Eseménynaptár
2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal / Hírek / A DNG Kórustáborának krónikája (2022)

A DNG Kórustáborának krónikája (2022)

2022. május 09. hétfő 08:39

2022. április 4 – 8. között zajlott az idei DNG Kórustábor. Rengeteg izgalmas program, számtalan tapasztalás, fantasztikus közösségi élmény. A tábor rövid krónikája ízelítőt ad a táborból:
 
2022. április 4.
Délelőtt tíz órakor indult el velünk a busz úticélunk, Súr felé.  A sokoldalúan összeállított program, melynek középpontjában a magyarországi német népdalok megismerése és a közös éneklés állt, izgalmas öt napot ígért.
Ezen az első délutánon Pusztavámon vendégeskedtünk. Először a tájházat néztük meg, utána pedig a helyi német nemzetiségi kórussal találkoztunk. Fantasztikusan jó hangulatú közös éneklés következett, melynek során a helyi dialektussal is ismerkedhettünk egy kicsit pusztavámi népdalok segítségével.
Móron vacsoráztunk, majd már a szálláson táncház és kóruspróba következett kórusvezetőnk vezényletével. 
 
2022. április 5.
Kedden közös reggeli után indultunk el a Gaja-völgyi tájcentrumba, ahol frissítő sétánk közben az erdő állatait nem zavarva, diszkréten elénekeltünk egy-két dalt.
A rövid kirándulást követő ebéd után Székesfehérváron megnéztük a különböző művészeti ágak (építészet, festészet, irodalom, szobrászat) alkotásait bemutató Bory-várat. Innen együtt mentünk a Kossuth utcába, ahol részesei lehettünk a 16 órai órajátéknak. Ezután a kórustagok játékos feladatokat kaptak: szerenádot adtak Mujkó bohócnak és Kati néninek, illetve rövid interjúkat készítettek helyi lakosokkal a magyarországi németekről.
A Várpalotán elköltött vacsora után már csak egy rövid éneklés következett a szálláshelyen, majd akinek kedve volt hozzá, nézhette az aktuális BL meccset.
 
2022. április 6.
Egy frissítő délelőtti kóruspróba után indultunk el Mórra. A nap első úticélja a Lamberg-kastély volt. A professzionális vezetés során megismerhettük ennek a titokzatos múltú épületnek a történetét. A kastély parkjában található házikóban a móri németek emléktárgyait tekinthettük meg. A ház belső tereit a helyi németség hagyományai szerint alakították ki.
Ebéd után egy kis szabadidő következett, így alkalmunk nyílt a város önálló felfedezésére.
Fél 6-kor már Gánton voltunk, ahol először megismerhettük a Szent Vendel templomot, majd egy közös táncpróba következett a helyi német nemzetiségi ifjúsági tánccsoporttal.
A nap zárásaként együtt énekelhettünk a gánti Liederkreis (dalkör) tagjaival.
 
2022. április 7.
A csütörtök reggel is élményteli napot ígért. A délelőttöt a zirci apátságban töltöttük, ahol igazán emlékezetes vezetések során ismerhettük meg a csodálatos épületegyüttes egyes részeit. A látnivalók megtekintése után egy kis időt az ajándékboltban is eltölthettünk.
Utunk aztán Csesznekre vezetett, ahol a vár tövében költhettük el az aznapi ebédet kint a szabadban, gyönyörű, tavaszi időben. Ebéd után már várt ránk a várkapitány, aki rövid hegymászás után bemutatta nekünk Csesznek várát.
Este magunk készítettük a vacsorát, amit jókedvűen, énekelve (és igen gyorsan) fogyasztottunk el.
 
2022. április 8.
Utolsó nap már csomagokkal együtt indultunk útnak, elköszöntünk Súrtól.
Ezen a napon elsőként a frissen felújított nádasdladányi Nádasdy-kastélyba látogattunk, ahol úgy érezheti magát a látogató, mintha vendégségben járna a Nádasdyaknál.
A Velencei tónál elfogyasztott ízletes ebéd és fejenként 5-6 rétes után lassan megérkeztünk Budapestre. Itt zárult le aztán a kórustábor öt szép napja.
 
A krónikaíró stílszerűen egy népdal két sorával zárja beszámolóját:
“Spielet auf ihr Musikanten
Spielet auf ein Abschiedslied!“
(Játékra fel zenészek/játsszatok egy búcsú dalt!)

A tábor Magyarország Kormányának támogatásával, a NTAB-KP-1-2022/1-000117 azonosító számú pályázati program keretében került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva