Eseménynaptár
2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Hagyomány / Rendezvény   »   Egyéb programok

DSD próbavizsga 2017

2017. november 24. péntek 09:18

A 11. évfolyam három bátor jelentkezőjének - név szerint Malonyai-Pető Eszternek, Stiga Viktóriának és Ungi Eszternek - köszönhetően 2017. november 21-én három jól sikerült DSD próbavizsgát láthattak iskolánk végzősei. A bemutatóvizsga célja egyrészt az volt, hogy 12-eseinknek bepillantást nyújtson a vizsga menetébe, ezzel is segítve a felkészülést, másrészt pedig segített egységesíteni a vizsgáztatók elvárásait, értékelését és vizsgáztatói magatartását. Mindenki számára nagyon tanulságos volt a három bemutató, reméljük ezek után még több jól sikerült vizsgát fogunk látni.
Még egyszer köszönet a három 11.-esnek és felkészítő tanáraiknak, Linka tanár úrnak, Kóbor tanárnőnek és Varsányi tanárnőnek, a végzősöknek pedig nagy kalappal :)) az éles vizsgákhoz! 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Tökvájó verseny 2017

2017. november 02. csütörtök 15:44

Idén is megrendezésre került az iskolai tökvájó verseny. A facebook oldalunkon keresztül tartott szavazás alapján, már a legtöbb lájkot kapott győztes tök is megvan: a 9.NB osztály DNG-logós tökfaragványa lett a befutó! Szeretettel gratulálunk a győztesnek és minden résztvevőnek!

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Studienreise in Hermannstadt

2017. október 25. szerda 14:09

Vom 5. bis zum 8. Oktober 2017 nahm eine Lehrergruppe der deutschen Nationalitätenschulen von Ungarn an einer Studienreise in Hermannstadt (Nagyszeben, Sibiu) teil.
Unsere Schule vertraten Zsuzsanna BozzaiKrisztina Kárpáti-Simon und Tünde Antalné Tóth
Die Gastfreundschaft des Demokratischen Forums der Deutschen in Rumänien war großartig. Durch Hospitationen und durch die persönlichen Gespräche konnten wir die Erfolge und die Probleme der deutschen Schulen in Rumänien kennen lernen. Der Stadtrundgang in der alten Hermannstadt und die Ausflüge nach Birthälm, nach Mediasch und nach Mühlbach waren auch schöne Erlebnisse. Wir kehrten mit vielen Erfahrungen reicher heim.
Wir hoffen, dass sich diese Zusammenarbeit in unserer Region in der Zukunft fortsetzen wird.
Vielen Dank für diese nützliche Möglichkeit!
 
 

Kacsatánc flashmob

2017. szeptember 19. kedd 13:40

A 12.BD osztály elhatározta, hogy egy kis színt visz a monoton hétköznapokba, ennek érdekében került megrendezésre szeptember 13-án, szerdán a kacsatánc-flashmob. A harmadik óra utáni szünetben kacsahápogás figyelmeztette az iskolában tartózkodókat, hogy valami nem mindennapi esemény fog történni. Az udvarra egyre többen értek ki, sokan csatlakoztak a táncolókhoz. Sőt, még néhány tanárunk is úgy érezte, hogy részese szeretne lenni a közösségépítő szórakozásnak. A nagy érdeklődésre való tekintettel, többször is újraindult a tánccal egybekötött zene, és minden egyes alkalomkor egyre többen szerepeltek a DNG facebook oldalára rögzített élő közvetítésen. A 12 BD. osztály örömmel figyelte a táncoló, magukat jól érző társait! Ezúton is üzeni: "Ne felejtsétek, ez még csak a kezdet!"

Természetesen a szervező osztály szerette volna a szokásos Agócs Norbi-féle videóminőségben dokumentálni a történteket, így Linka Tanár Úr profi felvételeiből létrejött az alább megtekinthető szerkesztett kisfilm.

 

Krakkói hosszú hétvége

2017. június 12. hétfő 12:32

Iskolánk 20 fős csoportja június 3-5-között, egy hosszú hétvége keretében Krakkóba látogatott. Miután bőrüléses, összkomfortos autóbuszunkkal megérkeztünk a szállásra. a jelentkezőknek néhány fakultatív programon is nyílt lehetőségük részt venni, többek közt megtekintették az Auschwitz-Birkenaui emlékmúzeumot, valamint a Wieliczkai sóbányát is. 
A program mindenki számára kedvező volt, mert a csoport másik fele eközben tett egy-egy hatalmas sétát Krakkó történelmi belvárosában. Megismerhették a királyi várat, a zsidó negyedet, valamint a város középkori főterét is.
A hosszú, sok energiát igénylő napok ellenére számtalan élménnyel gazdagodtunk, köszönjük kísérő tanárainknak, Krausz Éva Tanárnőnek és Sáry József Tanár Úrnak, hogy velünk tartottak!
 

Országos Német Nyelvű Szavalóverseny - 2017. május 19.

2017. május 21. vasárnap 10:00

2017. május 19-én ismét megtelt iskolánk az ország minden tájáról érkezett - Trachtos, rozmaringos, kalapos, kiscsizmás, nagyszoknyás és izgalommal teli - ifjú egyéniségekkel, akikben a gyökereken és nyelven túl egy dolog még biztosan közös volt: a versek, az irodalom, a szavalás szeretete.
13. alkalommal rendezte meg iskolánkban a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata az Országos Német Nyelvű Szavalóverseny döntőjét, melyen a korábbiaknál is népesebb versenyzői létszám, több mint 200 általános és középiskolás gyűlt össze, hogy "Mundart" vagy "Hochdeutsch" kategóriában összemérje tehetségét. Öröm volt látni, hogy sok diákot, tanáraikon kívül szülei és nagyszülei is elkísértek. Bár dobogós hely minden kategóriában csak három van, de bátran állíthatjuk, hogy - az idei eredményhirdetés formai kivitelezésének megfelelően - minden döntőbe jutott versenyzőnek a színpadon és a reflektorfényben van a helye.
Külön öröm számunkra, hogy tanulóink is sikeresen szerepeltek a döntőben: Kenéz Antónia a 13., Csordás Tamara az 5., Deminger Diána pedig a 4. helyen zártMindannyiuknak szívből gratulálunk! 
Minden szavalót és vendéget jövőre is nagy szeretettel várunk!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Regionális zenei verseny Taksonyban

2017. május 17. szerda 12:53

Április 21-én rendezték meg Taksonyban a Regionális Német Nemzetiségi Zenei Versenyt. Ezen két diákunk, Prokop Gábor (klarinét), Faragó Dorottya (zongora) vett részt Kaltenecker Gábor (harmonika) kíséretében. A fellépések között szünetet tartottak, majd a második kör végén a zsűri elvonult, hogy értékelje a produkciókat. Végül sor került az eredményhirdetésre, ahol a 2 diákunk az aranyminősítés oklevelét vehette át.

Ezúton is gratulálunk nekik!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Országos Német Nyelvű Szavalóverseny 2016. május 13.

2017. május 13. szombat 15:07

A hagyományoknak megfelelően idén is iskolánk adott otthont a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata szervezésében megrendezésre kerülő Országos Német Nyelvű Szavalóversenynek. Az ország három nagy régiójából (1. Nyugat- és Észak-Dunántúl (6 megye) + Budapest, 2. Dél- és Kelet- Dunántúl (Baranya, Tolna, Somogy), 3. a Dunától keletre+Pest) kb. 200 tanuló érkezett, hogy vagy "Hochdeutsch", vagy "Mundart" kategóriában, ki-ki a maga korosztályában előadja szavalatát.
Öröm volt látni, hogy sok diákot, tanáraikon kívül szülei és nagyszülei is elkísértek. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen rengeteg felkészült, kiváló előadó között kellett rangsorolniuk. Sajnos dobogós hely minden kategóriában csak három van, de szívből állíthatjuk, hogy minden versenyző győztes valahol, hiszen nem kis munka és izgalom árán jutott el idáig.
Külön öröm számunkra, hogy tanulóink is sikeresen szerepeltek a döntőben: Csordás Tamara a 15., Kenéz Antónia a 13., Knapp Mercédesz pedig az 5. helyen zárt. Mindannyiuknak szívből gratulálunk! 
Minden szavalót és vendéget jövőre is nagy szeretettel várunk! 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

A tőzsdén járt a 9.NB osztály

2017. május 10. szerda 07:04

2017. május 4-én a 9.NB osztály Kertész Gábor tanár úr és Bozzai Zsuzsanna tanárnő kíséretében, a történelem óra keretében a tőzsdére látogatott. Élményeikről egy rövid diákbeszámoló ad ízelítőt:

"Történelem óra keretein belül lehetőségünk volt a Budapesti Értéktőzsdén látogatást tenni. Egy másfélórás előadáson vettünk részt, ezáltal kimerítő információkat kaptunk a tőzsde működéséről és a tőzsdézésről. Természetesen minden általunk feltett kérdésre választ is adtak az alkalmazottak. A program végén mindenki csengethetett a tőzsde csengőjével. Számomra rendkívül hasznos volt ez a "kirándulás", nem csupán azért mert aznap nem volt suli, hanem mert olyan élményekkel lehettünk gazdagabbak, melyeket nem hiszem, hogy töri órán megkaphatnánk."
Petri Gyula, 9,NB

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Nemzetiségi Tanévnyitó + Európa Nap 2016

2016. október 05. szerda 08:25

A budapesti és Észak-magyarországi Régió nemzetiségi iskoláinak ünnepélyes tanévnyitója idén, 2016. szeptember 30-án ismét iskolánkban, a Budapesti Német Önkormányzat szervezésében került megrendezésre.

A Budapesti Németek Európa Napjával egybeszőtt tanévnyitón, a Fővárosi illetve a Pest megyei Német Kisebbségi Önkormányzat jóvoltából került sor az "Év némettanára" díjak átadására. A Pest megyei Német Kisebbségi Önkormányzat úgy határozott, hogy az idei évtől kezdve a kitüntetést - Szabóné Kreisz Katalin, a magyarországi németek oktatásügyének neves és elismert pedagógusa után - "Kreisz Katalin Díj"-nak fogja nevezni. A díjazottaknak ezúton is gratulálunk, munkájukhoz további erőt, egészséget kívánunk! 

Az átadó ünnepséget színes iskolai előadások, táncok, jelenetek, énekek követték. A szereplőknek (köztük iskolánk énekkarának és a 9.B osztálynak) köszönjük a színes műsorokat, a résztvevőket pedig jövőre is nagy szeretettel várjuk!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva