Eseménynaptár
2024. március
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
9
10
11
12
13
15
16
17
19
20
21
24
25
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal / Hírek / Színjátszófesztivál Szekszárdon 2023

Színjátszófesztivál Szekszárdon 2023

2023. április 24. hétfő 10:38

Idén is megrendezték Szekszárdon a Német Színházban az országos német nyelvű középiskolai színházi fesztivált. Iskolánk színjátszó csoportja, a Kulturális Offenzíva is részt vett a találkozón. Egy új színdarabbal képviseltük a DNG-t. A darab címe: Ha Godot megjön, de mit is jelent ez? Örkényi tanárnő osztályában – a jelenlegi 10.B-ben – Samuel Beckett műve, a Godot-ra várva múlhatatlan tapasztalatot (és mély nyomot) hagyott, mi pedig ennek a darabnak a továbbgondolását vittük színpadra. A próbák alatt garantált volt a nevetés, hiszen vidám jelenetek sorából épül fel a darab. Ennek köszönhető az is, hogy az előadáson alig voltunk idegesek.

2023. április 18-án a korai órákban mindannyian a DNG előtt álltunk, és megállapítottuk, hogy a színházi találkozó napján immár hagyományosan esik az eső. Miután a rozzant napernyőnket, az összecsukható kempingszékünket, a hajléktalanok holmijait és egy egész zsáknyi üres sörösdobozt elhelyeztünk az autóbuszben, elindultunk Szekszárdra. Út közben még egyszer elpróbáltuk a színdarabot, aztán csendben folytattuk utunkat egészen a végcélig. Két óra utazás után megérkeztünk a színházba és birtokba vettük az öltözőnket. Itt egy kicsit izgatottabb volt a légkör, aztán amikor mindenki felöltötte a jelmezét, nagyot nevettünk. A fellépésünk előtt megnéztük az „Ifjú DBU“ és a „PaThalia Junior“ előadását. Ezután léptünk mi színpadra. Berendeztük gyorsan a színpadot és mindenki elfoglalta a helyét. Már a próbák alatt kiderült, hogy csak rendkívüli erőfeszítéssel tudjuk játék közben visszatartani a nevetést.  Legnagyobb meglepetésünkre a nevetés leküzdése nagyobb kihívást jelentett, mint a lámpaláz. Eygikünknek még a kellékként szolgáló hálózsákba is el kellett bújnia, hogy leplezze a nevetését.  A végén nagy tapsot kaptunk és mindannyiunk nevében elmondhatom, hogy elégedetten hajoltunk meg a színpadon.

Miután mind a négy csoport bemutatkozott, közös ebéden vettünk részt a Szász Étteremben, azután pedig folytatódott a program. Délután két workshopon vettünk részt, amit a DBU csapata vezetett. Különböző bemelegítő játékok után (melyek során a különböző csoportok jobban megismerhették egymást), egyre nehezebb feladatokat kaptunk, improvizáltunk, majd bizonyos szabályok alapján összehoztunk egy kb. 10 perces színpadi produkciót. Ezeket a rövid jeleneteket meg is mutattuk egymásnak, majd zárásként egy teljes színpadot betöltő állóképet hoztunk közösen létre.

A program végén összeszedtük a holminkat, elköszöntünk egymástól és haza indultunk. A hazaúton még nagyobb volt a csönd, mint odafelé, mert mindannyian elfáradtunk. De minél fáradtabbak voltunk, annál több tapasztalattal gazdagodtunk. Köszönjük a színdarabot, a felkészítést és a támogatást Örkényi tanárnőnek!

Rubletzky-Kárász Lilla

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva