Eseménynaptár
2024. június
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Iskolánkról   »   Tanítás után   »   Kultúra   »   Énekkar

DNG - Stimmen wir an 2022!

2022. május 10. kedd 13:29

Unsere Schule hat auch dieses Jahr am Aufruf "Stimmen wir an!" mitgemacht. Das Endprodukt ist unter folgendem Link zu sehen/hören.

Wir danken unserem Chor, all den Mitsingenden und der Chorleitern, Frau Zsuzsanna Györfi!

A DNG Kórustáborának krónikája (2022)

2022. május 09. hétfő 08:39

2022. április 4 – 8. között zajlott az idei DNG Kórustábor. Rengeteg izgalmas program, számtalan tapasztalás, fantasztikus közösségi élmény. A tábor rövid krónikája ízelítőt ad a táborból:
 
2022. április 4.
Délelőtt tíz órakor indult el velünk a busz úticélunk, Súr felé.  A sokoldalúan összeállított program, melynek középpontjában a magyarországi német népdalok megismerése és a közös éneklés állt, izgalmas öt napot ígért.
Ezen az első délutánon Pusztavámon vendégeskedtünk. Először a tájházat néztük meg, utána pedig a helyi német nemzetiségi kórussal találkoztunk. Fantasztikusan jó hangulatú közös éneklés következett, melynek során a helyi dialektussal is ismerkedhettünk egy kicsit pusztavámi népdalok segítségével.
Móron vacsoráztunk, majd már a szálláson táncház és kóruspróba következett kórusvezetőnk vezényletével. 
 
2022. április 5.
Kedden közös reggeli után indultunk el a Gaja-völgyi tájcentrumba, ahol frissítő sétánk közben az erdő állatait nem zavarva, diszkréten elénekeltünk egy-két dalt.
A rövid kirándulást követő ebéd után Székesfehérváron megnéztük a különböző művészeti ágak (építészet, festészet, irodalom, szobrászat) alkotásait bemutató Bory-várat. Innen együtt mentünk a Kossuth utcába, ahol részesei lehettünk a 16 órai órajátéknak. Ezután a kórustagok játékos feladatokat kaptak: szerenádot adtak Mujkó bohócnak és Kati néninek, illetve rövid interjúkat készítettek helyi lakosokkal a magyarországi németekről.
A Várpalotán elköltött vacsora után már csak egy rövid éneklés következett a szálláshelyen, majd akinek kedve volt hozzá, nézhette az aktuális BL meccset.
 
2022. április 6.
Egy frissítő délelőtti kóruspróba után indultunk el Mórra. A nap első úticélja a Lamberg-kastély volt. A professzionális vezetés során megismerhettük ennek a titokzatos múltú épületnek a történetét. A kastély parkjában található házikóban a móri németek emléktárgyait tekinthettük meg. A ház belső tereit a helyi németség hagyományai szerint alakították ki.
Ebéd után egy kis szabadidő következett, így alkalmunk nyílt a város önálló felfedezésére.
Fél 6-kor már Gánton voltunk, ahol először megismerhettük a Szent Vendel templomot, majd egy közös táncpróba következett a helyi német nemzetiségi ifjúsági tánccsoporttal.
A nap zárásaként együtt énekelhettünk a gánti Liederkreis (dalkör) tagjaival.
 
2022. április 7.
A csütörtök reggel is élményteli napot ígért. A délelőttöt a zirci apátságban töltöttük, ahol igazán emlékezetes vezetések során ismerhettük meg a csodálatos épületegyüttes egyes részeit. A látnivalók megtekintése után egy kis időt az ajándékboltban is eltölthettünk.
Utunk aztán Csesznekre vezetett, ahol a vár tövében költhettük el az aznapi ebédet kint a szabadban, gyönyörű, tavaszi időben. Ebéd után már várt ránk a várkapitány, aki rövid hegymászás után bemutatta nekünk Csesznek várát.
Este magunk készítettük a vacsorát, amit jókedvűen, énekelve (és igen gyorsan) fogyasztottunk el.
 
2022. április 8.
Utolsó nap már csomagokkal együtt indultunk útnak, elköszöntünk Súrtól.
Ezen a napon elsőként a frissen felújított nádasdladányi Nádasdy-kastélyba látogattunk, ahol úgy érezheti magát a látogató, mintha vendégségben járna a Nádasdyaknál.
A Velencei tónál elfogyasztott ízletes ebéd és fejenként 5-6 rétes után lassan megérkeztünk Budapestre. Itt zárult le aztán a kórustábor öt szép napja.
 
A krónikaíró stílszerűen egy népdal két sorával zárja beszámolóját:
“Spielet auf ihr Musikanten
Spielet auf ein Abschiedslied!“
(Játékra fel zenészek/játsszatok egy búcsú dalt!)

A tábor Magyarország Kormányának támogatásával, a NTAB-KP-1-2022/1-000117 azonosító számú pályázati program keretében került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Iskolánk kórusa Arany Rozmaring és Fesztiváldíjat kapott (2018)

2018. május 15. kedd 10:10

A „Landesrat der ungarndeutschen Chöre, Kapellen und Tanzgruppen“ szervezésében háromévente megrendezésre kerül a magyarországi német ifjúsági kórusok Országos Minősítő Fesztiválja, melynek idén - 7. alkalommal - április 28-án, Városlőd adott otthont.

Iskolánk vegyeskara  - Győrfi Zsuzsanna tanárnő vezetésével - soroksári gyűjtésű magyarországi német népdalcsokrot adott elő, Hídvégi Zoltán harmonika-kíséretével. A kórus idén, még a három éve aratott elsöprő sikert is felül múlva a fesztivál legnívósabb Arany Rozmaring díja mellett megkapta a szakértő zsűritől magas színvonalú programjáért a Fesztiváldíjat is. Ezen felül a kórus meghívást kapott a 2021-es Országos Gálára (Magyarországi Német Önkormányzatok Napja) való szereplésre, mely óriási megtiszteltetés mind a kórustagoknak, mind az iskolának.

Nagyon-nagy szeretettel gratulálunk iskolánk kórusának!

A linkre kattintva megtekinthető a videó kórusunk fellépéséről...

A városlődi program az EMET és az NKA támogatásával valósulhatott meg. 

Támogatásukat köszönjük!
 
 

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

"Kitüntetéses arany"-minősítést szerzett énekkarunk

2015. április 13. hétfő 13:20

A "Landesrat für Chöre, Kapellen und Tanzgruppen" idén április 11-én, szombaton az ifjúsági kórusok számára immár 6. alkalommal hirdetett Országos Minősítő Fesztivált.
A helyszín ez évben Tolna-Mözs település volt. Iskolánk vegyeskara soroksári gyűjtésű magyarországi német népdalcsokrot adott elő, Hídvégi Zoltán harmonika-kíséretével.
A kórus fantasztikusan sikeres volt a megmérettetésen, kitüntetéses arany minősítést kapott a szakértő zsűritől.
Ezúton is nagy szeretettel gratulálunk a kiváló eredményhez az énekkar vezetőjének, Győrfi Zsuzsanna tanárnőnek és az énekkar tagjainak:
 
Berke Katalin
Börcs Dóra
Budai Bettina
Fülöp Antónia
Juhász Georgina
Kalácska Dominika
Katona Roland
Kelemen Kinga
Komlódi Eszter
Kovács Péter
Kovalik Nikolett
Körmendi Lilla
Mekker Attila
Nánási Viktória
Nánásy Eszter
Pécs Balázs János
Pintér Anita
Pintér Krisztina
Samu Alexandra
Schwarczkopf Léna
Tóth Sarolta
Török Anna
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

A DNG kórusa

2013. szeptember 19. csütörtök 05:53

 
„Ahol a szavak elhagynak bennünket, ott kezdődik a zene.”
/Heinrich Heine/
 
Iskolánkban már közel  13 éve működik  énekkar. Kezdetben egyneműkar volt, majd - néhány vállalkozó szellemű fiúnak köszönhetően -  vegyeskarrá alakult. „Társulatunk” egymást jól  ismerő, - és elismerő,  zenélni, énekelni szerető emberekből áll, akik önként áldoznak szabad idejükből egymásra , a próbákra, fellépésekre, táborra.
Repertoárunkban a  klasszikus kórusművek és a magyarországi német népzene ugyanúgy megtalálhatók, mint a gospel, spirituálé. 
Iskolánk jellegéből adódóan sok meghívást kapunk nemzetiségi rendezvényeken való fellépésre, - énekeltünk már a Kongresszusi Központban, a Vigadóban és a Parlamentben is.  
Többször részt vettünk  a Landesrat által szervezett Magyarországi Német Kórusok Fesztiválján, ahol „Kitüntetéses Arany”, illetve „Arany” minősítést kaptunk a szakértő zsűritől.
Természetesen énekelünk iskolai rendezvényeken is, - nemzeti ünnepeken,  Karácsonykor, a ballagáson. Minden tavasszal részt veszünk a kerületi Éneklő Ifjúság kórustalálkozón, ahol „könnyebb” műfajokat is bemutathatunk ,-  éneklünk franciául, angolul, németül és magyar szerzők művei is felcsendülhetnek.
Tavalyelőtt kórustábort  szerveztünk Esztergomban, amely minden résztvevőben nagyon kellemes emlékként él tovább. Sokat énekeltünk, de kirándultunk, strandoltunk, játszottunk is. A közös főzés és a „spontán” utcai koncertünk ismétlésért kiált! Az idén tehát újra: KÓRUSTÁBOR!
 
Győrfi Zsuzsanna
karnagy
 

Éneklő Ifjúság Kórusverseny

2013. május 15. szerda 10:33

Iskolánk kórusa minden évben nagy sikerrel vesz részt a kerületi Éneklő Ifjúság Kórusversenyen. Ezen a rendezvényen minden pesterzsébeti iskola kórusa fellép, meghallgatja egymást, és a kodályi hagyományoknak megfelelően közös énekléssel zárul az est.

Idén április 25-én délután mutatkoztunk be új műsorunkkal - magyar népdalfeldolgozást, francia madrigált és néger spirituálét is bemutattunk. 
 

Rosmarinen (Lieder)

2013. február 18. hétfő 09:54

Rosmarin - gruppe

2012. december 10. hétfő 09:30

December 8-án a Halásztelki Német Kisebbségi Önkormányzat adventi koncertje - táncházzal egybekötve a Malonyai-kastélyban.

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva