Eseménynaptár
2021. szeptember
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
11
12
14
15
19
28
29
30

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Hagyomány / Rendezvény   »   Megemlékezés

Kitelepítés, elhurcolás megemlékezés 2021

2021. január 19. kedd 14:41

Január 19-e a magyarországi németek elhurcolásának hivatalos magyar állami emléknapja. Az emléknap dátuma arra utal, hogy 1946-ban ezen a napon kezdődött meg a magyarországi németek szervezett elűzetése (közismert nevén a kitelepítés), az otthonaikból kényszerrel nyugatra telepítendő első budaörsi lakosokat szállító vonatszerelvény elindításával.  

Idén a tornateremben, közös filmnézéssel szerettünk volna megemlékezni az eseményről, erre azonban sajnos nem volt lehetőségünk, ezért más - az online lehetőségekhez igazított - módon történt idén a megemlékezés.

Iskolánk 2016-ban a „Svábok elhurcolása, kitelepítése – 70 éve történt” néven iskolai projektet szervezett, melynek keretében a magyarországi németek 1944 és 1949 közötti történelmét és traumáit dolgozta fel. Ennek során 42 túlélővel készült interjú illetve videófelvétel, amelyek a szovjet kényszermunka éveiről, és a kitelepítés meghurcolásairól mesélnek. A projekt keretében létrehoztunk egy oktatási segédanyagot is, melynek bevezetőjében képekkel illusztrálva röviden összefoglalásra kerülnek a legfontosabb események. Ennek az anyagnak a felhasználásával emlékeztünk meg idén az eseméyekről.

Az alábbi képre kattintva az érdeklődők is megtekinthetik az oktatási segédanyagot.

Az alábbi linken a teljes projekt anyaga megtekinthető.

 

'56-ra emlékeztünk 2018-ban is...

2018. október 24. szerda 12:39

Idén az 1956-os eseménykről való megemlékezés rendhagyó, élményorientált módját választottuk. Tanulóinkkal felkerestük azokat a fontosabb budapesti helyszíneket, amelyek emléket állítanak a forradalom egykori hőseinek.
Első lépésként minden osztály egy totót töltött ki, amelynek kérdései szintén a forradalom eseményeire vonatkoztak. Ezt követően pedig útra keltünk. Első utunk a Műegyetemi emlékműhöz vezetett. Ezután felkerestük a forradalom másik emblematikus helyszínét a Corvin közt, ahol nagyon sok emlék idézi az egykori eseményeket. Következő állomásunk a Magyar Rádió épülete volt. Ünnepi sétánkat a Nagyvárad téren fejeztük be, ahol szintén emlékmű őrzi az egykori események emlékét.
Az egyes helyszíneken természetesen feladatokat is meg kellett oldani tanulóinknak, ami nagy mértékben segíti, hogy a rohanó hétköznapokon felidézzük történelmünk jelentős eseményeit.
Köszönjük Antalné Tóth Tünde tanárnő szervező munkáját, valamint minden diákunk és részt vevő tanáraink aktivitását!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Lunczer Teréziára emlékezünk

2012. szeptember 06. csütörtök 10:06

 

2013. augusztus 28-án délelőtt (a tavalyi évhez hasonlóan) tisztelgő megemlékezést tartottunk a tarjáni temetőben, iskolánk alapító tanárának, Lunczer Teréziának sírjánál. Régi kollégái és tanítványai felidézték emlékét, majd a megemlékezés jeléül koszorút helyeztek el.

Délután a hagyományőrző nemzetiségi gólyatábor programjának részeként az iskola jelenlegi diákjai látogattak ki tanáraik kíséretében a tarjáni temetőbe. Rövid, koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak, melynek keretében felidézték kollégiumi könyvtárunk névadójának életútját, iskolánkért tett tevékenységének főbb momentumait.

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva