Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Sportok éjszakája 2019
2019. április 25. csütörtök, 11:55

Az április 17-i DÖK-nap megkoronázásaképp 7. alkalommal, 131 diák és 6 tanár részvételével szerveztük meg Sportok Éjszakája 12 órás, három sportágat felölelő rendezvényünket. A rendezvény egy tanár-diák röplabdameccsel vette kezdetét, majd este héttől a diákcsapatoké volt a főszerep. 14 csapat sportolta végig az éjszakát, majd kezdte meg utána a jól megérdemelt tavaszi szünetet.
Köszönöm a csapatok együttműködését, a szervező diákok segítségét és a jó hangulatot mindenkinek!

Krausz Éva, szervező tanár

 


A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
DNG-s rajzpályázat díjazott a "30 éves a Gaál Imre Galéria" pályázaton
2019. április 17. szerda, 09:41

Iskolánk 11.AC osztályos tanulója, Bende Bianka rajza díjazásra került a "30 éves a Gaál Imre Galéria" című művészeti pályázaton. Általános és középiskolás diákok kerültek jutalmazásra kimagasló munkájukért. Kiváló, ösztönző kezdeményezés, hogy elismerik a fiatal tehetségeket, ezáltal biztatják őket alkotó munkájukban. "Óriási meglepetésként ért engem a díj, hiszen még sosem volt korábban rajzom."- nyilatkozta Bianka, akinek ezúton is szeretettel gratulálunk! Köszönjök felkészítő tanár, Szőkéné Hencz Eleonóra munkáját!

 

 
IKSZ-elj kenyérszeleteléssel :) a Máltai Szeretetszolgálatnál!
2019. április 16. kedd, 10:10

A Máltai Szeretetszolgálat újabb IKSZ-elési lehetőséget kínál. Ezúttal III. kerületi pékségükbe keresnek kenyérszeletelésre segítőket.

A részletekért katt a linkre...

 

 

 

 
Felvételi eredményre vársz? Nyugi, nem felejtettünk el, figyeld a postaládád!
2019. április 12. péntek, 12:32
Ezúton tájékoztatunk minden (a 2019/20-as tanévtől tanulmányaikat középiskolában folytató) 8.-os felvételizőt, hogy a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést LEVÉLBEN küldjük meg (a tanév rendje rendeletnek megfelelően) legkésőbb 2019. április 30-ig.
Honlapunkon - a jogszabályi előírásnak megfelelően - nem lesznek közzétéve eredmények, kérjük Önöket, ne hívják telefonon az iskolát, mert nincs kapacitásunk az egyéni tájékoztatásra, kérjük várják meg a postai értesítést! 
 

 

 
Soltész Nikol két sportágban is diákolimpikon
2019. április 11. csütörtök, 10:14

Soltész Nikol 9.NA osztályos tanuló a tanév során két Diákolimpiai versenyen vett részt. 2018. december 17- én a Budapesti Asztalitenisz Diákolimpián a csoportmérkőzések után továbbjutott, a 4 közé jutásért játszott meccsen kikapott, így az 5-8. között végzett.

2019. március 29-31. között rendezték Vácon a Tollaslabda Diákolimpia Országos Döntőjét. Nikol "A" kategóriában indult az V. korcsoportban. Bejutott a legjobb négy közé és a 3. helyen végzett.

Szeretettel gratulálunk neki! Fantasztikus teljesítmény, hogy két sportágban is ilyen remekül szerepelt!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
Beszámoló a "Német Kisebbség Budapesti Gimnáziumáért Alapítvány” munkájáról
2019. április 11. csütörtök, 09:57

"A Német Kisebbség Budapesti Gimnáziumáért Alapítvány" 1992-ben kezdte meg működését, igazán aktívvá azonban az elmúlt pár évben válhatott. Köszönhetően az eddigi támogatásoknak az Alapítvány sokféle módon segíti a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégiumban folyó oktató-nevelő munkát, biztosítja különböző programok, projektek anyagi hátterét, s nyújt támogatást az arra rászoruló diákok számára.

Az Alapítvány célul tűzte ki évente – az egyéb feladatok mellett – egy nagyobb ráfordítást igénylő projekt megvalósítását. Ezen projekt keretében került sor...

Tovább olvasok...

 

 
Ösztöndíj lehetőség - Buch-Selfie 2019 versenyben
2019. április 08. hétfő, 07:37

14-17 éves vagy legalább A2 szintű nyelvtudással? Érdekel a német/ német nyelvű irodalom? Olvastál már németül vagy magyar fordításban olyan könyvet, amit német/német nyelvű szerző írt? Szívesen ajánlanád másoknak? Már régóta szeretnél Németországba utazni, és kíváncsi vagy a világhírű Frankfurti Könyvvásárra?

Ha igen, akkor vegyél részt a német nemzetiségű fiataloknak szóló régióközi versenyen és nyerj! A fődíj egy utazás Frankfurt am Mainba, ahol a győztes 2019. október 19-26-ig egy nemzetközi ifjúsági workshopon vesz részt. A workshop témái az országismeret és a médiakompetencia.

Mit kell tenned, hogy versenyben legyél?

Küldd el április 30-ig a megfelelő címre a legfeljebb 3 perces német nyelvű "Video-Selfie"-det, amelyben bemutatod és ajánlod egy német/ német nyelvű író könyvét.

További részleteket a linkre kattintva találsz.

 
 
LdU-s középiskolák első röplabda tornája a DNG-ben
2019. április 03. szerda, 08:53
2019. március 29-én, pénteken, iskolánk történetében először röplabda tornát rendeztünk az LdU által fenntartott középiskolák számára.
Iskolánkban köztudottan magas színvonalú röplabdás képzés folyik, így bátran és szívesen vállaltuk a rendezést. A versenyt három kategóriára írtuk ki: fiú, leány és vegyes (3 fiú + 3 leány) divíziót rendeztünk. Felhívásunkra a Valéria Koch Gimnázium három, a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium kettő kategóriában indult. A DNG három kategóriában öt csapattal nevezett.
A déli ünnepélyes megnyitó után ismertettük a lebonyolítás rendjét, különös tekintettel a vegyes kategória speciális szabályaira. A divíziókon belül egyfordulós körmérkőzéseket bonyolítottunk. Egy meccs csak egy nyert szettig folyt, természetesen 25pontig és két pont különbségig, hiszen törekednünk kellett arra, hogy este hétig lejátsszuk a tejes tornát.
A játék nagyon jó hangulatban folyt. A játékosok végtelenül sportszerűen álltak a mérkőzésekhez. A csapatok számára némi sajtos pogit és ásványvizet biztosítottunk. Külön kiemeljük a fiú kategória kiváló, színvonalas meccseit, melyek élményszámba mentek. A DNG közönsége először láthatott férfi meccseket és tapasztalhatta meg az ilyen „ütőerejű” röplabdások játékát.
Végül a fiú és a vegyes kategóriát a Friedrich Schiller gimnázium csapata, a leány kategóriát a DNG lányai nyerték.
A torna ötlete egyébként Krausz Éva tanárnőtől származott. Célunk az volt, hogy a hagyományos versenyeken és kulturális rendezvényeken túl a sport révén is szorosabb legyen az együttműködés a magyarországi német közösség tagjai között. Jó példával támasztottuk alá: „A sport összeköt”. Remélhetőleg hagyományt tudtunk teremteni a rendezéssel. Terveink szerint évente legalább egyszer kerülne megrendezésre a verseny, más és más helyszínen.
Még egyszer köszönjük vendégeinknek, hogy megtisztelték a tornát játékukkal! A tornát a „Német kisebbség budapesti gimnáziumáért" Alapítvány támogatta. Támogatásukat köszönjük!
Ízelítőül néhány kép:
 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
 
Tájékoztatás végzőseinknek könyvtári tartozásuk rendezéséről 2019
2019. április 08. hétfő, 08:42

Kedves Végzősök!

Közeleg a ballagásotok napja, ezért felhívjuk figyelmeteket, hogy a ballagást követően már csak 8 db könyvtári könyv maradhat nálatok, amit legkésőbb a szóbeli érettségi első napján kell leadnotok!
Ha nem tudjátok mivel tartoztok, megnézhetitek az iskola honlapján, a könyvtári katalógus oldalán.
Jó tanulást!
Gáspár Anita, könyvtáros
 
 
A DNG-s diák a Kárpát-medence legjobbja!
2019. április 05. péntek, 13:36

Stiga Viktória, iskolánk 12.BD osztályos tanulója, megnyerte február végén a TUDOK Műszaki- és reáltudományi Tematikus Konferencia fizika, matematika, csillagászat szekcióját. Győzelmével kivívta a részvétel jogát a Tudományos Diákkörök XIX. Kárpát-medencei Konferenciájára. „Tényleg állandó sebességgel folyik-e a homokóra?” című kutatása, melyet az ELTE TTK-n és a WIGNER Fizikai Kutatóközpontban végzett, elnyerte a verseny abszolút első díját. Munkájának célja, a klasszikus homokóra modell, és az ezt befolyásoló tényezők elméleti és kísérleti vizsgálata, melyben újdonságként a hidrogélek vizsgálata is hangsúlyt kapott.

Vikinek és felkészítő tanárának, dr. Hömöstrei Mihály tanár úrnak nagy szeretettel gratulálunk az újabb sikerhez!

 
Landesfinale des Wettbewerbs Lesefüchse 2019
2019. április 02. kedd, 06:49

Am 29. März fand in der Deutschen Schule Budapest das Regional- und Landesfinale des internationalen Lesefüchse-Wettbewerbs statt. Es ist ein Lese- und Diskussionswettbewerb in deutscher Sprache. Man sollte als Vorbereitung vier Bücher auf Deutsch lesen. Diesmal waren diese: Marlene Röder: Cache, Tamara Bach: Vierzehn, Thorsten Nesch: Der Drohnenpilot und Doris Dörrie: In einem fremden Wald. Das Regionalfinale bestand aus drei Runden, an jeder Runde haben 3-4 Personen teilgenommen. Die Schüler sollten zuerst den Inhalt ihres Wunschbuches in 2-3 Minuten darstellen, danach gab es ein moderiertes Gespräch über die Bücher. Als die dritte Runde auch geendet hat, war eine kurze Mittagspause und am Nachmittag haben sechs Schüler, die von der Jury weitergebracht wurden, an dem Landesfinale teilgenommen. Am Ende des Wettbewerbs wurde die Landessiegerin genannt und die Urkunden den Teilnehmern überreicht. Es wurden auch Stipendien verteilt. Der Wettbewerb war sehr spannend und interessant, über viele wichtige Themen wurde gesprochen, zum Beispiel Drohnen, Zukunft, Migration, Selbstmord und Trennung der Eltern.

Dull Zsófia 9.B

Unsere Schule hat Zsófia Dull aus der Klasse 9.B vertreten. Fantastische Leistung, dass Zsófi schon als Neuntklässlerin bis zum Finale gekommen ist! Herzliche Gratulation!

 

 

 

 
IKSZ-elési lehetőség Szigetszentmiklóson
2019. március 29. péntek, 10:03

Újabb IKSZ-elési lehetőség kínálkozik. Ezúttal kézműves programokhoz keresnek segítőket egy szigetszentmiklósi egyesülethez. Részletekért katt a linkre, illetve kérdések esetén fordulhattok John Orsolya tanárnőhöz!
 
 
 
Deutschsprachiger Geschichtswettbewerb 2019
2019. március 27. szerda, 09:39

Das dritte Mal hat unser Gymnasium das Landesfinale des deutschsprachigen Geschichtswettbewerbs organisiert, an dem die SchülerInnen der deutschen Nationalitätengymnasien vom 10. und 11. Jahrgang teilnahmen. Am 22. März (Freitag) um 15 Uhr schrieben die Finalisten den schriftlichen Test, am Samstag wurden sie in zwei Prüfungskommissionen gefragt. Am Freitagabend hatten die LehrerInnen und SchülerInnen auch die Möglichkeit, einen gemütlichen Abend im Schülerwohnheim zusammen zu verbringen.

Unser Gymnasium vertraten im Finale Réka Gaál (10.A), Enikő Kmetz (10.b), Marcell Eszenyi (10.B), Lilla Harmati (11.AC), Nikolett Kóczán (11.AC) und Magdolna Lányi (11.AC). Wir sind auf ihre Leistungen sehr stolz, und wir gratulieren besonders Magdolna Lányi und Lilla Harmati, die im 11. Jahrgang den 1. und 2. Platz belegt haben. Wir gratulieren auch ihrer vorbereitenden Lehrerin (und gleichzeitig auch Hauptorganisatorin seitens unserer Schule) Frau Mónika FarkasDie Preise der Besten sind Sommerstipendien in Deutschland, die ihnen in der Vertretung der ZfA Frau Claudia Gust, und in der Vertretung der LdU der Vorsitzende des Bildungsausschusses, Herr László Schindler verliehen haben. 

 

Auf das Bild klickend erscheinen weitere Fotos...

 

 
Erfolg am regionalen Rezitationswettbewerb 2019
2019. március 22. péntek, 12:48

In der Móra-Ferenc-Grundschule in Wieselburg-Ungarisch-Altenburg/Mosonmagyaróvár herrschte am 8. März reges Treiben. 145 kleine und große Rezitatoren mit Eltern, Großeltern und Lehrern bevölkerten die Flure, die Klassenräume und den Festsaal der Schule. Es fand die Regionalfinale des deutschsprachigen Rezitationswettbewerbes statt. Teilnehmer waren diejenigen SchülerInnen (aus den Komitaten Raab-Wieselburg-Ödenburg, Komorn-Gran, Weißenburg, Wesprim, Eisenburg und der Hauptstadt Budapest), die in den jeweiligen Komitatswettbewerben unter den Erstplatzierten waren.

Die SchülerInnen konnten ihr Talent in 10 Kategorien (Hochdeutsch 1. - 2., 3. - 4., 5. - 6., 7. - 8., 9. - 10., 11. - 12. Klasse und Mundart 1. - 2., 3. - 4., 5. - 8., 9. - 12. Klasse) unter Beweis stellen. Die aufgeregten Rezitatoren haben ihr Lampenfieber bewältigt und trugen die gut eingeübten Gedichte, Prosa- und Mundartstücke sehr geschickt vor. Beurteilt wurden die Leistungen von drei- und vierköpfigen Jurys.

Unsere Schule vertraten Antónia Kenéz (11.BD, in der Prosakategorie) und Dominik Beszterczán (9.NB, in der Mundartkategorie) und sind beide in das Landesfinale weitergekommen, die am 17. Mai in unserer Schule veranstaltet wird.

Wir gratulieren herzlich und drücken ihnen die Daumen fürs Finale!

 

 
IPP 2019 - Négyhetes németországi ösztöndíjlehetőség (rövid határidővel!)
2019. március 21. csütörtök, 13:20
Szeretnél egy nemzetközi ösztöndíjprogram keretében négy hetet (2019. június 21 - július 21.) Németországban tölteni?
Program:
- négy hetes tartózkodás Németországban, ebből két hét egy családban más, hasonló korú vendégdiákokkal, iskolalátogatás, hospitáció
- két hét kirándulás nemzetközi csoportokban Kölnbe/ Bonnba, Berlinbe, Münchenbe vagy Hamburgba, szállás hotelekben
- ifjúsági- és sportrendezvények, ill. egyetemek, múzeumok, színházak és más kulturális rendezvények látogatása, hogy egy modern és hiteles Németország-kép alakuljon ki a látogatókban
A feltételek a következők:
- kiemelkedően jó kell legyen a teljesítményed németből és jó általános műveltséggel kell rendelkezz
- legalább már 15 és még nem 18 évet betöltött kell legyél a program kezdetekor (2019. június 21.)
- nem a végzős (12.) évfolyamra jársz
- min. 2 évet tanultál németül, legalább B1 szinten vagy
- magyar állampolgár vagy, Magyarországon van a lakhelyed és nem német az anyanyelved
- tudsz integrálódni egy nemzetközi diákcsoportba, képes vagy alkalmazkodni és beilleszkedni egy német család hétköznapjaiba
 
A pályázathoz benyújtandó (a mellékletekben található) dokumentumok közül: kitöltve, aláírva, (ahol szükséges fényképpel ellátva):
- „Personalbogen” (PB_Ungarn_Családnév fájlnévvel elmentve)
- „Einverständniserklärung” 
- „Gesundheitszeugnis” (vagy német, vagy angol)
- "Informationen über die Leistungen" (elég papír alapon benyújtani)
+
- Egy jól kivehető fénykép rólad (igazolványkép, vagy hasonló jellegű, A4-es papírra ragasztva/ nyomtatva)
- Útleveled vagy személyi igazolványod másolata
 
Pályázatok benyújtásának formája:
A teljes pályázati anyagot elektronikus formában ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre, szkennelve, illetve a Personalbogent pdf-formátumban), valamint papír alapon is be kell nyújtani (a 105-ös szobában).
 
Pályázatok beadási határideje: 2019. március 28., 9.00 Uhr

A következő linkek alatt minden, a pályázathoz kapcsolódó információt és dokumentumot megtalálsz...

Personalbogen (elektronikusan kitöltve, megfelelően mentve!)
 
 
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

9. oldal / 65