Eseménynaptár
2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Szülőknek / Diákoknak   »   Összes hír 2020.12.06. óta

DNG DÖK-nap 2024

2024. április 10. szerda 13:17

A hagyományoknak megfelelően a 2023/2024-es tanévben is a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon tartottuk iskolánkban a Diáknapot.

A diákközgyűlésen, az igazgatónő általi tájékoztató és kérdések megválaszolása után, elismerő okleveleket vehettek át kiemelt teljesítményt nyújtó diákjaink. Ezután meghallgathattuk Radóczy Károly (volt DNG-s diák, jelenleg az LDU ifjúsági referense) előadását a magyarországi német ifjúsági szervezetekről. Ezt követően pedig minden osztály DÖK-ös diákjai által összeállított kreatív programokon mérethették meg magukat az osztályok. A hagyományőrző játékok, ügyességi vetélkedők révén színes és nagyon jó hangulatú napot tölthettünk együtt.

Nagy köszönet a DÖK-nek a szervezésért, különösen Huszák Edina DÖK-elnöknek és Laczkó Erzsébet DÖK-segítő tanárnak a rengeteg munkáért és a színvonalas projektnapért!

A képre kattintva rövid videót tekinthettek meg a napról, melyet Goda Laura (9.A osztályos tanuló) készített.

 

VOLKSKUNDE LEISTUNGSKURS auf den Spuren der Ungarndeutschen in TARIAN

2024. április 08. hétfő 09:53

Den letzten Schultag vor den Osterferien durften Dóra Tófalvi und Márton Kékesi mit ihrer Fachlehrerin, Tímea Szép den Tag außerhalb der Schule, mit dem Begehen des ungarndeutschen Lehrpfades von Tarian verbringen.
Schon ist es eine Tradition geworden, ungarndeutsche Lehrpfade und Gewährspersonen im Rahmen des Volkskundeleistungskurses vor Ort kennenzulernen. Bei unserer diesjährigen Wahl kamen wir dem Wunsch des Siegers des Landeswettbewerbs für Deutsch als Nationalitätensprache, Marci Kékesi entgegen und brachen nach der schulischen Urkundenübergabe nach Tarian auf.
Wir folgten den Anweisungen der hilfsbereiten Tarianer Kollegin, Frau Bachmann und entdeckten mit Hilfe der Infotafeln vieles von der Tarjaner Lebensweise. Bei herrlichem Frühlingssonnenschein spazierten wir – begleitet durch das Bellen der treuen Haushüter - durch Tarian und gelangten zu den Kellern, deren Renovierung und Revitalisierung uns alle beeindruckte, obwohl wir keinen Tropfen vom Inhalt der Fässer kosteten.
Unser Spaziergang endete an der Tafel, die Josef Mikonya, dem „Chronisten von Tarian” gewidmet ist und in Kürze frischten wir unsere Kenntnisse zu seinen Werken auf.
Abschließen besuchten wir den Friedhof, wo neben den Grabsteinen aus dem 19. Jahrhundert auch am Grab unserer, im Jahre 2011 verstorbenen stellvertretenden Schulleiterin und Schulgründerin, Theresia Lunczer eine kleine Andachtspause hielten.
Nach einem spontanen Gespräch über die Bedeutung des Lehrpfades für die Ortsbewohner nahmen wir Kurs auf Nachhause.
Ich danke unserer Schulleiterin, dass sie solche außerunterrichtlichen Programme breitwillig unterstützt und meinen Schülern für die nette, engagierte Gesellschaft.
 
Frau Tímea Szép
Fachlehrerin, Volkskunde Leistungskurs, Jahrgang 12.

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Malenkij robot emlékhely megtekintése 2024

2024. március 26. kedd 09:05

2024. március 11-én lehetősége nyílt a kollégistáknak a Magyar Nemzeti Múzeum újonnan megnyílt kiállítóhelyének megtekintésére, melynek címe “A pokol bugyrai… 'Malenkij robot' Kényszermunka a Szovjetunióban”.

A kiállítás fényképeken, plakátokon, visszaemlékezéseken és túlélőktől származó tárgyakon keresztül mutattja be Magyarország második világháborús végnapjait, a kényszermunkára elhurcoltak mindennapjait, és a hazatérés keserédes pillanatait. Az épületbe belépve egyből átéreztük a kényszermunkatáborok hangulatát, hiszen a kiállítás egy régi atombunkerben található. Először egy rövid dokumentumfilmet vetítettek le nekünk, amelyben a munkatáborok túlélői meséltek az ott átélt nehézségekről és a szörnyű körülményekről. Ezután az idegenvezetőnk segítségével végig jártuk az épületet és megismerhettük létrejöttüknek okait, betekintést nyerhettünk a működésükbe és, hogy miként hurcolták el az embereket. Egy szomorú, de információdús délutánt tudhatunk magunk mögött, amit nagyon köszönünk iskolánknak, mert a támogatással mindenki ingyen tekinthette meg a múzeumot. Továbbá köszönjük a kollégiumi nevelőinknek Desics Júliának, Galambos Róbertnek és Pozsonyi Pálnak a szervezést és kísérést.

Baumann Brigitta, Baumann Noémi, Juhász Janka

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Landesfinale des deutschsprachigen Geschichtswettbewerbes 2023/2024

2024. március 25. hétfő 15:03

Am 22.-23. 2024 März diente unser Gymnasium wieder als Austragungsort für das Landesfinale des Deutschsprachigen Geschichtswettbewerbes. Aus dem 10. Jahrgang sind Krisztián Barta und Marcell Rózsa ins Finale gekommen. Im 11. Jahrgang sind sogar schöne Platzierungen entstanden: Ralf Pete (11.B) hat Gold, Tímea Farsang Silber gewonnen. Fantastische Leistung! Die beiden haben dank der LdU und der ZfA einen einwöchigen Deutschlandsaufenthalt gewonnen.

Wir gratulieren allen Kandidat/innen und ihren vorbereitenden Lehrer/innen: Frau Mónika Farkas, Herrn Gábor Kertész und Frau Boglárka Polgár-Kovács!

Pest megyei ösztöndíjat nyertek (2023/2024)

2023. november 28. kedd 07:05

A Pest Megyei Német Önkormányzat jóvoltából iskolánkból idén két tanuló nyerte el a Pest Megyei Nemzetiségi Ösztöndíjat, név szerint Gyöngyösi Tamás (9.B) és Tófalvi Dóra 12.B osztályos tanulók. 
Az ösztöndíjban részesülés alapfeltétele volt az aktív nemzetiségi tevékenység, a legalább 4-es tanulmányi átlag, illetve az iskola ajánlása.
Idén 2023. november 26-án Dunakeszin került sor az ünnepélyes Gálára, melynek keretében tanulóink átvehették kitüntetésüket.
Mindkét diákunknak szívből gratulálunk, további eredményes tanulmányokat és aktív nemzetiségi tevékenységet kívánunk!
Köszönjük a Pest Megyei Német Önkormányzat támogatását!

Ideiglenes felvételi rangsor 2024. március

2024. március 21. csütörtök 15:10

Ezennel közzétesszük a 2024-ben iskolánkba felvételizett tanulók ideiglenes (a hozott pontok és a felvételi vizsgák alapján felállított) rangsorát.
A listán - a jogszabálynak megfelelően - nem a tanulók neve szerepel, hanem oktatási azonosítójuk, vagy (amennyiben adtak meg ilyet) az általuk kitalált jelige.
Ez a lista nem a véglegesen felvettek névsora, hiszen ez még attól függően módosul, hogy melyik tanuló hogyan rangsorolta a felvételi jelentkezése során az iskolákat, illetve hova nyert felvételt. A végleges (Felvételi Központ által egyeztetett) felvételi eredményekről kizárólag levélben küldünk értesítést 2024. május 2-ig.
 
Az a tanuló, akinek a 0002 tagozaton a szóbeli felvételi vizsgán a (legalapvetőbb készségeket mérő) globális szövegértés során nehézségei voltak, ezen a tagozaton nem rangsorolható, vagyis automatikusan kikerül a felvételre esélyesek köréből. A rangsorban nem szereplő tanulók nem feleltek meg a felvételi követelményeknek.

Az oktatási azonosítókra a pdf-dokumentumok megnyitása után rá lehet keresni: nyomja le egyszerre a Ctrl+f billentyűket és írja be a felugró rubrikába a keresni kívánt azonosítót!

Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjban részesültek 2023

2024. március 21. csütörtök 14:44

Szeretettel gratulálunk Diós Edina és Sinkó Flórán 11.A osztályos, valamint Fábián Léna, Pali Flórián és Szabó Laura 11.B osztályos tanulóinknak, akik a 2023/2024-as tanévben elnyerték az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíját és a mai napon megkapták elimerő oklevelüket is. 

A tizedik alkalommal odaítélt ösztöndíj célja, hogy segítse a Magyarországon élő, nemzetiségekhez tartozó, kiemelkedő képességű középiskolásokat a továbbtanulásukban. A tanulmányi ösztöndíjjal azt is támogatni kívánják, hogy a mai fiatalok felnőttként felelősséggel tudják képviselni saját nemzetiségüket.

Az elbírálásnál figyelembe vették a pályázó tanulmányi eredményét, szociális hátterét, közösségi aktivitását és továbbtanulási terveit is. A támogatás a középiskola két utolsó tanévére szól. A tanulók 2023. szeptember 1-től havonta harmincezer forint ösztöndíjban részesülnek a következő két tanév tíz-tíz hónapjában. 

Szívből gratulálunk kitüntetett diákjainknak, kitartást és további sikereket kívánunk!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

2024-ben is DNG X-Faktor! - Jelentkezzetek!

2024. március 21. csütörtök 13:48

Kreatív 1848-as megemlékezés (2024)

2024. március 20. szerda 13:37

2024-ben a március 15-i megemlékezést iskolánkban kreatív kiscsoportos foglalkozások keretében tartottuk.

A vállalkozó szellemű tanárok színes foglalkozásokat tartottak, különböző tudomány- és életterületekről, melyre szabadon jelentkezhettek diákjaink.

Lehetett verbunkos táncot tanulni, süteményt sütni, kokárdát készíteni, forradalmat szervezni, blogot írni stb.

Az alábbi videó ízelítőt ad a programokból és a nap hangulatából. 

A videót Tóth Eszter Lili (12.A) készítette, köszönjük neki!

Csengetési rend


  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva