Eseménynaptár
2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal / Hírek / Látogatás a Holokauszt emlékközpontban

Látogatás a Holokauszt emlékközpontban

2023. február 28. kedd 10:24

2023.02.10-én, pénteken lehetősége nyílt osztályunk tanulóinak arra, hogy Polgárné Kovács Boglárka tanárnő, Bodonyi Attila tanár úr és Galambos Róbert tanár úr vezetésével ellátogasson a Budapest szívében, a Corvin-negyed közelében található Holokauszt emlékhelyre, történelmi tanulmányaink kiegészítéseként. Megemlékeztünk a  második világháború borzalmai következtében elhunyt  ártatlan áldozatokról.

A múzeumlátogatás egy látványos, nyolc méter magas fal megtekintésével indult a létesítmény udvarában, melyre a Holokauszt alatt 600 000 megölt magyar zsidó csupán töredékének, 180 000 embernek a neve került fel. Ennek oka az, hogy ennyi év után is csak ezen emberek személyazonosságának a felkutatása volt sikeres. A fal tövében az áldozatok családtagjai zsidó szokás szerint kövekkel, de akár virágokkal, illetve mécsesekkel emlékezhetnek meg szeretteikről.

A látogatás következő állomása a felújított, modern, interaktív kiállítás volt. Képek, videók, hanganyagok, személyes tárgyak segítették a téma ábrázolását, illetve feldolgozását: antiszemita propagandaplakátok, zsidóellenes hirdetmények, magyarországi zsidók személyes tárgyai, archív felvételek és fényképek Auschwitzból, felvételek a zsidó kulturális életről (pl: zsidó esküvő), illetve dokumentumfilmek is. A kiállítás akkora hatással volt mindenkire és annyira elgondolkodtató volt, hogy fényképeket sem csináltunk közben. A kiállítás egy vallási szempontból már nem működő, gyönyörű zsinagógával zárult.

A vezetés után egy társasjátékot játszottunk az emlékközpont egyik konferenciatermében, mely a zsidó kultúrához kapcsolódott, illetve a történelmi kérdések mellett, olyan ma aktuális témákat is feldolgozott, mint például a nők egyenjogúsága, az idősebb állampolgárok megbecsülése, a fogyatékossággal élők helyzete.

Összeségében rendkívül informatív és elgondolkodtató volt a program, ajánljuk mindenkinek, hogy látogasson el az emlékközpontba, amennyiben lehetősége nyílik rá. Jó lenne, ha tanulnánk a megtörtént borzalmas eseményekből, hogy többet ne ismétlődhessenek meg.

Péhl Tamás, 12.B

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva