Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Videós-képes ízelítő 2019-es Gólyatáborunkból...
2019. október 18. péntek, 07:38

A képre kattintva indul a videó...
 
A Hagyományőrző Gólyatábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt NEMZ-TAB-19 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!
 
 
 
Ilyen volt a Gólyatáborunk 2019-ben - egy szervező diák szemszögéből
2019. szeptember 27. péntek, 08:46
Ebben az évben augusztus 21-25. között került megrendezésre a hagyományőrző gólyatáborunk a városlődi Iglauer Parkban.
A szervezői, csoportvezetői feladatok megvalósításában már nem csak a „békák” segítettek, hanem iskolánk DÖK képviselői közül is néhányan.
Azért, hogy a tábor még gördülékenyebb legyen, 21-én a szervezőkkel előkészítő napot tartottunk, amikor véglegesítettük a programok helyszíneit, a szervezők feladatait, előkészítettük a programok eszközeit, majd egy közös bográcsozással zártuk a napot.
Másnap izgatottan vártuk az új diákok és gólyatanáraink érkezését.
Első programként az osztályok beszélgethettek osztályfőnökeikkel, majd a tábor alatt együtt működő csapatok ismerkedtek vezetőikkel és egymással.
A tábort végigkísérő vetélkedés már az első délután, a ”faluportya” keretein belül elkezdődött, ahol a diákoknak lehetőségük nyílt meglátogatni a helyi tájházat, betekinteni a magyarországi németek történelmébe, mindennapjaiba.
A magyarországi német kultúrával való ismerkedést szolgálta a minden napunkban megjelenő dal- és tánctanulás Kirilly Dóra és Lászlóné Balázsovits Magdolna tánctanárnő jóvoltából. A DNG Lied, illetve egy sváb népdal mellett a résztvevők megtanulták a magyarországi németek himnuszát is, illetve egy polkát is meg. Az itt elsajátított produkciókat viszont láthattuk az iskola tanévnyitó ünnepélyén is.
A 9.N évfolyam egy része életében először találkozott a német nyelvvel, a német hagyományokkal, így különösen nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy a feladatok során minél könnyebben, élvezetesebben, mégis hatékonyan sajátítsák el az új ismereteket. Ilyen játékos, mégis tanító program volt a „Sváb Activity” is, amely a környezetünkben ma is megtalálható, a nemzetiség körében hagyományosan használt szavakkal egy ismert játék variációja.
Régi hagyomány, hogy a DNG tanárai meglátogatják a táborozókat és kötetlen beszélgetés keretében még pontosabb információkkal segítik gólyáinkat abban, hogy mi vár rájuk a következő öt évben.
Szervezőként az ember egészen máshogy éli meg a gólyatábort, mint gólya, vagy békaként. A tábor egészéről kap képet, ennek tükrében törekszik arra, hogy a diákok minél jobban érezzék magukat, minél pozitívabb élményekkel gazdagodjanak, és ez a gólyák visszajelzései alapján sikerült is.
Véleményem szerint a DÖK részvétele a táborban nagyon jó döntés volt. Felsőbb évesként saját tapasztalatainkkal felvértezve tudjuk még előrébb lendíteni a tábort és a diákság életét a mindennapokban.

Az alábbi linkre kattintva az újdonsült 9.NA osztályos békák magyar nyelvű beszámolója olvasható...

Az alábbi linkre kattintva az újdonsült 9.NB osztályos békák német nyelvű beszámolója olvasható...

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

A Hagyományőrző Gólyatábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Bethlen Gábor Zrt. által kiírt NEMZ-TAB-19 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

 
 
 
Gólyák, békák rajtvonalhoz! Hamarosan indul a 2019-es DNG-hagyományőrző-gólyatábor!
2019. augusztus 05. hétfő, 14:08

Kedves Szülők, kedves Gólyák!

Néhány információ a hamarosan induló DNG-gólyatáborhoz:
 
Gólyatáborunk 2019. augusztus 22-25. között lesz.

Cím: 8445 Városlőd Fenyves u. 10-11. Iglauer Park

Találkozó 2019. augusztus 22-én, csütörtökön 7:45-kor az iskola udvarán.

Utazás bérelt autóbuszokkal.

Táborozáshoz szükséges felszerelések:
Személyi igazolvány, TB kártya (esetleg fénymásolat),
4 napra sportos öltözet,
Hűvös estékre, esős időre is megfelelő ruházat,
Tisztálkodó szerek, fényvédő krém, szükség esetén gyógyszerek,
Toll, ceruza, papír, játékok, elemlámpa,
Ágyneműhuzat!
Sok-sok kreativitás, jókedv!
 
Visszaérkezés az iskolába 2019. augusztus 25-én, vasárnap kb. 17:30-kor.
 

Krausz Éva táborszervező

 
 
Gólyatábor 2018
2018. szeptember 04. kedd, 08:43
A már hagyománnyá vált, újdonsült gimnazistáknak tartott táborunkat idén augusztus 20-24. között tartottuk meg. A helyszín Városlőd volt, azon belül pedig az Iglauer Park, ahol frissen felújított kőházakban szállásolhattuk el a gólyákat.
Az első nap lehetőséget adott a szervezőknek, hogy jobban megismerjék a környéket, leellenőrizzék a feladatok megoldhatóságát és elvégezzék az utolsó simításokat, hogy mire megérkeznek az újdonsült 9. N-esek, minden gördülékenyen menjen.
Mivel táborunkban nagy hangsúlyt fektetünk a nemzetiségi és hagyományőrző programokra, a gyerekek egy, a helyi nevezetességeken végigvezető feladatsoron keresztül ismerkedhettek meg a faluval, azon belül pedig a svábok történelmével, hagyományaival és mindennapjaival. Alkalmuk volt meglátogatni a tájházat is, ahol a tárlatvezető segítségével bepillantást nyerhettek egy sváb család életébe a gyerekkortól, a munkán keresztül, az idős korig. Ez a program mind a kezdő, mind a haladó németes osztály számára új információkat tartalmazott. Nem csak általánosságban a svábokkal, de megismerkedhettek a helyiek szokásaival, hagyományaival, amelyek a továbbiakban segíthetnek vizualizálni például a népismeret órán tanultakat.
A gyerekeket már az első napon megismertettük a sváb dallamokkal. Iskolánk dala, a DNG Lied és egy sváb népdal megismerése mellett, a gyerekek megtanulták a magyarországi németek himnuszát, amelyeket majd az évnyitón is előadnak. Sok diák még nem tanulta a német nyelvet, így külön hangsúlyt fektettünk a szövegre és annak jelentésére.
A második nap sor került egy német nemzetiségi tánc megtanulására is, ami szintén az évnyitónk egyik, már hagyománnyá vált részeként fog szerepelni. A tanult dalokat és táncokat minden nap elgyakorolták, ezzel megalapozva a nemzetiségi ének és táncoktatást iskolánkban.
A 9. N évfolyam egy része életében először találkozik a német hagyományokkal. Külön figyelmet fordítottunk arra, hogy ezek a gyerekek új és érdekes tudást szerezhessenek, ami számukra is érthető és közben azoknak is új információval szolgálhassunk, akik nemzetiségi általános iskolából jöttek, vagy a mai napig ápolják gyökereiket. Erre tökéletes program volt a „Sváb Activity”, amely a mindennapjainkban használatos sváb szavakat ismertette meg a gólyákkal. Ezek között szerepeltek mindennapi használati tárgyak, de cselekvésre használt kifejezések is, amelyeket a nagy többség ismert, de nem gondolta volna, hogy sváb eredetű, azonban bőven akadt olyan szó, amely mindenki számára újdonság volt.
Csütörtökön a diákok megismerkedhettek új tanáraikkal is, így nap végére teljesebb képet alkothattak iskolánkról és a benne folyó, rájuk váró munkáról.
A visszajelzések alapján a 9.N évfolyam nagyon jól érezte magát táborunkban és sok új élménnyel gazdagodott, a szervező diákokkal egyetemben. Reméljük a jövő évben is ilyen sikeresen zárul a tábor.

A linkre kattintva diákjaink magyar nyelvű beszámolója olvasható...

Az alábbi linkre kattintva diákjaink német nyelvű beszámolója olvasható...

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

A Hagyományőrző Gólyatábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt NEMZ-TAB-18 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

 
 
Gólyatábor 2017
2017. szeptember 05. kedd, 11:27

2017-ben augusztus 22-25. között zajlott hagyományőrző gólyatáborunk. Már az első napon igazi kalandtáborrá vált: Tarjánba indultunk, majd Városlődön kötöttünk ki. Ezúton is köszönjük a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának, valamint a városlődi Iglauer Parknak, hogy segítőkészségük révén "megmenekült" gólyatáborunk. A nem várt kaland által megalapozott jó hangulat a táborban folytatódott: vetélkedők, játékos programok, ének- és tánctanulás segítségével legújabb gólyáinkat ráhangoltuk a DNG-re: új barátságokkal és élményekkel felvértezve tértek haza. 

Az élményekből az alábbi linkre kattintva diákjaink beszámolója, illetve néhány fénykép ad ízelítőt. 

 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Gólyatábor 2016
2016. szeptember 12. hétfő, 08:23

Idén augusztus 23-26. között zajlott hagyományőrző gólyatáborunk Tarjánban. Vetélkedők, játékos programok, ének- és tánctanulás segítségével legújabb gólyáinkat ráhangoltuk a DNG-re: új barátságokkal és élményekkel felvértezve tértek haza. 

Az élményekből  az alábbi linkre kattintva diákjaink beszámolója, illetve néhány fénykép ad ízelítőt. 

 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Gólyatábor 2015
2015. szeptember 03. csütörtök, 06:56

Idén augusztus 24-27. között zajlott - az immáron állandósult gólyatábori helyszínünkön, Tartjánban - hagyományőrző gólyatáborunk. Élményekkel, új barátságokkal gazdagodva, ének- és tánctudással felvértezve tértek haza legifjabbjaink. Köszönjük a Német Belügyminisztérium (BMI) és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata támogatását! 

Az élményekből  az alábbi linkre kattintva diákjaink beszámolója, illetve néhány fénykép ad ízelítőt. 

 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Gólyatábor 2014 videós ízelítő
2014. november 18. kedd, 11:09

Egy kis ízelítő a 2014-es tarjáni gólyatáborból... Tánc- és énektanulás, beszélgetés a tanárokkal, készülés az esti műsorra...

 

 
Gólyatábor 2014
2014. augusztus 31. vasárnap, 13:29
Augusztus 25-28. között idén is nagy sikerrel zajlott le Tarjánban iskolánk hagyományőrző gólyatábora. Köszönjük a Német Belügyminisztérium és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata támogatását!

Az élményekből  az alábbi  linkre kattintva diákjaink beszámolója, illetve néhány fénykép ad ízelítőt.

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Gólyatábor 2013
2013. szeptember 17. kedd, 18:55

Egy kis ízelítő az idei tarjáni gólyatáborból... Énektanulás, beszélgetés a tanárokkal, készülés az esti műsorra...