Eseménynaptár
2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Szülőknek / Diákoknak   »   Összes hír 2020.12.06. óta

Magyarországi német fotó- és videóverseny – Sprache des Herzens 3.0

2024. február 26. hétfő 15:44

A Jakob Bleyer Heimatmuseum idén is meghirdette fiataloknak szóló fotó- és videópályázatát "Sprache des Herzens 3.0" címmel.
 
A pályázat témája magyarországi német szülőhazánk. „Kíváncsiak vagyunk a fiatalok véleményére: Hogyan látjátok magyarországi német hazánkat 2024-ben? Fotókat, videókat, kreatív megoldásokat várunk!”
 
További infók itt:
https://heimatmuseum.hu/anyagok/JBH_Fotowettbewerb_24.pdf

 

Barangolás a pénz világában

2024. február 25. vasárnap 20:29

“Ki korán kel aranyat lel”- szól a magyar közmondás. Még milyen szerencse, hogy február 15-én a kollégiumi csipet csapatnak nem kellett hajnalban ébredni ahhoz, hogy igazi aranyat foghasson a kezében (de erről majd később). A kollégista tanulók egy 15 fős csoportja Desics Júlia tanárnő és Galambos tanár úr kíséretében egy újabb izgalmas kalandra kerekedett fel, azzal a céllal, hogy pénzügyi ismereteiket tovább gyarapítsák. Nem csoda hát, hogy útjuk a Széll Kálmán tér közelében fekvő Pénzmúzeumba vezetett.

A kapun belépve, már a bejáratnál elhelyezett robotok ámulatba ejtették a diákokat: nem csak cukiságukkal, de rendkívül mulatságos táncukkal is szórakoztatták a múzeumba érkezőket. A jó hangulatról (természetesen Galambos tanár úr humorán kívül) egy kedves múzeumpedagógus gondoskodott.

A tárlatvezetés először a virtuális bankkártyák aktiválásával kezdődött, így a diákok interaktív eszközök segítségével ismerhették meg a pénz történetét, működését, gazdasági és kulturális jelentőségét. A vezetés során a tanulók számos érdekes állomáson mérhették le saját pénzügyi tudásukat. Például megtapasztalhatták, hogy bizony, a pénznek értékmérő szerepe is van, ezért nem is volt olyan könnyű a múltban egységes fizetőeszköz nélkül kereskedni. Sokat megtudhattunk a magyarországi nemesfémbányászatról, a magyar bankjegyek változásáról az utóbbi évtizedekben, és arról, hogy miért is olyan nehéz hamisítani őket. Majd „vérszomjas tőzsdecápaként” kereskedhettünk értékpapírokkal a világpiacon.

Ezután következett a sokak számára talán legemlékezetesebb múzeumi élmény: az a terem, ahol egy igazi aranytömböt emelhettünk meg. A lázba jött tanulóknak azonban nem volt elég idejük egy tervet kieszelni arra, hogy miként lehetne kicsempészni a nem is csekély súlyú nemesfém tömböt a múzeumból, sem azzal kapcsolatban, hogy annak értékét mire költenék. Az utolsó állomáson mindenkinek lehetősége nyílt arra, hogy a saját arcképét tartalmazó speciális bankjegyet készíthessen, aminek mindannyian nagyon örültünk. A múzeumból való távozáskor pedig még apró búcsúajándékot is kapott mindenki: egy kulcstartót és egy hűtőmágnest.

A jókedvű csapat végül egy közös mekizéssel koronázta meg a jól sikerült múzeumlátogatást.

Köszönjük szépen a szervező tanároknak a kellemes és tartalmas délutáni programot!

Azari Laura    (12.A)

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Kiírták a 2024-es Goethe-ösztöndíjakat

2024. február 23. péntek 13:43

Szívesen töltenél egy nemzetközi nyári tábor keretében két hetet Lengyelországban, Varsóban (2024. július 7-20.)? Vagy inkább egy tíznapos németkurzuson (A1-B2 szint) vennél részt Ausztriában (Obertauern) valamikor július 14. - augusztus 10. között? Nyitott vagy, hogy új embereket, kultúrákat ismerj meg? Motivált vagy a némettanulást illetően és kész vagy nyáron is foglalkozni vele? Kész vagy szabadon tartani a nyaradat, hogy kiválasztás esetén részt tudj venni a kurzuson, aminek előre nem lehet tudni a pontos dátumát? Aktív szerepet vállalsz az iskolában és akár azon kívül is? Képes vagy felelősséget vállalni magadért és másokért? 2024. augusztus 31-ig nem töltöd be a 18. életévedet? Akkor a Goethe-ösztöndíj jó lehetőség lehet számodra!
Ha jelentkezni szeretnél:
   - olvasd el (az alul lévő csatolmányokban) a pályázat részleteit,
   - töltsd ki a „Formular 3” nevű formanyomtatványt (Ha Jugendcampre és Deutschkursra is beadod a jelentkezésedet, akkor mindkét jelentkezési lapot be kell adnod.)
   - töltsd ki a (tanulmányi eredményedre, ösztöndíjaidra stb. vonatkozó) Táblázatot és
 - küldd el őket (word vagy pdf formátumban) 2024. március 4-ig a varsanyi.krisztina@dng-bp.hu e-mail címre. A dokumentumok az alábbiak szerint legyenek elnevezve: Vezetékneved_Keresztneved_Osztályod_Jugendsommercamp vagy Vezetékneved_Keresztneved_Osztályod_Tabelle
 
Iskolánk a korlátozott férőhelyek miatt rangsorolja a beérkező pályázatokat. Ha a pályázatod alapján bekerültél a továbbküldendők körébe, értesítünk, és mi gondoskodunk a Formular 2 (tanári ajánlás) kitöltéséről.
 
A részletes tájékoztatót, illetve a jelentkezési lapot letöltheted a lenti linkekről.
Allgemeine Ausschreibung
Informationen zum Deutschkurs in Obertauern (Österreich)
Informationen zum Jugendsopmmercamp in Polen
Formular 3 Bewerbung um einen Deutschkurs in Österreich
Formular 3 Bewerbung um Jugendsommercamp in Polen
Tabelle
Stellungnahme (diákként nincs vele dolgod, az iskola tölti ki)
 

Kiírták a 2023-as Goethe-ösztöndíjakat

2023. március 07. kedd 09:36

Szívesen töltenél egy nemzetközi nyári tábor keretében egy-két hetet Romániában (augusztus 1-9.)? Vagy inkább egy kéthetes németkurzuson (A1-B2 szint) vennél részt Ausztriában (Obertauern) valamikor július 2. - augusztus 12. között? Nyitott vagy, hogy új embereket, kultúrákat ismerj meg? Motivált vagy a némettanulást illetően és kész vagy nyáron is foglalkozni vele? Kész vagy szabadon tartani a nyaradat, hogy kiválasztás esetén részt tudj venni a kurzuson, aminek előre nem lehet tudni a pontos dátumát? Aktív szerepet vállalsz az iskolában és akár azon kívül is? Képes vagy felelősséget vállalni magadért és másokért? 2023. augusztus 31-ig nem töltöd be a 18. életévedet? Akkor a Goethe-ösztöndíj jó lehetőség lehet számodra!
Ha jelentkezni szeretnél:
   - olvasd el (az alul lévő csatolmányokban) a pályázat részleteit,
   - töltsd ki a „Formular 3” nevű formanyomtatványt (Ha Jugendcampre és Deutschkursra is beadod a jelentkezésedet, akkor mindkét jelentkezési lapot be kell adnod.)
   - töltsd ki a (tanulmányi eredményedre, ösztöndíjaidra stb. vonatkozó) Táblázatot és
 - küldd el őket (word vagy pdf formátumban) 2023. március 14-ig a varsanyi.krisztina@dng-bp.hu e-mail címre. A dokumentumok az alábbiak szerint legyenek elnevezve: Vezetékneved_Keresztneved_Osztályod_Jugendsommercamp vagy Vezetékneved_Keresztneved_Osztályod_Tabelle
 
Iskolánk a korlátozott férőhelyek miatt rangsorolja a beérkező pályázatokat. Ha a pályázatod alapján bekerültél a továbbküldendők körébe, értesítünk, és mi gondoskodunk a Formular 2 (tanári ajánlás) kitöltéséről.
 
A részletes tájékoztatót, illetve a jelentkezési lapot letöltheted a lenti linkekről.
Allgemeine Ausschreibung
Informationen zum Deutschkurs in Obertauern (Österreich)
Informationen zum Jugendsopmmercamp in Rumänien
Formular 3 Bewerbung um einen Deutschkurs in Österreich
Formular 3 Bewerbung um Jugendsommercamp in Rumänien
Tabelle
Stellungnahme (diákként nincs vele dolgod, az iskola tölti ki)
 

JDI Schulfinale im DNG 2024

2024. február 22. csütörtök 12:00

 
Am 21. Februar 2024 fand das Schulfinale des Wettbewerbs "Jugend debattiert" vor dem 10. Jahrgang als Publikum in der Schulmensa statt.
Das Debattenthema war dieses Jahr, ob alle Schüler und Schülerinnen in Ungarn verpflichtet werden solllten, einen "Führerschein" zum richtigen Verhalten in Sozialen Netzwerken zu machen?
Die diesjährigen Debattant*innen, nämlich Krisztián Barta (10.A), Bettina Bokros (11.A), Luca Szikszai (11.A) und Laura Szabó (11.B) haben sich gründlich im Thema vertieft, und so entstand eine interessante Diskussion. Die drei Kandidaten, die in die nächste Runde gekommen sind (Krisztián, Bettina und Laura), dürfen ihre Debattierfähigkeiten am 14. März in Mezőberény zeigen.
Wir gratulieren den Teilnehmer*innen und wünschen weiteren Erfolg!

Nyilvánosságra hozott anyagok a 2023/24-es tanév szóbeli érettségi vizsgáihoz

2024. február 19. hétfő 11:38

Az alábbi linkekre kattintva elérhetőek a 2023/2024-es tanév szóbeli érettségi vizsgáihoz a szaktanárok által nyilvánosságra hozott anyagok. 

Fizika
Témakörök
Kísérletlista
Kísérleti eszközök 
 
 
Földrajz 
11.A és 11.B
 
 
Magyar nyelv és irodalom
12.A
12.B
 
 
Német nyelv és irodalom
 
Népismeret
 
Testnevelés
 
Történelem
12.A
12.B
 
 
Az összes többi tantárgy nyilvánosságra hozott anyagai az alábbi linkre kattintva érhetők el...

Együttműködési megállapodás minta

2021. július 28. szerda 11:09

 
Ha IKSZ-elni szeretnétek egy olyan szervezetnél, akivel még nincsen az iskolának együttműködési megállapodása, akkor a következők a teendők:
Az alábbi együttműködési megállapodási mintát  kell 2 példányban a szervezettel kitöltetni, aláíratni, lepecsételtetni. A kitöltött megállapodást vagy a titkárságon, vagy Takács-Vereb Dóra tanárnőnek (vereb.dora@dng-bp.hu) kell leadni. A munkát akkor lehet megkezdeni, ha Tápai Ildikó igazgatónő is aláírta a dokumentumot, amiből 1 pld-t vissza kell vinni ahhoz a szervezethez, ahol IKSZ-elni szeretnétek. 
 
A jelentkezési lapot (ld. lentebbi cikk) ettől függetlenül minden esetben szintén ki kell tölteni és Takács-Vereb Dóra tanárnőnek elküldeni vagy leadni!

Letölthető jelentkezési lap IKSZ-eléshez

2021. március 03. szerda 07:44

Amennyiben IKSZ-elni szeretnétek adott helyen, a megállapodás megkötése előtt minden esetben ki kell tölteni ezt a jelentkezési lapot, aláíratni a szülőkkel, és leadni Takács-Vereb Dóra tanárnőnek. Online időszakban lehetőség szerint szkennelve vagy fotózva eljuttatni a vereb.dora@dng-bp.hu e-mail címre. 

Jelentkezési lap

Bokor Lóránt fényképkiállítása 2024

2024. január 23. kedd 09:28

A lenti képre kattintva megtekinthető Bokor Lóránt 9.B osztályos tanuló kiállítása. 

"2023 decemberében kaptam meg első fényképezőgépemet, és azóta a fotózás megszállottja lettem. Bárhová megyek a gépem mindig ott van a táskámban. Legyen szó külföldi útról, túrázásról, vagy csak egy baráti összejövetelről, folyton kezemben a fényképező, és próbálok minden pillanatot megörökíteni. Legjobb képeim akkor születnek, ha nincs előre tervem arról, hogy hogyan fog kinézni a végeredmény. Kedvenc pillanataim, amikor a kamera képernyőjén feltűnik egy váratlan, de gyönyörű kép. A kiállítás az első fotózással töltött évem legjobb képeinek válogatása." (Bokor Lóránt)

A képeket 2024 januárjában Dr. Szőkéné Hencz Eleonóra tanárnő válogatta ki és helyezte ki a tanári melletti paravánokra.

Márton Kékesi (12.B) im "Unser Bildschirm"

2024. január 30. kedd 10:48

In der Sendung vom 30. Januar 2024 der Fernsehsendung "Unser Bildschirm" ist auch unser Abiturient, Márton Kékesi, diesjähriger Valeria-Koch-Preisträger zu sehen und hören (ab 18:53 Min.).

Um das Video zu erreichen klicken Sie auf das Bild...

 

 

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva