Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Rotenburgi diákcserepartnereink Budapesten 2018
2018. november 05. hétfő, 17:51

Nagyon vártuk már, hogy megérkezzenek hozzánk a rotenburgi Ratsgymnasium diákjai, hogy viszonozhassuk szívélyes vendéglátásukat és életre szóló élményekkel gazdagodhassunk Budapesten is. 2018. október 15-22. között igyekeztünk német partnereinknek minél többet megmutatni városunkból és iskolánk mindennapi életéből is.

A német diákok velünk együtt vettek részt délelőttönként a tanórákon, és tapasztalatokat szerezhettek arról is, milyen munka folyik a német nyelvű szaknyelv órákon. A német nyelv és német irodalom tanórákon még a csoportmunkában, a műelemzésben is aktívan részt vettek. Ebéd után városfelfedező sétákat tettünk a csodaszép, napsütéses időben, voltunk a Várban, a Parlamentben, a Citadellánál a Gellért-hegyen, a Duna-parton, a Vásárcsarnokban, a Hősök terén, a Bazilikában, a Városligetben, a Margitszigeten, sétáltunk az Andrássy úton és a Váci utcában. Egész napos kirándulásra és a Grassalkovich-kastély meglátogatására is sort kerítettünk – talán ez volt a németek számára az egyik legérdekesebb program, köszönhetően többek közt remek idegenvezetőnknek.

Nemcsak a magyar kultúra sajátosságait mutattuk meg partnereinknek, hanem a magyarországi németek hagyományaiba is bepillantást nyerhettek, egy magyarországi népdalt is megtanítottunk nekik. Persze nem csak a kulturális értékeket és sajátosságokat mutattuk meg partnereinknek, hanem a magyar gasztronómiát is. Nagyon ízlett nekik a lángos és a rétes. A búcsúesten és a hétvégi közös programokon is rengeteget nevettünk, végig nagyon jól éreztük magunkat – bár igencsak elfáradtunk a végére. Szoros barátságokkal és feledhetetlen pillanatokkal lettünk gazdagabbak.  

11.AC, Projektkísérők: Laczkó Erzsébet osztályfőnök és Kónyáné Dézsi Mariann tanárnő

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
Jubileumi diákcsere a saarlouisi Stadtgartengymnasiummal (2018)
2018. október 02. kedd, 12:26

2018. szeptember között valósult meg a 9.B osztály diákcseréje a saarlouis-i Stadtgartengymnasium tanulóival. A csoportot Walter Gábor tanár úr és Farkas Mónika tanárnő kísérte. A két iskola között 33 éve áll fenn diákcsere-kapcsolat, az ennek apropóján rendezett jubileumi ünnepségre Tápai Ildikó igazgatónó is ellátogatott .

Rövid beszámoló ad ízelítőt a színes és emlékezetes programból:

Am 19.9. (Mittwoch) sind wir in Saarlouis angekommen. Wir haben unsere Austauschpartner im Stadtgarten Gymnasium getroffen, und haben eine Stadtrallye in der Stadt gemacht. Den Abend haben wir mit den Familien verbracht.
Am Dienstag sind wir mit unseren Austauchpartnern zur Schule gegangen, wir haben an der ersten Stunde teilgenommen. Danach sind wir nach Mettlach gefahren, hier haben wir das berühmte  Keramikmuseum Villeroy&Boch besichtigt. Am Nachmittag haben wir noch einen Weinkeller in Luxemburg an der Mosel besucht.
Am nächsten Tag haben wir ein Plakat mit unseren Austauschpartnern  über die Unterschiede zwischen Ungarn und Deutschland gemacht. Dann hat der Oberbürgermeister uns und die Austauschschüler aus Brasilien empfangen.
Am Wochenende hat jede Familie etwas anderes gemacht. Zum Beispiel: eine Familie war Bowling spielen, eine andere hat sich die Saarschleife angeschaut. Das Wochenende war vielfarbig und reich an vielen schönen Erlebnissen.
Am Montag besichtigten wir ein Bergbau-Museum. Unser Museumsführer erzählte über das Leben der Bergarbeiter und die Entwicklung des Bergbaus. Danach fuhren wir nach Homburg, wo wir eine tolle Höhlentour hatten. Am Nachmittag war die Feier zum Jubiläum des Austauschprogramms zwischen Saarlouis und Budapest, also zogen wir uns unsere Tracht an, dann tanzten und sangen wir in der Schule. Am Dienstag fuhren wir mit dem Zug nach Trier. Unsere Austauschschüler kamen mit uns und wir hatten zusammen eine Stadtrundfahrt. Trier ist eine der ältesten und schönsten Städte von Deutschland. Sie gefiel uns sehr. Zuerst sahen wir uns die Porta Nigra, das römische Stadttor an, dann konnten wir die Stadt entdecken. Am Mittwochvormittag hatten wir Freizeit in Saarlouis und am Nachmittag hatten wir eine interessante Stadtführung. Wir hatten viel Spaß und das ganze Austauschprogramm war sehr toll! Diese Woche werden wir nie vergessen, und wir sind alle sehr froh, all das erlebt zu haben.
Csenge Keresztes
Csenge Szabó
 
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 

A diákcsere az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt NEMZ-TAB-18 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

 
 
 
Diákcsere a rotenburgi Ratsgymnasiummal 2018
2018. szeptember 24. hétfő, 13:57

2018. szeptember 10-17. között a 11.AC osztály Laczkó tanárnő és Dézsi tanárnő kíséretében, diákcsereprogram keretében Rotenburgban töltött egy hetet, iskolánk partnerintézményénél a rotenburgi ratsgymnasium tanulóinál.

Élményeikről és programjaikról diák- és tanárbeszámoló, valamint színes képek is ízelítőt adnak...

Diákbeszámoló...

Tanárbeszámoló...

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

A diákcsere az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt NEMZ-TAB-18 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

 
 
Diákcsere Halle-ban 2018
2018. szeptember 18. kedd, 11:39

A 9.A és 9.B osztály természettudományos érdeklődésű diákjai Kertész Gábor és Pesthy Sándor tanár úr kíséretében június elején Halleba utaztak, hogy partneriskolánk, a Georg Cantor gimnázium diákjaival közösen egy diákcserével egybekötött projektmunkán vegyenek részt. Rövid ízelítő szavak és képek útján:

2018. június 4-től - 11-ig Németországba utaztunk, a Telekom  jóvoltából. Egy a DNG és hallei partneriskolánkkal, a Georg Cantor Gymnasiummal közös mechatronikai projekt keretében a programozás és a robotika alapjait ismertük meg először Magyarországon, majd Németországban.
A projekt hallei célja az volt, hogy egy csomagválogató robotot építsünk és persze gyakoroljuk a német nyelvet is. A délelőttöket az iskolában töltöttük és cserediákunkkal párban a programozáson, a daru szállítószalag építésén dolgoztunk. 
A diákcserén a 9. A/B 16 diákja vett részt. Nagyon jól éreztük magunkat, sok új dologban volt részünk. Megismertük Berlint, Lipcsét (ahol meglátogattunk a BMW gyárat is), ezen kívül vízisíeltünk, lézerharcoltunk, és természetesen fociztunk. Jó volt kilépni a komfortzónából és egy német családnál lakni. 
Geiger Norbert (9.A)

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
A diákcsere a Telekom támogatásával került megvalósításra. 
Támogatásukat köszönjük! 

 

 
Diákcsere darmstadti partnerünkkel 2018
2018. június 25. hétfő, 13:21

2018. június 3-án indult a 9.A és 9.B osztály 21 tanulója John Orsolya és Ormainé Peresztegi Nikoletta tanárnő kíséretében, hogy egy hetet töltsenek a darmstadti diákcserepartnereiknél. Számtalan látnivalóval, élménnyel és (remélhetőleg) nyelvi fordulatokkal gazdagodtak az egy hét folyamán. 

A linkre kattintva élvezetes tanár és diákbeszámolók olvashatók:

Peresztegi tanárnő beszámolója

Eszenyi Marcell beszámolója

Kardos Lívia beszámolója

Kmetz Enikő beszámolója

 
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 

A diákcsere az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt NEMZ-TAB-18 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

 
 
Diákcsere CGC-DNG 2017
2017. június 22. csütörtök, 14:18

2017-ben folytatódott az együttműködés a hallei Georg-Cantor-Gymnasium matematika és természettudományos tehetséggondozó iskola és a DNG között. A diákcsereprogram keretében június 6-12. között mi láttuk vendégül a német diákokat.

A projektmunkával egybekötött diákcserén gazdag program várt mindenkit: közös robotautó építés, csobogás a Gellértfürdőben, városnézés, parlament és bazilikalátogatás, a hétvégén pedig színes családi programok. Sok élmény, új ismeretségek és kapcsolatok születtek. Mi nagyon jól éreztük magunkat, reméljük vendégeink is pozitív élményekkel tértek haza! Szeptemberben folytatjuk Halleban!

Köszönjük szervező tanáraink, Hömöstrei Mihály és Kertész Gábor tanár úr munkáját!

A diákcsere a Telekom támogatásával került megvalósításra. 
Támogatásukat köszönjük! 

 

 
Felejthetetlen fizikus diákcsere Halléban 2016
2016. szeptember 21. szerda, 14:41
2016. szeptember 5-9. között iskolánk 10.BD osztályának fizika-élmények-utazás-nyelvtanulás-kalandok iránt fogékány diákjai -  Hömöstrei Mihály tanár úr és Kárpáti-Simon Krisztina tanárnő szervezésében és kíséretében - egy felejthetetlen hetet töltöttek a németországi Halle-ban, ahol a Georg-Cantor-Gymnasium matematika és természettudományos tehetséggondozó iskola német diákjaival közösen programoztak illetve robotdarut építettek, városnéztek, gyárat látogattak, és számtalan élménnyel gazdagodtak.

A képre kattintva elérhető Fakli Fanni és Fakli Szimi beszámolója, melyből ízelítőt kaphatunk a fantasztikus hétről.

Köszönjük tanáraink, Hömöstrei Mihály tanár úr és Kárpáti-Simon Krisztina tanárnő szakmai illetve szervező munkáját!

 
A diákcsere a Telekom támogatásával került megvalósításra. 
Támogatásukat köszönjük! 

 

 
Mérnök-informatikus diákcsere a DNG-ben
2016. június 15. szerda, 10:42

A hallei Georg-Cantor-Gymnasium matematika és természettudományos tehetséggondozó iskola jó partnerre talált iskolánk és a főleg 9.B és 9.D osztályokból kikerülö tanulók személyében. A június 6-10-ig terjedő időintervallumban diákjaink nem mindennapi diákcserében vehettek részt! A diákcsere a német Telekom vállalat finanszírozásában jött létre, így sok különleges élményben lehetett része a magyar diákoknak.

Azon túl, hogy a DNG-sek „élőben“ gyakorolhatták a német nyelvet, cserediákjaikkal meglátogathatták az ELTE-TTK Áramlástani Tanszékének Kármán-laboratóriumát, ahol kicsinyített cunamit vagy éppen trópusi ciklonokat is láthattak. Emellett belülről is megismerhették a Gellért-fürdőt vagy a Parlamentet. Persze bár pingpongban a német diákok legyőzték a magyar csapatot, strandröplabdában sikerült visszavágni!

Ez a diákcsere leginkább tematikájában volt különleges: a magyar diákok kipróbálhatták a jobb műszaki egyetemeken manapság oly népszerű Arduino-val (www.arduino.cc) való játékot, programozást, robotépítést! A magyar oktatási rendszerből egyelőre(!) hiányzó képzési projektben a magyar diákok itthon úttörőnek számító lépést tehettek: német-magyar vegyes csoportokban áramköröket építettek, melyeket különböző interaktív viselkedésre programoztak. Végül megszületett a mozgásérzékelős robotautó, mint a diákcsere első, magyarországi eredménye. A projektet, még összetettebb robot építésével idén szeptemberben, a sachsen-anhalt-i Halle-ben folytatjuk.

A magyar diákok – bár iskolánk nem kiemelt természettudományos képzést nyújtó intézmény – sokszor bátran magukhoz ragadták a fontosabb építési és programozási feladatokat, méltó partnerévé válva a kifejezetten természettudományos-informatikai érdeklődésű német diákoknak! 

Köszönjük szervező tanáraink, Hömöstrei Mihály tanár úr és Kárpáti-Simon Krisztina tanárnő szakmai illetve szervező munkáját!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
A diákcsere a Telekom támogatásával került megvalósításra. 
Támogatásukat köszönjük! 

 

 
Diákcsereprogram Darmstadtban 2016
2016. június 13. hétfő, 07:41
„Fáradtan érkeztünk a 12 órás utazás után Darmstadtba reményekkel és izgatottsággal telve. Nem kellett csalódnunk a befogadó családok úgy bántak velünk, mint a saját gyermekeikkel.” (Vári Lili 9.A)
„A vonatállomáson mindenkit izgatottan várt a család. Még nem találkoztunk velük, de mindenki felismerte a cserepartnerét, mert már régóta leveleztünk egymással és képeket is küldtünk magunkról.” (Schwarczkopf Léna, 9.A)
„Kipróbáltunk új ételeket, német specialitásokat és megismerhettünk egy más kultúrát.” (Kaltenecker József, Juhász Márton, Zsolnay Gergő,9.A)
„Az első napokban még meg voltunk egy kicsit szeppenve, de a végére már mintha a családok részesei lettünk volna.” (Kaltenecker József, Juhász Márton, Zsolnay Gergő,9.A)
„Nagyon élveztem és még a 12 órás út sem volt olyan rossz, mivel egymást szórakoztattuk a többiekkel. Úgy érzem, ez egy remek lehetőség a nyelv gyakorlására.” ( Péterfi Barbara,9.A)
„Az én cserediákom a legkedvesebb, mert minden dologról tudunk nyíltan beszélgetni és hamar barátokká váltunk. A családja nagyon barátságos volt, szinte otthon éreztem magam, nagyon jól szórakoztam a cserediákprogram alatt.” (Hetyei Réka 9.A)
„Az elején még félénkek voltunk, de egy pár nap után már feloldódtunk, és ha kis hibákkal is, de mindenkinek sikerült megértetnie magát. A cserepartnerem mindig nagyon segítőkész volt, és egész héten nagyon ügyeltek arra, hogy mindig jól érezzem magam.” (Ungi Eszter,9.A)
„A rengeteg törődés amit kaptam, a sok meleg mosoly és kedvesség mind hozzájárultak ahhoz, hogy csodálatosan érezzem magam. Az egyik legboldogabb hetemet tölthettem el, fantasztikus emberek társaságában. Könnyes szemmel néztem ki a vonat ablakán, amikor elbúcsúztunk a cserediákjainktól.” (Qiu Eliza 9.A)

Idén a 9.A és C osztálynak lehetősége adódott részt venni egy cserediák-programon Németországban.
Mindenki izgatottan várta az utazás eljövetelét. Indulás előtt egy héttel másról sem tudtunk beszélni, mint Darmstadtról.  Vajon milyen lesz a fogadócsalád? Kedvesek lesznek a cserediákok?
Ezekre a kérdésekre hamar megkaptuk a választ. A diákok, amint leszálltunk a vonatról, rögtön a nyakunkba ugrottak. Nagyon örültek nekünk, mindenkit szívélyesen fogadtak. Együtt felfedeztük a várost és különböző programokon vehettünk részt: voltunk csónakázni, moziban, kalandparkban, lasertagen, túrázni, akár még zuhogó esőben is útra keltünk. Táncórán is lehetőségünk volt részt venni, ahol bemutathattuk kiváló polkatudásunkat is.:) Pénteken  Frankfurtba is ellátogattunk, hogy megcsodálhassuk a várost, a felhőkarcolókat és a Kommunikációs Múzeumban is megfordultunk.
A hétvégét mindenki a saját fogadócsaládjával tölthette. Sokan Heidelbergbe utaztak, megnézni a híres várat és az óriási bolhapiacot. Az utolsó napon egy közös grillezéssel leptek meg minket a szervezők, ahová az „új, második” családunkkal érkeztünk.
Sok pozitív élménnyel gazdagodtunk, az osztály rájött, hogy jobban beszéli a nyelvet, mint gondolná. Új barátokat is szereztünk, és már türelmetlenül várjuk az októbert, hogy ismét láthassuk őket. smiley

A 9.C nevében Kocsis Orsolya és Tornyai Klarissza

Köszönjük a német félnek a szívélyes fogadtatást, tanárainknak, Kóbor Ágnesnek és Antalné Tóth Tünde tanárnőknek pedig szervő munkájukat!

A diákcsere az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt NEMZ-TAB-16 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

 
 
A 10.AC osztály diákcseréje Rotenburgban 2015. szeptember 12-19.
2015. szeptember 30. szerda, 09:12
2015. szeptember 12-19. között iskolánk 10.AC osztálya - Szép Tímea és Eszenyei Emese tanárnők vezetésével - diákcsereprogram keretében egy feledhetetlen hetet töltött rotenburgi partneriskolánknál. Élményeikről Répási Kordélia írt beszámolót a képre kattintva pedig egy szuper videó is megtekinthető.
 
 
Szeptember 12-én kora reggelt indult a repülőgépünk Hamburgba, ami miatt mindannyian nagyon izgatottak voltunk, többek között, mert sokunk most élte át első repülőútját. Továbbá már nagyon szerettünk volna találkozni német barátainkkal, és próbára tenni, mennyit javult a nyelvtudásunk az ő látogatásuk óta.
Utunk Rotenburgba pár órával hosszabbra sikeredett, mint vártunk, ugyanis Hamburgban két szélső párt demonstrált egymás ellen. Féltünk kicsit, hogy a főpályaudvaron fogunk éjszakázni, de csak beindult újra a vonatforgalom. Felszállhattunk, majd fél óra múlva megérkeztünk Rotenburgba, megismerhettük partnereink családtagjait. A hétvégét vendéglátó családjainkkal töltöttük, legtöbben egy közeli vidámparkban töltötték a hétvégén.
Hétfőn megismerkedtünk az ottani iskolával, és hogy mégse unatkozzunk, 5 tanítási órán részt is vettünk. Iskola után kezdődött a nagy móka, hiszen Brémába utaztunk. Itt először egy szórakoztató városvetélkedőt kellett kitöltenünk. De nem utolsósorban egy múzeumban is jártunk, ahol színházi jelenetekben mutatták be Bréma történetét.
A következő nap volt sokak kedvence, mikor egy úgynevezett „Wattwanderung”-on voltunk. Körülbelül két óra utazás után értünk Cuxhavenbe, mely az Északi-tengernél található. Az apály-dagály váltakozása, és a Hold állásása miatt hosszú kilométerekre be lehet sétálni az Északi – tengerbe, apály idején. Legtöbben gumicsizmában kezdtek neki az iszapos túrának, de a majd combközépig érő víz után, mát szinte mindenki mezítláb végezte. A túra után Bremenhavenbe látogattunk. Útközben sokat megtudhattunk a kikötőről és környékéről. Két óra szabadprogram után egy interaktív múzeumba, az „Auswandererhaus”-ba látogattunk, mely a ki és bevándorlással foglalkozik
Szerdán már 6 tanítási órán vettünk részt. Délutánra mi szerveztünk programokat magunknak. Én a baráti társaságommal visszautaztam Bremenhavenbe, ahol az ún. „Klimahaus”-ban töltöttük az időt. Ez is egy interaktív múzeum, ahol a kiállítás megtekintése közben több klímazónán is áthaladhattunk a 8. hosszúsági kör mentén.
Másnap Hamburgba utaztunk, ahol a St. Michaelis templomba látogattunk, s utána egy két órás sétahajókázáson vettünk részt. Az idő szeles volt, de ez senkit sem gátolt meg a fényképezgetésben és a selfie-zésben. Láttuk Németország legdrágább lakónegyedét, aminek teljesen tengerparti feelingje van, luxus villák a homokos parton.  Láthatóan vigyáznak rá, rendezett, egy szemetet sem láttunk eldobva. Hamburgban szintén 2 óra szabadprogramunk volt, legtöbbünk vásárlással töltötte, de voltak, akik egy közeli étteremben kóstolták meg a német ízeket. Ez a napunk volt a leghosszabb, és egyben a legfárasztóbb.
Pénteken már érződött a levegőben közeli távozásunk, mert mindenki az utolsó szuveníreket ment levadászni Rotenburg egyutcás negyedében. Dél tájt találkoztunk velük és kísérő tanárainkkal, és egy kedves üregúr elmesélése alapján ismerkedtük meg egy rotenburgi zsidó családdal, és a zsidó hagyományokkal. Mikor vége lett, mindenki sietett haza, hogy mindent előkészítsen a búcsúestre, mely remekül sikeredett. Remek volt a hangulat, jó volt a társaság. Látszott, hogy mindenki kedveli a másikat, hiszen a német és magyar diákok keveredtek mindenütt. Hangos felnevetésekkel elékeztünk vissza az elmúlt egy hétre, aminek olyan gyorsan lett vége, hogy el sem akartuk hinni, hogy másnap már megyünk haza.
A reggeli könnyes búcsú közben, sokan megbeszélték, hogy tartják a kapcsolatot, és szünetekben meglátogatják egymást. Reméljük ez így is lesz, és életre szóló barátságok köttettek meg ez alatt a diákcsere alatt. 
 
A diákcsere az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt NEMZ-TAB-15 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!
 
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 2
    
 
Ma 2019. április 18., csütörtök Andrea és Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 553 vendég böngészi