Eseménynaptár
2024. május
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
4
5
11
12
15
17
18
19
20
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal / Hírek / DNG a Részecskefizikai diákműhelyben

DNG a Részecskefizikai diákműhelyben

2024. április 18. csütörtök 09:58

Iskolánk 11.-es emelt fizika fakultációs csoportjából 2024. március 6-án Szabó Anikó tanárnő vezetésével hat diák vett részt az ELTE-n rendezett Részecskefizikai diákműhelyen.
Gazdag program várta őket: elméleti előadás az elemi részecskékről, virtuális látogatás a CMS kísérletben (CERN), látogatás az ELTE laboratóriumaiban, a Higgs-bozonnal kapcsolatos mérési eredmények analízise, videokonferencia CERN-ben dolgozó kutatókkal.
Néhány résztvevő véleménye:
„Nagyon érdekes programsorozaton vehettünk részt az ELTE-n. Számomra a nap fénypontja mindenképp a virtuális CMS látogatás volt, amely során két szimpatikus magyar CERN-i dolgozó mutatta be nekünk a részecskegyorsító detektorának környezetét egy ZOOM híváson keresztül. Bepillantást nyerhettünk a beléptető-rendszer működésébe (ami nem csak egy kártyát igényel, hanem még írisz szkennerrel is el van látva), valamint láthattuk, hogy mekkora elővigyázatossággal kezelik a részecskegyorsító működtetését, a többszörösen bebiztosított rendszerektől kezdve a reteszelt ajtókig. Érdekes volt látni, hogy a detektor körüli nagy mágneses térnek köszönhetően a kisebb fém tárgyak látványosan vonzódtak a fal felé. Összességében tényleg úgy éreztem magam, mintha valóban ott lennék a CMS munkatársai között.” (Gergely Kelecsényi)
„Az ELTE részecskefizika témájú ismeretterjesztő programja során sok érdekes információval lettem gazdagabb. Mindez annak is köszönhető, hogy a Higgs-bozon analízis és a CMS látogatás során minden felmerülő kérdésünkre választ kaptunk. Nekem a laborlátogatások tetszettek a legjobban, mivel a számomra érdekes programokon vehettem részt.” (Cillag Róbert)
„A programok, amiken az ELTE-n részt vehettünk, számomra nagyon érdekesek voltak. Nekem legjobban a CMS látogatás tetszett, ami virtuálisan történt, tovább sokkal több információt tudhattam meg a Higgs-Bozonról. A laborlátogatásokról is pozitív véleményem van.” (Spielmann Patrik)
https://www.elte.hu/content/reszecskefizikai-diakmuhely.e.17046
 
 
  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva