Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Így ünnepeltük március 15-ét 2019-ben
2019. március 21. csütörtök, 10:40

2019-ben egy modern előadás keretében emlékeztünk meg március 15-ről. Az osztályok képviseletében küldött diákok Márciusi Ifjak bőrébe bújtak, és egyenesen a Pilvax Kávéházba kalauzolták a közönséget, akik ezúttal nem vigyázzállásban, hanem tornaszőnyegekről szemlélték az előadást. És nemcsak szemlélték, figyelniük is kellett, hiszen rövid jelenetek erejéig a közreműködésükre is szükség volt: kánonban ismételték a Szózat refrénjét, szavalták a Nemzeti Dalt. A Márciusi Ifjak bőrébe bújva és onnan beszélve az eseményekről a darab jó lehetőséget nyújtott, hogy a mai „modern” fiatalok felfedezhessék, mennyi közös vonásuk, közös célkitűzésük is volt/van a korabeli forradalmárokkal. Azonosulva, együttérezve ünnepeltük Március 15-ét.

Köszönjük a szereplők, és Örkényi Fanni tanárnő felkészítő munkáját!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Az alábbi képre kattintva rövid kisvideó ad ízelítőt a műsor hangulatából...

 

 
Javított ideiglenes felvételi rangsor 2019. március
2019. március 14. csütörtök, 12:47
Ezennel közzétesszük a 2019-ben iskolánkba felvételizett tanulók JAVÍTOTT ideiglenes (a hozott pontok és a felvételi vizsgák alapján felállított) rangsorát.
A listán - a jogszabálynak megfelelően - nem a tanulók neve szerepel, hanem oktatási azonosítójuk, vagy (amennyiben adtak meg ilyet) az általuk kitalált jelige.
Ez a lista nem a véglegesen felvettek névsora, hiszen ez még attól függően módosul, hogy melyik tanuló hogyan rangsorolta a felvételi jelentkezése során az iskolákat, illetve hova nyert felvételt. A végleges (Felvételi Központ által egyeztetett) felvételi eredményekről kizárólag levélben küldünk értesítést 2019. április 30-ig.
 
Az a tanuló, akinek a 0002 tagozaton a szóbeli felvételi vizsgán a (legalapvetőbb készségeket mérő) globális szövegértés során nehézségei voltak, ezen a tagozaton nem rangsorolható, vagyis automatikusan kikerül a felvételre esélyesek köréből. A rangsorban nem szereplő tanulók nem feleltek meg a felvételi követelményeknek.

Az oktatási azonosítókra a pdf dokumentumok megnyitása után rá lehet keresni: nyomja le egyszerre a Ctrl+f billentyűket és írja be a felugró rubrikába a keresni kívánt azonosítót!

 
 
 
Ideiglenes felvételi rangsor 2019 - Javítás alatt
2019. március 14. csütörtök, 09:49

Tisztelt Érdeklődők!

A március 13-án közzétett ideiglenes felvételi rangsorban hibát észleltünk, emiatt visszavettük a közzétett verziót.

Dolgozunk a javításon, legkésőbb március 18-án nyilvánosságra hozzuk a javított listát.

Megértésüket és türelmüket kérjük!

Köszönjük!

 

 

 
Preisausschreiben - Die Zukunft der Ungarndeutschen
2019. március 12. kedd, 09:46

 

Wie siehst du dich als Ungarndeutsche(r) in der Zukunft?
Wie sieht deiner Meinung nach die Zukunft der Ungarndeutschen aus?
Woran wird man die Ungarndeutschen in 50 Jahren erkennen?

Die LdU veröffentlicht ein kreatives Preisausschreiben in diesem Thema! Kreative Ideen und kreative künstlerische Gestaltungen sind willkommen!

 

Für mehr Infos klicke auf diesen Link!

 

 

 
JDI Schulverbundqualifikation 2019 - DNG-Erfolg!
2019. március 11. hétfő, 14:07

 

Am 08. März 2019 fand am Neumann János Gymnasium in Eger die Schulverbundqualifikation des internationalen Wettbewerbes „Jugend debattiert” statt. Acht Teilnehmerinnen und Teilnehmer aus vier Gymnasien debattierten miteinander über die folgenden zwei Themen:


1. Sollen in Ungarn die Sommerferien verkürzt werden?
2. Soll die Zeit in Ungarn im Frühjahr und im Herbst nicht mehr umgestellt werden?

Unsere Schule vertraten bei diesem Wettbewerb Ella Fazekas (11.BD) und Dóra Kirilly (11.AC). Dank ihrer gründlichen Vorbereitung und ihrer Gesprächsfähigkeit konnten sie erfolgreich in die Landesqualifikation weiterkommen. Sie sind also jetzt unter den 16 besten DebattantInnen Ungarns.

Besonderer Dank gilt den Deutschlehrerinnen: Frau Sylvia Schindler und Frau Enikő Jakus für ihre Vorbereitungsarbeit!

Wir gratulieren Ella und Dóri und drücken ihnen die Daumen für eine tolle Fortsetzung am 12. April!!!

 

 

 

 
Újabb IKSZ-elési lehetőségek a Máltai Szeretetszolgálatnál 2019
2019. március 07. csütörtök, 11:17

Újabb IKSZ-elési lehetőségeket kínál a Máltai Szeretetszolgálat az alábbi négy témában. Részletekért katt a linkekre, illetve kérdések esetén fordulhattok John Orsolya tanárnőhöz!
 

 

 
2019-es Ideiglenes felvételi rangsor - Türelmüket kérjük! HAMAROSAN!
2019. március 04. hétfő, 10:20

A 2019-es felvételi vizsga eredményét (a tanulók rangsorát) - az előzetes tájékoztatásnak megfelelően - az iskola bejáratánál lévő hirdetőtáblán, valamint iskolánk honlapján (www.dng-bp.hu) – 2019. március 13-án délután tesszük közzé. A listán - a jogszabálynak megfelelően - nem a tanulók neve fog szerepelni, hanem oktatási azonosítójuk, vagy (amennyiben adtak meg ilyet) az általuk kitalált jelige. A szóbeli vizsgák eredményéről külön tájékoztatást nem adunk. Kérjük a pontok (március 13-nál előbbi) kiadása ügyében ne hívják az iskolát! Türelmüket és megértésüket köszönjük!

 

 
Felhívás: "Magyarország Jó tanulója - jó sportolója 2018"
2019. március 04. hétfő, 13:50
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyílt pályázatot hirdetett a „Magyarország jó tanulója − jó sportolója 2018” cím elnyerésére. 
A címmel azon tanulókat és hallgatókat kívánja kitüntetni, akik a 2017/2018. tanévben kimagasló tanulmányi- és sporteredményt értek el.
A pályázatok beadási határideje: 2019. március 28.
 
 
JDI Schulfinale 2019
2019. március 04. hétfő, 09:10

Am 19.02.2019  fand das Schulfinale des internationalen Wettbewerbs "Jugend debattiert" am DNG statt.

Die Teilnehmer/-innen diskutierten über die folgenden zwei Themen:
· Sollen Schulbücher an unserer Schule durch Tablets ersetzt werden?
· Sollen Plastikverpackungen in Ungarn verboten werden?
 
Die Debattanten und Debettantinnen aus den Klassen 11.AB, 11.BD lieferten lebhafte Diskussionen und überzeugten die Jury von ihrer ausgezeichneten Vorbereitung, guter Sachkenntnis und von ihrem angemessenen Ausdrucksvermögen.
Den ersten Platz belegte Ella Fazekas (11.BD), den zweiten Dóra Kirilly (11.AC). Ihnen folgte Melinda Surányi (11.BD), die als Ersatzkandidatin einsatzbereit bleibt. 
Die Arbeit der Jury hat auch Szimonetta Fakli als Jdi-Alumna des DNG unterstützt, wir bedanken uns bei ihr sowohl für die Jury-Arbeit als auch für die Hilfe den DebattantInnen bei der Vorbereitung. 
 
Besonderer Dank gilt den vorbereitenden Lehrern für ihr Engagement, ihre Vorbereitung und Organisation, Frau Sylvia Schindler, Frau Zsóka Laczkó, Frau Ágnes Kóbor und Frau Enikő Jakus.
Wir gratulieren allen Teilnehmenden und wünschen unseren Schulsiegerinnen eine erfolgreiche Fortsetzung am 08. März in der Schulverbundqualifikation!

Auf das Bild klickend erscheinen weitere Fotos...
 
 
Német nyelvű műfordítóversenyen jártunk Pécsen (2019)
2019. március 01. péntek, 08:09

Idén 2019. február 20-án rendezték meg Pécsen a már hagyományos műfordító versenyt, melynek keretében diákcsapatok magyarországi német szerzők műveit fordítják némteről magyarra és fordítva. Iskolánkat idén két csapat is képviselte, a 10. évfolyamról: Gigler Ivett, Kállai Adrienn, Muzellák Orsolya, és Somlói Petra, a 9.-esek közül: Dull Zsófia, Farkas Dorina, Isztl Patrícia valamint Sztaskó Kíra.

Rövid diákbeszámoló következik:

Napunk hajnali keléssel kezdődött, ezt követően 4 óra hosszas volánbuszozás után megérkeztünk Pécsre. A verseny a Leőwey Klára Gimnáziumban vette kezdetét 11 órakor. Feladatunk nem volt egyszerű, ugyanis 4 óránk volt 4 német verset magyarra, illetve 4 magyar verset németre fordítani szótárak segítségével. A verseny folyamán diáksegítők pogácsával, süteményekkel és üdítővel kínálták a résztvevőket. A teremben jó hangulat uralkodott. Miután végeztünk a versennyel, a szabad 2 óránkat városnézéssel töltöttük. Mielőtt a buszpályaudvar felé indultunk, készítettünk egy csoportképet a Széchenyi téren. Amikor begördült a busz az állomásra, elfoglaltuk helyünket, és kezdetét vette egy újabb 4 órás buszozás Budapestre.

Köszönjük diákjaink részvételétét, illetve Szabó Ildikó tanárnőnek a kíséretet! Kíváncsian várjuk az eredményt!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
Pályaorientációs nap 2019 - Ilyen volt
2019. február 28. csütörtök, 09:23

2019.02.21-én tartottuk iskolánk első Pályaorientációs Napját. Délutáni továbbtanulást segítő programmok helyett egy délelőttre szerveztünk több mint 20 olyan programot, mely diákjainknak továbbtanulás szempontjából érdekes lehet. Magyarországi és külföldi egyetemek és főiskolák, ösztöndíjlehetőségek, cégek, adózási ismeretek, pályaalkalmassági tesztek és szülők előadásában különböző szakmák és karrierlehetőségek kerültek bemutatásra. Tanulóink négy egymást követő - előzetesen kiválasztott, majd arra online formában beregisztrált - előadáson vehettek részt, hallgathatták meg az előadásokat, tehették fel kérdéseiket, vihettek magukkal szóróanyagokat. Sok információval, újdonsággal, és sok esetben apró ajándékokkal a zsebben zártuk ezt a rendezvényt, melyet diákjaink - a visszajelzések alapján - 10-es skálán átlag 8 pontra értékeltek. Néhány visszajelzés diákjainktól:

"Igazi előadásokra ülhettünk be, felkészült előadókhoz, akik mondandójukat Power Pointtal prezentálták."
"Különösen tetszett, hogy hallgatók is érkeztek és beszámoltak saját tapasztalataikról. Jó volt, hogy kaptunk szórólapokat, újságokat és információs füzeteket (és a tollak is hasznosak.:))
"Talán lehetne több természettudományos egyetem (pl. egészségtudomány, orvosi képzés)."
"Jó volt, hogy egy napon volt az összes előadás. A legtöbb előadás szépen összeszedett volt, sok információt tartalmazott. Jó volt, hogy megismerhettük az egyetem hangulatát, közösségi életét is. Jó volt az is, hogy kaptunk tippeket németországi egyetemekkel és megélhetéssel, költségekkel kapcsolatban."
"Igazából az tetszett, hogy nagyon széles spektrumból lehetett választani. Mindenki az igényei szerint választhatott."
"Nonszensz, hogy nem lehetett az elmúlt 6 hónapban megtartani ezt a rendezvényt, sajnos így a végzősöknek an adózáson kívül semmi hasznos előadás nem volt."
"Szerintem az online jelentkezés sem volt nehéz, tetszett a szervezés, a termek is, és bejutottam mindenre, amire szerettem volna."
"A fiatalabbaknak lehetne tartani általános ismereteket az egyetemi életről, az egyetemről, mert nem mindent értettünk."
"Úgy gondolom, hogy ez volt a valaha volt legjobban megszervezett rendezvénye a DNG-nek. "
"Tetszett, hogy tudtunk választani, hogy mire szereténk menni és hogy külön termekben voltak az előadások. Én például jobban érezetem magam, mint az Educatión."

Ezúton is köszönjük minden előadónak, hogy ellátogatott hozzánk, diákjainknak a visszajelzéseket! Jövőre megpróbáljuk beépíteni a javaslatokat, hogy legalább olyan sikeres rendezvényt tudhassunk magunk mögött, mint idén!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 

 
Önkéntes év 2019-2020: végzős diákjaink figyelmébe ajánljuk
2019. február 25. hétfő, 08:54

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntes szociális segítő munkára keres fiatalokat 2019. szeptember 1. - 2020. augusztus 31-ig terjedő időszakra Németorsszágba illetve Franciaországba.

A részletekért katt a linkre...

 

 
Az Erasmus+ / Lies mit uns!-csapat
2019. február 25. hétfő, 15:48

 

 

 
Erasmus +/ Lies mit uns! projekt Buxtehudeban (Németország)
2019. február 18. hétfő, 08:26

Iskolánk az Európai Bizottság Erasmus + programjának keretében két éves projektegyüttműködésben vesz részt négy másik európai iskolával. A "Lies mit uns!" című közös projekt második állomásaként (2019. ferbuár 2-10. között) az németországi Buxtehudeban gyűlt össze a lengyelekből, németekből, osztrákokból, svédekből és magyarokból álló nemzetközi csapat. Közösen kiválasztott irodalmi művek kapcsán dolgoztak együtt a projekt résztvevői, cserélték ki gondolataikat, tapasztalataikat és gyakorolták az interkulturális együttműködést.

Ein kurzer Schülerbericht gibt uns einen Einblick in die Programme:

Wir sind im Rahmen des Erasmus+ (Lies mit uns!)-Projekts nach Buxtehude gefahren, aber vorher mussten wir einige Bücher lesen, Präsentationen machen, das internationale Buffet planen und uns auf den literarischen Abend vorbereiten. Dann sind wir am 3. Februar losgefahren, und wir sind mit dem Flugzeug, dann mit der S-Bahn gefahren, um Buxtehude zu erreichen. Am Abend sind wir müde angekommen und unsere Austauschpartner haben schon am Bahnhof auf uns gewartet.
Am Montag begrüßte uns Herr Hermann Hausmann, der Koordinator an der Halepaghenschule von Buxtehude, und danach hat jede Schule ihre Präsentation vorgestellt. Sie waren sehr interessant und wir haben viel Neues gelernt. Dann gab es noch eine Eröffnungszeremonie und das internationale Buffet. Am Nachmittag haben die Lehrer verschiedene Stunden gehalten, z.B.: ich war in einer Plattdeutschstunde, und das habe ich ganz toll gefunden. Nach der Schule wurden wir in drei Gruppen eingeteilt und dann war eine Stadtführung in Buxtehude, wo wir die Geschichte und die Sehenswürdigkeiten der kleinen Hansestadt kennenlernen konnten.
Am Dienstag haben die Projektarbeiten begonnen. Ich war in einer Gruppe, die Plakate über Schriftsteller entworfen hat, deren Bücher besonders lesenswert sind. Die anderen haben komplette Stundenpläne aufgrund der gelesenen Bücher gemacht, und einen Trailer. Am Abend haben wir alle zusammen Bowling gespielt. Das war ein sehr schöner Abschluss des Tages.
Nächsten Tag sind wir nach Hamburg gefahren. Zuerst haben wir eine Schifffahrt im Hamburger Hafen gemacht, und das Schiff Cap San Diego besichtigt. Letztens waren wir in der Plaza-Elbphilharmonie. Diese Sehenswürdigkeiten waren faszinierend. Hamburg hat mir im Allgemeinen sehr gut gefallen, obwohl das Wetter nicht so schön war.
Am Donnerstag haben wir die Projektarbeiten fortgesetzt. Am Abend fand  der literarische Abend statt. Wir (die ungarische Gruppe) haben drei vertonte Gedichte von Attila József und Miklós Radnóti mit Gitarre gesungen, die anderen haben Szenen, Lieder, Geschichten aufgeführt. Wir haben uns sehr gut unterhalten.
Am Freitag haben wir alle fertigen Projektarbeiten vorgestellt und danach bewertet. Ich denke, dass alle eine sehr schöne Arbeit während der Woche gemacht haben. Am Nachmittag sind wir Schlittschuh laufen gegangen. Das war auch sehr geil. Am Abend hat Anna eine Party gemacht, und dort haben wir sehr viel getanzt und gesprochen.
Am letzten Tag waren wir sehr traurig, weil wir am nächsten Tag nach Hause fahren mussten. Aber unser Tag war toll. Wir sind nach Lübeck gefahren und dort hatten wir auch eine Stadtführung. Wir konnten auch die Wohnhäuser von zwei literarischen Nobel-Preisträgern (Thomas Mann und Günter Grass) besuchen.
So, ich meine, dass wir eine wunderschöne Woche in Buxtehude/Deutschland erlebten. Wir haben uns sehr gut gefühlt, und viele neue nette Menschen kennengelernt. Wir konnten die Sprachen (Deutsch und Englisch) auch sehr gut üben. Ich empfehle dieses Programm allen, die neue Menschen kennenlernen und ein unvergessliches Erlebnis haben möchten.
Ágnes Dancs 9.B

A kinti projektmunka eredményeit hazatérve minden projektcsoport saját iskolájában megosztja társaival. Tanórákat tartanak németül, angolul és magyarul, kiállításokat szerveznek, plakátokat terveznek. A projektcsoportot Buxtehudeban Farkas Mónika, Bertók Evelina és Molnár András tanári team vezette. A csoport munkájához további sok sikert kívánunk!

 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

A projekt az Európai Unió Európai Bizottsága támogatásával

és az Emberi Erőforrások Minisztériuma felügyelete alatt működő Tempus Közalapítvány koordinálása révén jöhetett létre.
Támogatásukat köszönjük!
 
 
DNG-s diák a malájziai Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáján
2019. február 11. hétfő, 13:22

Iskolánk 12. BD osztályos tanulója, Stiga Viktória idén is bemutathatja - fizika szakterületen végzett - kutatási eredményeit az Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáján (International Conference of Young Scientists’ = ICYS). A „Tényleg állandó sebességgel folyik-e a homokóra?” című komplex alakú granulált anyagok áramlását vizsgáló kutatásával bejutott az 5 fős magyar csapatba, hogy hazánkat képviselje a Malajziában, Kuala Lumpurban 2019. április 19-25. tartott nemzetközi döntőben

A magyar delegáció további fizika indulói Penc Patrik (ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, Budapest) és Gyulai Márton (Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc). Környezettudományi szekcióban Szabó Boglárka (Kisvárdai Bessenyei Gyögy Gimnázium és Kollégium, Kisvárda) és Szászi József (Kisvárdai Bessenyei Gyögy Gimnázium és Kollégium, Kisvárda).

Nagyon nagy gratuláció Vikinek, és természetesen a magyar csapat többi tagjának és felkészítő tanáraiknak is!

 

 

 

 
Német nyelvű szavalóverseny 2019 - Budapesti forduló sikerei
2019. február 07. csütörtök, 09:39

A Német Nyelvű Vers- és Prózamondó Verseny budapesti döntőjén 2019. február 2-án iskolánkból két tanuló vett részt: Kenéz Antónia 11.BD osztályos tanuló próza kategóriában (felkészítő tanára Kóbor Ágnes) és Beszterczán Dominik 9.NB osztályos tanuló (felkészítő tanára Jakus Enikő), Mundart kategóriában. Nagy örömünkre mindketten továbbjutottak a Mosonmagyaróváron rendezendő regionális fordulóra, és Dominik a zsűri különdíját is megkapta. Szívből gratulálunk nekik!

 

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

10. oldal / 65