összerakott és ügyesen előadott DSD-prezentáció.
A programon első kézből kaphattak tippeket, pl. olyan kérdésekben, hogy mikor és milyen témát válasszanak, mennyi idő az egészet összeállítani, vagy hogy mire számítsanak élesben.
Reméljük, hogy mindenki ösztönzést kapott és időben nekivág, hogy ilyen nívós szintre jusson, mint a délutáni "előadóink", akik név szerint: Fábián Terézia, Babocsay Csenge, Kovács Brigitta, Budai Dóra, Kocsis Petra.
Nagyon köszönjük a végzősöknek, hogy vállalták még egyszer a "fellépést", szívből gratulálunk nekik a DSD eredményeikhez is!
 
 
  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva