Eseménynaptár
2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal / Hírek / A Pesterzsébeti Múzeumba látogattak el a kollégisták

A Pesterzsébeti Múzeumba látogattak el a kollégisták

2023. május 10. szerda 10:04

Egy újabb kollégiumi programon vehettünk részt 2023. április 26-án, délután. A Pesterzsébeti Múzeumba látogattunk el 14 diáktársammal és két nevelőtanárunkkal együtt. Látogatásunk célja az volt, hogy a nemrég megnyitott Üdvözlet Erzsébetfalváról című, új, állandó helytörténeti kiállítást megtekintsük. 
A múzeumban nem csak a város történetébe, a helyi lakosok mindennapi életébe kaphattunk betekintést, hanem láthattunk néhány régi, a városrészről illetve annak intézményeiről készült képeket és erzsébeti vonatkozású hétköznapi tárgyakat vagy a róluk készült fotókat is.  (Például: helyi üzletek, boltok reklám anyagait, helyi mozikhoz kapcsolódó tárgyi anyagokat, a helyi vendéglátóipar emlékeit (étlapot), a helyi gyógyszertárakhoz, orvosokhoz kapcsolódó tárgyi emlékeket,  helyi sportrelikviákat (egyesületi zászlók, mezek), bolti kávédarálót, régi sportszereket, régi postaládát.)
A múzeumon belül az egyik szobát Neményi Lili emlékére rendezték be. A kiállításon a művésznő bútoraival, emléktárgyaival berendezett, egykori Tanács körút (Károly körút) 13-15. szám alatti otthonát megidéző szobába lép be a látogató.
Neményi Lili pályafutását két momentum köti Pesterzsébethez. 1936-ban férje, Horváth Árpád rendező, a Nemzeti Színház volt főrendezője megnyerte a debreceni Csokonai Színház bérleti jogát, melynek nyári játszóhelye Sátoraljaújhelyen és Pesterzsébeten volt. A Kende Kanuth és Kossuth Lajos utca sarkán álló „Faopera” épületében csak 1937 és 1938 nyarán játszott a társulat. 
A másik időszak, mikor Neményi Lili rendszeresen fellépett a városban, a 40-es évek elejére tehető. Ekkor nem szerepelhetett a fővárosi színpadokon, így kávéházakban lépett fel, mint sanzonénekes. A CSILI Munkásmatinéira sokszor meghívták fellépőnek, ahol magyar költők megzenésített verseivel szerepelt.
A Pesterzsébeti Múzeum immár 30 éve ápolja az operaénekesnőként nyugalomba vonult Neményi Lili emlékét.
Ezt követően zárásképpen, hogy az "izgalmakat" levezessük, sétáltunk egyet a városközpontban, ahol megtekintettük a Városháza immáron 114 éves szecessziós épületét, valamint Erzsébet királyné szobrát. Ezt követően, hogy a kollégiumi hagyományokat ne szakítsuk meg, elmentünk a helyi McDonald's-ba is, ahol egy jóízű falatozással zártuk le, a kulturális élményekben gazdag délutánt.
Köszönjük a szervező és kísérő tanároknak: Desics Júliának és Galambos Róbertnek ezt a szép délutánt. Már nagyon várjuk a jövő évi programokat is.
Kincses Kiara és Kincses Karina (9.B)

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva