Eseménynaptár
2024. március
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
9
10
11
12
13
15
16
17
19
20
21
24
25
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Eredményeink   »   Tanáraink sikerei

Új német irodalom tankönyv

2015. január 21. szerda 19:37

 

A „Nemzetiségi tanulók nevelésének és oktatásának segítése” pályázat keretében új német nemzetiségi irodalom tankönyvvel gazdagodott a tankönyvlista. A Litera-Tour II. kötet szerzői intézményünk tanárai, Laczkó Erzsébet és Dr. Varsányi Krisztina.

Örömmel gratulálunk nekik új tankönyvükhöz.

Hírlik, hogy Bethlen…

2014. október 27. hétfő 07:21

 

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont kiadásában megjelent Dr. Varsányi Krisztina, intézményünk igazgatóhelyettese „Hírlik, hogy Bethlen… Bethlen Gábor fejedelem a Német-római Birodalom korabeli nyilvánossága előtt német nyelvű nyomtatványok tükrében” című kötete.

Kolléganőnknek szeretettel gratulálunk, és további sikereket kívánunk!

 

 

Iskolánk tanára az "Év némettanára 2014"-kitüntetettjei között

2014. szeptember 26. péntek 19:51

Nagy öröm számunkra, hogy iskolánk magyar-német szakos tanára, színjátszócsoportunk, valamint kollégiumunk vezetője, Örkényi Fanni tanárnő az idei nemzetiségi tanvényitón (a Fővárosi Német Kisebbségi Önkormányzat jóvoltából) a díjazott pedagógusok között volt, és "Év némettanára 2014" díjat kapott

Kiemelték többek között sokéves igényes pedagógiai munkáját, az iskolai színjátszócsoporttal elért eredményeit, a magyarországi németek nyelvéért és kulturájáért végzett alkotó és szervező tevékenységét. 

Örkényi Fanni  laudációja/ méltatása a linkre kattintva olvasható...

 

Örkényi tanárnőnek szívből gratulálunk, munkájához kitartást és további sikereket kívánunk!

Tápai Ildikó igazgatónő Bárczy István Díjat kapott

2014. június 02. hétfő 10:26

Intézményünk vezetője, Tápai Ildikó igazgatónő - "A német nemzetiségi oktatás megszilárdításának érdekében végzett példaértékű szakmai munkájának elismeréséért" -  2014. június 2-án rangos elismerésben részesült: Bárczy István Díjat kapott.

A Bárczy István Díj a fővárosban működő közoktatási és gyermekvédelmi intézmények azon munkatársai részére adományozható, akik hosszú éveken át kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a jövő generációjának neveléséhez, oktatásához, képzéséhez, és ezáltal a főváros fejlődéséhez.

A Főváros 5. éve ismeri el a kiemelkedő oktatási-nevelési, gyermekvédelmi tevékenységet végző munkatársait. A Díjakat a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának Dísztermében Csomós Miklós főpolgármester-helyettes adta át.

Nagy büszkeség és öröm számunkra, hogy gimnáziumunk vezetője az idei 25 kiemelt díjazott között van. Tápai Ildikó igazgatónő kiemelkedő teljesítményéhez szeretettel gratulálunk, munkájához további kitartást és sikereket kívánunk!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Iskolánk tánctanára Csepel díszpolgára

2014. március 17. hétfő 10:31

Iskolánk tánctanára, Lászlóné Balázsovits Magdolna (vagy ahogy minden diákunk ismeri, "Magdi néni") a csepeli német nemzetiségi önkormányzat elnöke, valamint a Csepp-Csepel és a Kis-Csepel Táncegyüttes vezetője, sok évi színvonalas, közösségformáló tevékenységért rangos elismerésben részesült: Csepel Díszpolgára lett.
Iskolánkban minden diák ismeri, a svábbálokon megforduló felnőttek is biztosan hallották már a nevét, hiszen minden tánc után elhangzik, kinek a koreográfiája, kinek a keze munkája a szinte kivétel nélkül színvonalas, összeszedett, fegyelmezetten, de lelkesen előadott produkció. Mióta "Magdi néni" a tánctanárunk, mindenki tudja, hogy fekete cipőhöz nem dukál fehér zokni, hogy a csizma mégiscsak csizma, a fonott haj pedig mégis máshogy mutat, mint a lógós... "Magdi néni" sokak számára igazi példakép: mindig fitt és üde, tervez, szervez és megvalósít, szót ért időssel és fiatallal. Jó néhány diákunk neki köszönhetően köteleződött el a hagyományőrzés iránt és lett tagja tánccsoportjának.
Eredményei magukért beszélnek:
"1970-es évek közepétől táncolt a Soroksári Német nemzetiségi táncegyüttesben, melyet csak a három gyermek születésének idejére függesztett fel. 1994 óta a mai napig a Csepeli Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. 1994 és 2002 között a Fővárosi Német Önkormányzat képviselője, az oktatási Kulturális bizottság elnöke. Elévülhetetlen érdeme a csepeli nemzetiségi oktatás megszervezése óvoda és iskolai szinten egyaránt. A csepeli német nemzetiségi gyermek és ifjúsági táncegyüttesek vezetője, koreográfusa. Minden évben rendszeresen magyarországi és külföldi vendégszereplésekre hívják őket: Erdély, Ausztria, Németország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Lengyelország, Litvánia, Szlovénia és még hosszan sorolhatnánk…
A kerület és a környék számos rendezvényén szerepelnek az általa tanított gyerekek (Erzsébet-bál, Svábbál, stb..), német táncos hitvallását az egész családjára átörökítette.
A mai napig tanítja a feltörekvő ifjúságot az általános iskolásoktól kezdve a gimnazistákig. Fáradtságot nem ismerve vezeti ezen együtteseket úgy, hogy emellett családanyaként és nagymamaként is helyt áll."
Németh Szilárd Csepel polgármestere, országgyűlési képviselő a Királyerdei Művelődési Házban megrendezett március 15-i ünnepségen adta át a Csepel Díszpolgára elismerést.
Lászlóné Balázsovits Magdolnának szívből gratulálunk, reméljük, hogy még nagyon sokáig tanít nálunk, munkájához további kitartást és derűt, és persze sok sikert és elismerést kívánunk!
 

Lenyűgöző teljesítmény: DNG-s tanár az amatőr triatlonisták dobogóján

2014. február 19. szerda 15:55

Kónyáné Dézsi Mariann tanárnő, iskolánk angoltanára és a 9.D osztály osztályfőnöke iskolai tevékenysége mellett ámulatba ejtő teljesítményt és sikereket mondhat magáénak.
A kezében lévő kupát azért kapta, mert az amatőr triatlonisták ranglistás OB versenyein korosztályában (50-54) - a dobogós helyezésekért kapott pontok alapján - országos összesítésben a 2. helyen végzett.
Sportolói múltja nincs. Négy éve volt először triatlonversenyen, de csak 2013 májusa óta igazolt egyesületi versenyző. Legtöbbször olimpiai távon (rövidtáv = 1,5 km úszás, 40 km kerékpár, 10 km futás) indul. Így például a nagynevű szombathelyi „Vasi vasemberen”, ahol ezüstérmes lett, vagy az eddigi leghosszabb versenyén, a „Szálka-kupán”, ahol „csekély” 2 km úszás, 67 km biciklizés és 15 km futás után elsőként ért célba. Idénre tervezi a féltávú Ironman teljesítését (2 km úszás, 92 km kerékpár, félmaraton) június 14-én, Balatonfüreden.
Nem kétséges: a hősök köztünk vannak.smiley Nagy-nagy gratuláció és elismerés a tanárnőnek, csodálva szemléljük és szívből szurkolunk neki a folytatáshoz!

 

 

Kiemelkedő kutatói munka elismerése az Akadémián

2013. december 19. csütörtök 12:54

Intézményünk tanárai, Varsányi Krisztina és Sebők Melinda tanárnők kiemelkedő kutatói tevékenységükért Pedagógus Kutatói Pályadíjban részesültek.

A Magyar Tudományos Akadémia tizenhetedik alkalommal ismerte el Pedagógus Kutatói Pályadíjjal a jelentős tudományos tevékenységet végző középiskolai tanárokat. A díjakat az Akadémia Székházában rendezett ünnepségen az Akadémia főtitkára és főtitkárhelyettese adta át. Nagy öröm számunkra, hogy intézményünk tanárai is az idei 14 díjazott között vannak.
Dr. Sebők Melinda tanárnő "A Nyugat árnyékában – György Oszkár pályája" című munkájával érdemelte ki a kitüntetést a humán- és társadalomtudományok területén végzett kutatómunkájáért.
Varsányi Krisztina tanárnő, intézményünk igazgatóhelyettese "Bethlen Gábor fejedelem a Német-római Birodalom korabeli nyilvánossága előtt német nyelvű nyomtatványok tükrében" című kutatásával vívta ki a rangos elismerést.
Sebők tanárnő és Varsányi tanárnő kiemelkedő teljesítményéhez szeretettel gratulálunk!
 

Online feladatgyűjtemény matematikából

2013. november 25. hétfő 10:47

Nagyné Pálmay Piroska tanárnő, iskolánk matematika, fizika, informatika szakos tanára közreműködésével és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem támogatásával az elmúlt hónapokban elkészült egy, a középiskolai matematika anyagot feldolgozó munka. A feladatgyűjtemény elsősorban az emelt szintű érettségizőknek készült, de a középszintre készülőket is segíti a felkészülésben.
Az anyag megtekinthető az egyetem honlapján (Pázmány Péter Katolikus Egyetem -> ITK -> Felvételizőknek -> Tehetséggondozás -> Matematika), illetve az alábbi linken közvetlenül elérhető: http://users.itk.ppke.hu/~adorjan/matematika/
Pálmay tanárnőnek szívből gratulálunk a sikerhez, és további eredményes munkát kívánunk!

 

Weöres Sándor előadás

2013. november 24. vasárnap 16:31

Dr. Sebők Melinda tanárnő (2013. november 7-én) a Károli Gáspár Református Egyetem dísztermében "Weöres Sándor pályakezdése a Nyugattól a Várig" címmel konferenciaelőadást tartott, mely az épp száz esztendeje 1913. június 22-én Szombathelyen napvilágot látott Weöres Sándor pályakezdetét mutatta be néhány Kosztolányi-, Babits-, Jankovich Ferenc-levél és más irodalomtörténeti dokumentum tükrében. Ízelítőül a rezüméből:

"Weöres pályakezdetén megtalálta egyedi hangját. Már korai verseiben szakított a század eleji modernség poétikájával, megkérdőjelezte a költői beszéd alanyi szituáltságát. A határtalan végesség univerzumába menekült vagy akusztikai-esztétikai elveken alapuló dallamos-ritmusos játékversekkel kísérletezett. 1932-től a Nyugat nem csupán a pályakezdést jelentette számára, a Nyugattal beérkezett költővé vált. A Nyugat mellett az 1940-ig tartó pályaszakasz másik fontos állomása a Vár volt. Weöres a vidéki lap majd a Nyugat megszűnése után 1941-től a pécsi Sorsunk és a Nyugat-utód Magyar Csillag munkatársa lett. Babits jóslata beigazolódott, mikor a fiatal költők sorában Weörest olyan csodagyereknek nevezte, akitől 'még kiszámíthatatlan meglepetéseket várhatunk'”.

Sebők tanárnőnek szívből gratulálunk, további eredményes munkát és sikeres előadásokat kívánunk!

 

Interne Fortbildung zu „Sternchenthemen 2014”

2013. június 21. péntek 08:36

 
Die Deutschfachschaft hat das Schuljahr 2012-2013 mit einer wichtigen internen Fortbildung abgeschlossen. Dank unserer DSD- Programmlehrerin, Ursula Kliese konnten wir viel über die Neuigkeiten im DSD erfahren und praktische Tipps zur Unterrichtsvorbereitung bekommen.  Auf dem Programm stand noch das Kennenlernen und Arbeiten mit PASCH-net. 
Weiterhin wurden Sternchenthemen für den Unterricht bearbeitet. Dank der straffen, gut durchdachten Konzeption unserer „Seminarleiterin” machte jeder motiviert und intensiv mit, wie es auch die Bilder belegen. 
Die Erfrischung unserer müden Körper und Köpfe ermöglichte die freundliche Unterstützung der ZfA- Budapest, wofür wir auch auf diesem Wege danken.

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva