Eseménynaptár
2024. május
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
4
5
11
12
15
17
18
19
20
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Szülőknek / Diákoknak   »   Összes hír 2020.12.06. óta

Teljesíts közösségi szolgálatot zöld környezetben!

2022. március 25. péntek 12:55

Újabb közösségi szolgálati lehetőség kínálkozik!

Ezúttal zöld környezetben, a "Kiserdőben" lehet tüsténkedni.

Részletekért katt erre a linkre...

 

Svábbál helyett osztálytáncok 2022

2022. március 25. péntek 07:56

Bár a hosszú online-/karantén-időszak után 2022-ben már nagyon vártuk iskolánk egyik legnépszerűbb rendezvényét, a svábbált, de a hatályos rendelkezések sajnos nem tették lehetővé annak hagyományos formában történő megrendezését.

Szerettük volna azonban, hogy a szülők, hozzátartozók és minden érdeklődő kapjon egy kis ízelítőt abból, hogy a tánctanulás azért a zárt kapuk mögött is folytatódott. Így osztályaink egy-egy videófelvételben mutatnak be egy-két táncot a repertoárjukból. Köszönjük tánctanárunk, Lászlóné Balázsovits Magdolna tanárnő felkészítő munkáját!

A képre kattintva elérhető iskolánk Youtube-csatornája, ahol osztályonként megtekinthetők a felvételek...

SOS Adománygyűjtés ukrajnai menekültek számára

2022. március 23. szerda 12:59

Kedves Diákjaink!

Iskolánk SOS adománygyűjtést szervez a Huszt városában lévő ukrajnai menekültek számára. Mivel óriási menekültszám halmozódott fel, nagyon gyorsan kell a segítség!

Részletekért katt a képre!

Végzősök IKSZ-napló leadás - március 31-ig!

2022. március 23. szerda 09:41

Kedves 12. évfolyamos tanulók!

Kérjük, hogy akinek még van elmaradása a közösségi szolgálatos órák tekintetében (nem volt meg az 50 óra), az adja le az IKSZ-naplóját John Orsolya tanárnőnek legkésőbb 2022. március 31-ig!

Akinek nincs meg az 50 órája, nem érettségizhet.

Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíj Alumni Találkozó 2022, Agárd

2022. március 22. kedd 14:07

Idén március 18. és 20. között második alkalommal került sor a nemzetiségi ösztöndíjasok alumni találkozójára, ezúttal Agárdon. A rendezvényre azok a tanulók kaptak meghívást, akiket az elmúlt években nemzetiségi tevékenységükért tanulmányi ösztöndíjjal jutalmaztak.

A DNG 14 tanuló részvételével büszkélkedhetett, közülük az elmúlt évek ösztöndíjasai a teljes hétvégét a Velencei-tó partján tölthették.

Az idei év díjazottjaiból álló delegáció március 19-én, szombaton csatlakozott hozzájuk egy izgalmakkal teli nap keretében. A kellemes ebédet egy érdekes pódiumbeszélgetés követte nemzetiségi hátterű, elismert személyiségek - Trokán Nóra, Peller Anna színművésznők, Garajszki Margit írónő, színházi dramaturg és Bajczer Csaba erőemelő világbajnok – részvételével.

Az este a zene és tánc jegyében telt: a programot a bolgár Pravo zenekar nyitotta meg, majd az Irie Maffia koncertje következett. Az eseménydús napot jó hangulatú nemzetiségi diszkó zárta.

Ösztöndíjasaink gondolatai... (hamarosan)

Köszönjük Soltész Miklós államtitkár úrnak a meghívást.

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

MNOÖ Ifjúsági Konferencia 2022

2022. március 22. kedd 14:23

Nagyon fontos szakmai és kapcsolatépítő jellegű rendezvény azoknak a fiataloknak, akik komolyan gondolják, hogy szerepük van a magyarországi németség jelenében és jövőjében, akár helyi, akár regionális vagy országos szinten.

Időpont: 2022. április 22-24.

Helyszín: Leimen Ház (2065 Mány, Szent István u. 1.)

Főbb témák: LdU ifjúsági stratégiájának ismertetése, a stratégia egyes projektjeinek közös kidolgozása, saját helyi projekt tervezése a német nemzetiségi ifjúsági élet fellendítésére

Szombati keretprogram: buszos kirándulás Etyekre, a német nemzetiségi tájház megtekintése, vacsora, harmónikaszó, közös éneklés

A rendezvény kezdete: 2022. április 22. (péntek) 18:00 óra (16:00 órától lehet már érkezni)
A rendezvény vége: 2022. április 24. (vasárnap) 13 óra (ebéd után)

A részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött, napi 3 étkezés, szállás, kirándulás költsége biztosított.

A rendezvény támogatója a Német Szövetségi Köztársaság Belügyminisztériuma.

Kapcsolattartó: Radóczy Károly, ifjúsági referens (+36306096369, radoczykaroly@ldu.hu)

Jelentkezés: https://tinyurl.com/ldujugendkonferenz2022

Jelentkezési határidő: 2022. április 10.

Német nyelvű fizikaverseny 2022 – a DNG a 4. helyen az iskolák közötti versenyben

2022. március 21. hétfő 12:42

2022. március 18-án ismét megrendezték a magyarországi középiskolák német nyelvű fizika csapatversenyét.

Az iskolák három évfolyamról – 9., 10., 11. – nevezhettek háromfős csapatokat. Az országos döntőbe évfolyamonként 7 csapatnyi tanuló került be, akik egy szép „fizikás“ napot töltöttek el az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

A tájékoztatót követően került sor az írásbelire, melyet minden tanuló egyénileg oldott meg. Ezt követték a mérőkísérletek, melyeket a tanulók háromfős csapatokban végeztek el. Az elmaradhatatlan pizzázás után a versenyzők a kvantumszámítógépekről hallgathattak meg egy előadást.

A DNG versenyzőiből álló háromfős csapatok minden évfolyamon a 4. helyen végeztek, így a DNG az iskolák közötti versenyben 4. lett.

Ezúton is gratulálunk iskolánk csapatának - Bokros Bettina, Koleszár Fanni, Madár Attila, Falticska-Koráb Gréta, Pál Csaba, Szabó Lilla, Haraszti Nimród, Hornyák Máté, Medgyaszai Ágoston -, és köszönjük a felkészítést Molnár András tanár úrnak.

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Városi emléktúrával emlékeztünk a március 15-i eseményekre (2022)

2022. március 16. szerda 08:11

Iskolánk tanulói idén egy városi túra keretében emlékeztek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. A március 15-i események legfontosabb helyszíneit látogattuk meg Budapest belvárosában, mint például a Pilvax kávéházat, ahol Petőfi és társai megfogalmazták a 12 pontot. Az osztélyok térkép segítségével járták be a fontosabb helyszíneket és oldaották meg a helyszínekhez és eseményekhez rendelt feladatlapokat. Az emléktúra záró helyszíne a Nemzeti Múzeum volt, ami jelentős szerepet játszott az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakában. 1848. március 15-én a homlokzat előtti tér a forradalom fontos helyszíne volt, ahol elszavalta Petőfi Sándor a Nemzeti dalt. Szerencsére az időjárás is kedvezett nekünk és végre együtt barangolhattak az osztályok Budapest csodás belvárosában.

A vetélkedőn három osztály holtversenyben szerezte meg az első helyet. A legügyesebb osztályok a 10.B, a 9.A és a 11.A osztályok voltak! Nagy szeretettel gratulálunk nekik!

Köszönet mindenkinek az aktív részvételért, Koncz Renáta és Laczkó Erzsébet tanárnőknek pedig külön köszönet a nap előkészítéséért!

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Érettségi infók az OH oldalán


Érettségivel kapcsolatos információkért - katt a képre!

 

DNG Volkskundecamp 2022 - Melde dich!

2022. március 08. kedd 13:28

DNG Volkskundecamp 2022 - "Auf den Spuren der Heanzen, Ponzichter und Heidebauern"
 
 
Liebe Schülerinnen und Schüler,
das DNG organisiert dieses Jahr auch sein traditionelles Volkskundecamp. Diesmal begeben wir uns zwischen dem 23-27. Mai nach Westungarn, wo wir die Heimat der Heanzen, Ponzichter und Heidebauern entdecken möchten. 
Wir haben es versucht, euch ein vielfältiges und spannendes Programangebot zusammenzustellen, anbei eine kleine Kostprobe daraus:
  • Besichtigung der Städte Raab/Győr, Ödenburg/Sopron, Güns/Kőszeg, Wieselburg-Ungarisch Altenburg/Mosonmagyaróvár
  • Dorfrallye in Kroisbach/Fertőrákos
  • Wanderung im Günser Gebirge zum Geschriebenstein
  • Bohnenstrudelbacken in Agendorf/Ágfalva
  • Kennenlernen der Bergbausiedlung Brennberg/Brennbergbánya, Kohlensuche
  • Besuch des Welterbezentrums in Schlippach am See/Fertőszéplak
  • Traktortour in einem Ödenburger Weingarten
  • Musikdienstleistungen von „Kurti bácsi“
  • Besuch in dem Obstgarten des ungarndeutschen Pomologen Bálint Varga in Frauendorf/Dunakiliti
Unterkunft: Pension Huber (Kroisbach)
Verpflegung: Vollpension
Teilnahmegebühr: 26 000 Ft
 
Falls es mehr Anmeldungen gibt, als Plätze, müssen wir eine Auswahl treffen. Dazu braucht ihr dieses Anmeldeformular auszufüllen, in dem ihr eure Motivation für die Teilnahme und Erwartungen an das Volkskundecamp kurz erläutert. Dies soll unsere Wahl erleichtern.
 
Schickt bitte das vollständig ausgefüllte und unterschriebene Anmeldeformular bis zum 16. März (Mittwoch) an die E-Mail-Adresse von Herrn Surman-Majeczki (majeczkimartin@dng-bp.hu) zurück!
 
Macht mit und habt Spaß mit uns!
 
Frau Farkas und Herr Surman-Majeczki

A programm Magyarország Kormányának támogatásával, az  NTAB-KP-1-2022/1-000397 azonosító számú pályázat keretében kerül megvalósításra.

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva