Eseménynaptár
2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Szülőknek / Diákoknak   »   Összes hír 2020.12.06. óta

Ilyen volt a Sportok Éjszakája 2023

2023. május 04. csütörtök 11:41

2023.04.05-én tartottuk rendhagyó Sportok Éjszakája rendezvényünket, melyen 14 csapat, három sportágban (floorball, kosárlabda, labdarúgás) mérte össze erejét, 19:00-tól, másnap reggel 07:00 között. 

Az idei év újdonsága, hogy útnak indítottunk egy serleget, melyre minden évben az abszolút győztes csapat nevét gravírozzuk majd fel, az évszámmal. Ezúton is nagyon köszönjük iskolánk Alapítványának az anyagi támogatást, a serleg tekintetében, valamint az éremdíjazásban egyaránt!

A rendezvényt a nemzetközileg is magas szinten jegyzett Face Team akrobatikus kosárcsapat látványos bemutatója nyitotta, melynek végén diákjaink is kipróbálhatták magukat. Wallandt Gergely (10.A osztály) zárta a bemutatót, melynek során teljesen kezdőként, utolsó ugrásra rittyentett egy 360°-os fordulattal színesített zsákolást. Nekünk a Face Team bemutatójától esett le az állunk, a Face Teamnek pedig Geri zsákolásától.

Ezt a méltán "híres" zsákolás, valamint a Face Team iskolánkban készített vlogja 8 perc 55 másodperctől tekinthető meg, az alábbi linken:

(10) Aki Kihagyja a Zsákolást, Büntetést kap! - YouTube

A jó hangulat már megalapozott volt, így a csoportmérkőzésekkel kezdtük az idei tanév Sportok Éjszakáját, két térfélen, az előzetes sorsolásnak megfelelően. Ezt követően a két csoportgyőztes küzdött meg adott sportágban az első és második helyért, a két második helyezett a harmadik és negyedik helyért és így tovább, egészen a tizenkettedik helyezéséig.

Mérkőzésenként a győztes csapat kettő, a vesztes csapat nulla pontot szerzett, míg döntetlen esetén egy-egy pontot írtunk jóvá mindkét csapatnak. Azonos pontszám esetén a több lőtt gól döntött és ha még ezután is egyformán álltak a csapatok (erre többször is volt példa a tornán), akkor a kevesebb kapott gólt vettük alapul.

Floorball sportágban az első helyezett a „Habibi” csapata, második helyezett a „Pusztítók", harmadik helyezett a „Kolbik” csapata lett. Kosárlabdában a „Gyertek gyúrni Mannheimbe!” végzett az élen, második helyen a „Habibi”, harmadikon az „Allstar” végzett. Labdarúgásból az első a „Büfé FC” csapata, második a „Habibi”, harmadik a „Pusztítók” lett.

Az összesített végeredményt tekintve, nem volt meglepetés, hogy a két második és egy első helyet bezsebelő „Habibi” együttese nyerte az útjára indított serleget, így az aranyérmet megnyerve, ők végeztek a dobogó legfelső fokán is. Ezüstérmet nyert a „Pusztítók”, a dobogó harmadik fokára a „Gyertek gyúrni Mnnheimbe!” csapata állhatott fel.

A táblázatban megtekinthető a sportágankénti eredmény mellett, az összesített végeredmény is.

Külön öröm volt számomra, hogy volt végzős diákjaink két csapatot is kiállítva (Reunion és Arisztotálkész) vettek részt az eseményen, meglátogatva régi iskolájukat, tanáraikat, valamint diáktársaikat.

Ricsováry-Takács Gergely tanár úr immáron sajnos már csak volt DNG-s tanárként tisztelte meg részvételével rendezvényünket, ezzel nagy örömöt okozva diákoknak és kollégáknak egyaránt. "Ricsó" tanár úr a hagyományokhoz híven, mindhárom sportágban aktívan vett részt, a Reunion csapatát erősítve. Ezúton is köszönjük neki, hogy iskolánk, diákjaink és tanáraink iránt érzett szeretete változatlanul megmaradt, természetesen a következő sportok éjszakája rendezvényünkön is szívesen látjuk őt vendégül!

Továbbá külön köszönöm azon kollégáimnak a segítséget, akik aktívan részt vettek a mérkőzéseken és egyben ellátták a felügyelő tanári feladatokat az éjszaka folyamán: Kalmár Katalin tanárnőnek, akinek éjfélig a pályán is megcsodálhatták sportágbeli tudását a diákjaink, illetve Laczkó Zsóka tanárnőknek, aki egészen addig maradt velünk, míg ideje engedte. Külön köszönöm Krausz Éva tanárnőnek a szervezésben és lebonyolításban nyújtott hatalmas segítséget, nélküle igen nehéz helyzetbe kerültem volna én és a sportok éjszakája rendezvényünk is.

Diáksegítőinknek nagy szerepe volt abban, hogy a rendezvény gördülékeny és zökkenőmentes legyen, segítségeteket ezúton is nagyon köszönjük: Balogh Boglárka 9.A, Zsiros Zamira 9.A, Tell Blanka 9.A, Gschwendtner Gréta 9.A, Vas Hajnal Virág 11.B, Kékesi Márton 11.B, Králl Jonatán 12.A, Szabó Lili 11.A, Pócsfalvi Nelli 12.A, Csombó Kamilla 12.A, Mészáros Villő 9.A, Szucsányi Réka 9.A, Lehoczki Virág 9.B, valamint Juhász Dávid (fotózás is).

Jövőre, Veletek, ugyanitt.

Sáry József szervező tanár

A linkre kattintva olvasható Huszák Edina DÖK-elnök beszámolója...

A linkre kattintva Such Roland, volt diákunk beszámolója olvasható...

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Sportok Éjszakája 2023-2024 - Nevezzetek!

2023. szeptember 27. szerda 10:39

 
 
Kedves jelenlegi és volt Diákjaink!
 
A tavalyi tanévben egy hatalmas serleg érkezett iskolánkba, melynek talapzatára minden évben, az abszolút győztes csapatának neve (évszámmal) gravírozással kerül fel. Tavaly a Habibi csapata lett az összetett bajnok, a serleget bármikor megtekinthetitek az iskolánk portája melletti vitrinben. Ne feledjétek, az idei tanév bajnok csapata is örökre nyomot hagy iskolánkban, mivel a bajnok csapat nevét idén is belegraviroztatjuk a serleg talapzatába!
Ami biztos: fantasztikus hangulat, komoly mérkőzések, jobbnál jobb zenék, kómás és vidám arcok, reggeli fáradtság, pizzázás (ha rendeltek magatoknak) stb. Ahogy ez lenni szokott... 
A cikken belül találjátok a Sportok Éjszakájával kapcsolatos összes információt és dokumentumot. Olvassátok el figyelmesen és küldjétek a nevezéseket minél hamarabb! 
Töltsünk együtt egy sportos, felejthetetlen éjszakát! 
 
Sáry József, szervező tanár 
 
A dokumentumok az alábbi linkekre kattintva érhetők el:
 
Részletes versenykiírás
Nevezési lap
Nyilatkozat
Balesetvédelmi oktatás

DNG Talkshow újratöltve: Szakkörök, Erasmus, továbbtanulás, diákélet és praktikák

2023. október 10. kedd 09:32

Két év után visszatért az iskola saját, megújult beszélgetős műsora, a DNG Talkshow!

A DNG tanárai, volt és jelenlegi diákjai meséltek nekünk a nálunk szerzett tapasztalataikról és emlékeikről.
Adásaink célja, hogy nagyobb betekintést adjunk iskolánkról, és az általa kínált lehetőségekről, nem csak jelenlegi, de jövendőbeli diákjainknak is.
Érdemes feliratkozni, az aktuális témák minden hónap 20. napján tekinthetők meg.

A képre kattintva elérhető a DNG Talkshow saját youtube-csatornája, rajta a friss videókkal...

 

Leistungskursstunde – außerschulisch: Besuch im Freilichtmuseum/ Skanzen/ Szentendre

2023. október 10. kedd 09:02

Im Rahmen unseres außerschulischen Lernabenteuers hatten wir die Gelegenheit, zwei faszinierende Gebiete im „Skanzen“ von Szentendre zu erkunden: Kleine Tiefebene und Siebenbürgen. Unser Fokus lag auf dem reichen Erbe der Bauernhäuser und dem einzigartigen Dorfbild, das diese Regionen prägt.
In „Kisalföld“ tauchten wir in die Geschichte eines deutschen Bauernhauses einer wohlhabenden Familie aus Jánossomorja/Sanktjohann ein. Wir lernten nicht nur die Geschichte der Besitzer dieses Hauses kennen, sondern entdeckten auch faszinierende Gebrauchsgegenstände aus vergangenen Zeiten. Besonders interessant war die Demonstration der Schritte der Hanfverarbeitung, die einen Einblick in die traditionelle selbstversorgende Lebensweise gab.
Ein besonderes Highlight war unser Besuch in einem Krämerladen, der einem heutigen Unverpacktladen ähnelte. Hier konnten wir Beispiele für die nachhaltige Lebensweise der bäuerlichen Welt sehen.
In Siebenbürgen führte uns unser Weg zu einer Unitarische Kirche, die in ihrer schlickten Schönheit beeindruckte. Während einer Führung erfuhren wir mehr über die Geschichte dieser Kirche und erlebten ein beeindruckendes Lichtspiel. Ein Gesichtsscanner-Spiel in der Kirche fügte eine interaktive Note zu unserem Besuch hinzu.
Wir hatten auch die Gelegenheit, die Kultur der Siebenbürger Sachsen zu erkunden. In einem neugebauten Hof aus Neudorf/Szászújfalu erfuhren wir mehr über ihre Ansiedlung in Siebenbürgen im Mittelalter. Wir bewunderten wunderschön gestickte Textilien, kunstvoll bemalte Holzmöbel und besondere Gegenstände, die einen Einblick in ihre traditionsreiche Lebensweise boten.
Zum Abschluss dieser aufregenden Reise möchten wir uns für die finanzielle Unterstützung unserer Schule herzlich bedanken! Diese Erfahrung außerhalb des Klassenzimmers hat unser Verständnis für Geschichte und Kultur erweitert und wird uns sicherlich noch lange in Erinnerung bleiben.
 
Dóra Tófalvi, Virág Vas
Leistungskurs-Volkskunde, 12. Jahrgang

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Az E-Kréta elérhetősége

2023. október 10. kedd 08:44

Az iskolánkban a 2023-24-es tanévtől - a központi előírásoknak megfelelően - a Kréta Naplót használjuk.

Az elektronikus ellenőrző/ napló az alábbi linkre kattintva érhető el: www.dngbp.e-kreta.hu

Az E-Ellenőrzőt/ naplót honlapunk címlapján, a jobb oldali sávban a kék gombra kattintva közvetlenül is elérhetik.

 

DNG-s "vőlegény-menyasszony" a Hagyományos Soroksári Sváb lakodalomban

2023. október 04. szerda 13:40

2023. szeptember 16-án Hagyományos Soroksári Sváb Esküvőt szervezett a Táncsics Művelődési Ház.

Büszkeség számunkra, hogy az ifjú párt iskolánk két tanulója „alakította”: a menyasszony Kindlinger Anna (12.B), a vőlegény pedig Nagy-Mélykuti Levente (11.A) volt.

A nagyszabású programról - melyről a leánykérésen, és a templomi esküvőn túl a lakodalom sem hiányozhatott – a rendezvényen szintén részt vett Bodonyi Attila tanár úr írt beszámolót, mely nemcsak a programból ad ízelítőt, hanem informatív és gondolatébresztő is egyben.

A linkre kattintva olvasható a képekkel színesített beszámoló…

A képre kattintva rövid videós összefoglaló tekinthető meg.

 

Rajzoljatok idén is naptárt! - NNÖP Rajzpályázat 2023

2023. október 09. hétfő 11:19

 
A Német Nemzetiségi Önkormányzat Pesterzsébet rajzversenyt hirdet pesterzsébeti, illetve pesterzsébeti óvodákba, iskolákba és középiskolákba járó gyermekek, fiatalok számára.
Téma: 300 éve magyar földön – A németek betelepítése Magyarországra
Készítsetek képet a magyarországi németek 300 éves történelmének, kultúrájának, hagyományainak érdekes részleteiről!
 
Kategóriák:
I. Középiskolások
II. Felső tagozatosok
III. Alsó tagozatosok
IV. Óvodások
Részt vehet minden pesterzsébeti, illetve pesterzsébeti nevelési-oktatási intézménybe járó gyermek, fiatal.
Az egyes kategóriák győztes képeiből állítjuk össze az NNÖP 2024-es naptárát, kategóriánként az első három helyezettet díjazzuk.
A képek bármilyen rajz- és festéstechnikával készülhetnek A4-es méretben. Idén először digitális technikával készült műveket is fogadunk. Mindenki legfeljebb két képpel pályázhat. Kérjük, a kép hátoldalán tüntessék fel a pályázó nevét, iskoláját és osztályát.
A győzteseket 2023. november 30-án hirdetjük ki.
A pályázatra beérkezett minden kép megtekinthető lesz honlapunkon és Facebook-oldalunkon. (www.nnop.hu)
A képek a Baross Óvodában (1201 Budapest, Baross utca 79.) és a Német Nemzetiségi Gimnáziumban (1203 Budapest, Serény u. 1.) adhatók le 2023. november 17-ig munkaidőben.
Információ: nemetkisebbseg@pesterzsebet.hu
A pályázat benyújtásával a pályázó vagy képviselője elfogadja a honlapon (NNÖP) olvasható adatkezelési nyilatkozatban foglaltakat.
 
 

I. Ifjúsági Konferencia az Északi Régióban 2023

2023. október 05. csütörtök 14:24

2023. november 18-án Vecsésen kerül megrendezésre  az 1. Ifjúsági konferencia az Északi Régióban. A szakmai napra olyan fiatalok jelentkezését várják, akik szeretnének megismerkedni a helyi nemzetiségi önkormányzatok munkájával,  a választások menetével. Azokat a fiatalokat is várják, akik már tagjai a helyi német nemzetiségi testületnek, és szívesen megosztanák tapasztalataikat tevékenységükkel kapcsolatban, hogy ösztönözzék a  fiatalokat, induljanak bátran a nemzetiségi önkormányzati választásokon. Elsősorban a 16-24 éves korosztályt várják.
 
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött a regburowudersch@ldu.hu e-mail címen - névvel, elérhetőségekkel, életkor megjelölésével. 
A résztvevők létszáma korlátozott, ezért a jelentkezési sorrendet veszik figyelembe!
Jelentkezési határidő: 2023. október 27. 
 
További infók a képekre kattintva érhetők el...
 
  

Felvételi tájékoztató a 2024/25-ös tanévben való továbbtanuláshoz

2023. október 02. hétfő 14:33

Az általános iskola után hozzánk szeretnél felvételizni, 2024 szeptemberétől nálunk továbbtanulni? Fontos infókat találsz a lenti linkeken!

Ezennel közzétesszük a (2024/25-ös tanévtől történő továbbtanuláshoz szükséges) középfokú felvételi eljárásra vonatkozó aktuális (2023. októberi) információkat:

Iskolánk tájékoztatója

Az OH tájékoztatója

 

A 2023/24-es tanévben induló 8.-os "Tehetséggondozó foglalkozások" csoportbeosztása

2023. szeptember 27. szerda 14:06

Az alábbiakban tesszük közzé a "Német Kisebbség Budapesti Gimnáziumáért" Alapítvány 2023/24-es tanévben induló "Tehetséggondozó foglalkozásainak" csoportbeosztását.

A táblázatokban a tanulók az általuk megadott jelszóval szerepelnek. A jelszóra a pdf dokumentum megnyitása után rá lehet keresni: nyomja le egyszerre a Ctrl+f billentyűket és írja be a felugró rubrikába a keresni kívánt jelszót!

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva