Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Ilyen volt a Gólyatáborunk 2019-ben - egy szervező diák szemszögéből
2019. szeptember 27. péntek, 08:46
Ebben az évben augusztus 21-25. között került megrendezésre a hagyományőrző gólyatáborunk a városlődi Iglauer Parkban.
A szervezői, csoportvezetői feladatok megvalósításában már nem csak a „békák” segítettek, hanem iskolánk DÖK képviselői közül is néhányan.
Azért, hogy a tábor még gördülékenyebb legyen, 21-én a szervezőkkel előkészítő napot tartottunk, amikor véglegesítettük a programok helyszíneit, a szervezők feladatait, előkészítettük a programok eszközeit, majd egy közös bográcsozással zártuk a napot.
Másnap izgatottan vártuk az új diákok és gólyatanáraink érkezését.
Első programként az osztályok beszélgethettek osztályfőnökeikkel, majd a tábor alatt együtt működő csapatok ismerkedtek vezetőikkel és egymással.
A tábort végigkísérő vetélkedés már az első délután, a ”faluportya” keretein belül elkezdődött, ahol a diákoknak lehetőségük nyílt meglátogatni a helyi tájházat, betekinteni a magyarországi németek történelmébe, mindennapjaiba.
A magyarországi német kultúrával való ismerkedést szolgálta a minden napunkban megjelenő dal- és tánctanulás Kirilly Dóra és Lászlóné Balázsovits Magdolna tánctanárnő jóvoltából. A DNG Lied, illetve egy sváb népdal mellett a résztvevők megtanulták a magyarországi németek himnuszát is, illetve egy polkát is meg. Az itt elsajátított produkciókat viszont láthattuk az iskola tanévnyitó ünnepélyén is.
A 9.N évfolyam egy része életében először találkozott a német nyelvvel, a német hagyományokkal, így különösen nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy a feladatok során minél könnyebben, élvezetesebben, mégis hatékonyan sajátítsák el az új ismereteket. Ilyen játékos, mégis tanító program volt a „Sváb Activity” is, amely a környezetünkben ma is megtalálható, a nemzetiség körében hagyományosan használt szavakkal egy ismert játék variációja.
Régi hagyomány, hogy a DNG tanárai meglátogatják a táborozókat és kötetlen beszélgetés keretében még pontosabb információkkal segítik gólyáinkat abban, hogy mi vár rájuk a következő öt évben.
Szervezőként az ember egészen máshogy éli meg a gólyatábort, mint gólya, vagy békaként. A tábor egészéről kap képet, ennek tükrében törekszik arra, hogy a diákok minél jobban érezzék magukat, minél pozitívabb élményekkel gazdagodjanak, és ez a gólyák visszajelzései alapján sikerült is.
Véleményem szerint a DÖK részvétele a táborban nagyon jó döntés volt. Felsőbb évesként saját tapasztalatainkkal felvértezve tudjuk még előrébb lendíteni a tábort és a diákság életét a mindennapokban.

Az alábbi linkre kattintva az újdonsült 9.NA osztályos békák magyar nyelvű beszámolója olvasható...

Az alábbi linkre kattintva az újdonsült 9.NB osztályos békák német nyelvű beszámolója olvasható...

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

A Hagyományőrző Gólyatábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Bethlen Gábor Zrt. által kiírt NEMZ-TAB-19 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

 
 
 
Gólyák, békák rajtvonalhoz! Hamarosan indul a 2019-es DNG-hagyományőrző-gólyatábor!
2019. augusztus 05. hétfő, 14:08

Kedves Szülők, kedves Gólyák!

Néhány információ a hamarosan induló DNG-gólyatáborhoz:
 
Gólyatáborunk 2019. augusztus 22-25. között lesz.

Cím: 8445 Városlőd Fenyves u. 10-11. Iglauer Park

Találkozó 2019. augusztus 22-én, csütörtökön 7:45-kor az iskola udvarán.

Utazás bérelt autóbuszokkal.

Táborozáshoz szükséges felszerelések:
Személyi igazolvány, TB kártya (esetleg fénymásolat),
4 napra sportos öltözet,
Hűvös estékre, esős időre is megfelelő ruházat,
Tisztálkodó szerek, fényvédő krém, szükség esetén gyógyszerek,
Toll, ceruza, papír, játékok, elemlámpa,
Ágyneműhuzat!
Sok-sok kreativitás, jókedv!
 
Visszaérkezés az iskolába 2019. augusztus 25-én, vasárnap kb. 17:30-kor.
 

Krausz Éva táborszervező

 
 
Gólyatábor 2018
2018. szeptember 04. kedd, 08:43
A már hagyománnyá vált, újdonsült gimnazistáknak tartott táborunkat idén augusztus 20-24. között tartottuk meg. A helyszín Városlőd volt, azon belül pedig az Iglauer Park, ahol frissen felújított kőházakban szállásolhattuk el a gólyákat.
Az első nap lehetőséget adott a szervezőknek, hogy jobban megismerjék a környéket, leellenőrizzék a feladatok megoldhatóságát és elvégezzék az utolsó simításokat, hogy mire megérkeznek az újdonsült 9. N-esek, minden gördülékenyen menjen.
Mivel táborunkban nagy hangsúlyt fektetünk a nemzetiségi és hagyományőrző programokra, a gyerekek egy, a helyi nevezetességeken végigvezető feladatsoron keresztül ismerkedhettek meg a faluval, azon belül pedig a svábok történelmével, hagyományaival és mindennapjaival. Alkalmuk volt meglátogatni a tájházat is, ahol a tárlatvezető segítségével bepillantást nyerhettek egy sváb család életébe a gyerekkortól, a munkán keresztül, az idős korig. Ez a program mind a kezdő, mind a haladó németes osztály számára új információkat tartalmazott. Nem csak általánosságban a svábokkal, de megismerkedhettek a helyiek szokásaival, hagyományaival, amelyek a továbbiakban segíthetnek vizualizálni például a népismeret órán tanultakat.
A gyerekeket már az első napon megismertettük a sváb dallamokkal. Iskolánk dala, a DNG Lied és egy sváb népdal megismerése mellett, a gyerekek megtanulták a magyarországi németek himnuszát, amelyeket majd az évnyitón is előadnak. Sok diák még nem tanulta a német nyelvet, így külön hangsúlyt fektettünk a szövegre és annak jelentésére.
A második nap sor került egy német nemzetiségi tánc megtanulására is, ami szintén az évnyitónk egyik, már hagyománnyá vált részeként fog szerepelni. A tanult dalokat és táncokat minden nap elgyakorolták, ezzel megalapozva a nemzetiségi ének és táncoktatást iskolánkban.
A 9. N évfolyam egy része életében először találkozik a német hagyományokkal. Külön figyelmet fordítottunk arra, hogy ezek a gyerekek új és érdekes tudást szerezhessenek, ami számukra is érthető és közben azoknak is új információval szolgálhassunk, akik nemzetiségi általános iskolából jöttek, vagy a mai napig ápolják gyökereiket. Erre tökéletes program volt a „Sváb Activity”, amely a mindennapjainkban használatos sváb szavakat ismertette meg a gólyákkal. Ezek között szerepeltek mindennapi használati tárgyak, de cselekvésre használt kifejezések is, amelyeket a nagy többség ismert, de nem gondolta volna, hogy sváb eredetű, azonban bőven akadt olyan szó, amely mindenki számára újdonság volt.
Csütörtökön a diákok megismerkedhettek új tanáraikkal is, így nap végére teljesebb képet alkothattak iskolánkról és a benne folyó, rájuk váró munkáról.
A visszajelzések alapján a 9.N évfolyam nagyon jól érezte magát táborunkban és sok új élménnyel gazdagodott, a szervező diákokkal egyetemben. Reméljük a jövő évben is ilyen sikeresen zárul a tábor.

A linkre kattintva diákjaink magyar nyelvű beszámolója olvasható...

Az alábbi linkre kattintva diákjaink német nyelvű beszámolója olvasható...

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

A Hagyományőrző Gólyatábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt NEMZ-TAB-18 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

 
 
Gólyatábor 2017
2017. szeptember 05. kedd, 11:27

2017-ben augusztus 22-25. között zajlott hagyományőrző gólyatáborunk. Már az első napon igazi kalandtáborrá vált: Tarjánba indultunk, majd Városlődön kötöttünk ki. Ezúton is köszönjük a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának, valamint a városlődi Iglauer Parknak, hogy segítőkészségük révén "megmenekült" gólyatáborunk. A nem várt kaland által megalapozott jó hangulat a táborban folytatódott: vetélkedők, játékos programok, ének- és tánctanulás segítségével legújabb gólyáinkat ráhangoltuk a DNG-re: új barátságokkal és élményekkel felvértezve tértek haza. 

Az élményekből az alábbi linkre kattintva diákjaink beszámolója, illetve néhány fénykép ad ízelítőt. 

 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Gólyatábor 2016
2016. szeptember 12. hétfő, 08:23

Idén augusztus 23-26. között zajlott hagyományőrző gólyatáborunk Tarjánban. Vetélkedők, játékos programok, ének- és tánctanulás segítségével legújabb gólyáinkat ráhangoltuk a DNG-re: új barátságokkal és élményekkel felvértezve tértek haza. 

Az élményekből  az alábbi linkre kattintva diákjaink beszámolója, illetve néhány fénykép ad ízelítőt. 

 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Gólyatábor 2015
2015. szeptember 03. csütörtök, 06:56

Idén augusztus 24-27. között zajlott - az immáron állandósult gólyatábori helyszínünkön, Tartjánban - hagyományőrző gólyatáborunk. Élményekkel, új barátságokkal gazdagodva, ének- és tánctudással felvértezve tértek haza legifjabbjaink. Köszönjük a Német Belügyminisztérium (BMI) és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata támogatását! 

Az élményekből  az alábbi linkre kattintva diákjaink beszámolója, illetve néhány fénykép ad ízelítőt. 

 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Gólyatábor 2014 videós ízelítő
2014. november 18. kedd, 11:09

Egy kis ízelítő a 2014-es tarjáni gólyatáborból... Tánc- és énektanulás, beszélgetés a tanárokkal, készülés az esti műsorra...

 

 
Gólyatábor 2014
2014. augusztus 31. vasárnap, 13:29
Augusztus 25-28. között idén is nagy sikerrel zajlott le Tarjánban iskolánk hagyományőrző gólyatábora. Köszönjük a Német Belügyminisztérium és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata támogatását!

Az élményekből  az alábbi  linkre kattintva diákjaink beszámolója, illetve néhány fénykép ad ízelítőt.

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Gólyatábor 2013
2013. szeptember 17. kedd, 18:55

Egy kis ízelítő az idei tarjáni gólyatáborból... Énektanulás, beszélgetés a tanárokkal, készülés az esti műsorra...

 
Gólyatábori beszámolók (2013. augusztus)
2013. szeptember 01. vasárnap, 10:36
Örömmel állapítjuk meg ezennel, hogy az idei (2013. augusztus) tarjáni gólyatábort mindenki (tanár, gólya és béka egyaránt) sikeresen túlélte. Sőt mi több, sikerült néhány felejthetetlen élménnyel is gazdagodni. Ezekről olvashattok rövid beszámolót.
 
A gólyatábort mindenki nagyon várta, de akkor még nem tudtuk, hogy mi vár ránk!
Mikor mindnyájan összegyűltünk és a buszok is megjöttek, kitört az első frász, hogy ki hova üljön. A táborban a gyors eligazításon kiderült a házak beosztása, amit örömmel fogadtunk. Ezután kezdődött el a sorverseny, ahol csapatépítő-összeszoktató feladatokkal kerültünk szembe, amik igen viccesek voltak, kezdve például a vízibomba dobálással. Miután „kedves” békáink kellőképpen kifárasztottak, a hangszálainkat is kezelésbe vették; kezdődött a daltanulás több-kevesebb sikerrel. Az esti macerás elhelyezkedés után cseppet sem kíméletesen keltettek minket a reggeli tornához, ahol megismerhettük a békák „szeretetét” is! 
A tánc a tűző Napon nem volt éppen kellemes. A számháborúban mindenki megmutatta, hogy mennyire harcos alkat; a csata végül is döntetlennel zárult! Innen visszaérve a táborba, a csapatok külön-külön készültek a záró estre, utána pedig 10 millió DNG-pénzzel megszületett a valaha volt harmadik legjobb eredmény a Legyen Ön is svábbogárka című vetélkedőn! Szép álmunkat „hőn szeretett” békáink hamar elcsúfították a hajnali fél kettes keltéssel és csapatversennyel, de legalább a szakadó esőnek köszönhetően elmaradt a reggeli torna! (Őszintén megvallva: egy cseppet sem bántuk!) 
Másnap tíz órára érkeztek meg a tanárok, akiket közelebbről is meg tudtunk ismerni; köszönjük szépen a látogatást! Ezután egy utolsó próba következett a záró estre, majd jött a várva várt show time! Nagyon jó produkciók születtek, amiket a zsűri pontozott. Szinkronizáltunk és Beugróztunk is, ami szintén remekül sikerült, jókat nevettünk, de! a csúcs a tanárok előadása volt, amit a gólyabálon újból szívesen megnéznénk és hallgatnánk!:) Az eredményhirdetésen kiderült, hogy a fantasztikus négyes csapat nyert nagy fölénnyel; a produkciót mindjárt elő is fogjuk adni a táborvezetők kérésére. Később ajándékosztás következett, ahol mindenkinek jutott valamilyen meglepetés! Eközben pedig egy DJ béka beállt a pult mögé és kezdődött a bulizás, ami nagy sikert aratott!
Végül elérkezett az utolsó nap, még egy utolsó fárasztó tornával, még egy utolsó ének- és táncpróbával, majd az emléklapjaink kiosztása után elindultunk haza.
Mi felejthetetlen élményeket szereztünk és a jövő évi gólyáknak innen is előre üzenjük: RESZKESSETEK! :D
 
A képre kattintva további képek tekintehetőek meg