Eseménynaptár
2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Szülőknek / Diákoknak   »   Összes hír 2020.12.06. óta

Schweres Gepäck - az Elhurcolásra és Elűzetésre emlékezünk 2023

2023. február 09. csütörtök 09:50

A Magyarországi Németek Elhurcolása és Elűzetése emléknapja alkalmából egy diákcsoportunk megtekintette a "Schweres Gepäck" című audiosétával egybekötött darabot a Bethlen Téri Színházban. 

Az elményeikről három diákunk is beszámolót írt, mely a linkre kattintva érhető el...

Köszönjük a Fővárosi Német Önkormányzatnak a támogatást, Laczkó tanárnőnek szervező munkáját, Szép tanárnőnek pedig a diákcsoport kísérését!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Beszterczán Dominik Koch-Valéria-Díjat kapott (2023)

2023. február 06. hétfő 10:57

2023-ban január 14-én, Pécsen rendezték meg az Országos Nemzetiségi Gálát. Az ünnepi műsor keretében adják át hagyományosan a magyarországi németség legrangosabb kitüntetését, az Arany Dísztű Díjat, illetve a Koch-Valéria-Díjat arra érdemes középiskolai diákoknak. Nagy büszkeség számunkra, hogy az idei kitüntetettek között volt Beszterczán Dominik, 12.B osztályos tanulónk.

Mivel Dominiknak aznap volt a szalagavató bálja, a kitüntetést nem Pécsen, hanem február 4-én, a dunaharaszti Farsangi Sváb Bál keretében vehette át az alábbi kitüntető szavakkal:

A méltatás a linkre kattintva érhető el…

 

Dominiknak nagyon nagy szeretettel gratulálunk és további sikereket kívánunk!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Lunczer Teréz 80 éves lenne

2023. február 06. hétfő 09:58

 
Lunczer Teréz (1943-2011), iskolánk első igazgatóhelyettese, a magyarországi német oktatás kimagasló alakja 2023. január 30-án lett volna 80 éves. Az alábbi néhány sorral rá emlékezünk.
 
Lunczer Teréz 1943. január 30-án született Tarján községben, sváb családban. 1967-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem német-történelem szakán. Kezdetben az érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban tanított, majd 1975 szeptemberében a budapesti Kossuth Lajos Gimnázium tanára lett, az induló német nemzetiségi osztályokban tanított német nyelvet, valamint történelmet és népismeretet német nyelven. 1986-tól igazgatóhelyettes volt, majd 1990-ben kinevezték az újonnan induló önálló Német Nemzetiségi Gimnázium igazgatóhelyettesévé, ahol nyugdíjazásáig, 1997-ig dolgozott. 
 
Szívügyének tekintette a hazai németség identitásának, hagyományainak megőrzését, melyért sokat tett tanári munkájában és a különböző nemzetiségi szervezetek tagjaként egyaránt. Emlékét tanítványok százai őrzik.
 
Néhány sor egykori tanítványa visszaemlékezéséből:
"Osztályfőnökünk karizmatikus egyénisége hamar megmutatkozott, mert Terike néni a német nyelv és irodalom, valamint a német nyelvű történelem oktatása mellett nagy hangsúlyt fektetett a magyarországi németek kultúrájának megőrzésére és ápolására is. (...)
Terike néni (...)  mindig segítségünkre volt, rengeteget mesélt a régi szokásokról, és minket is fellelkesített, hogy a még fellelhető tradíciókat összegyűjtsük a saját kis falunkban. A német népzene és a néptánc volt a mindene. (...) Lunczer Tanárnő szerette volna, hogy minél több magyarországi német népdalt megismerjünk. Ezért minden óra előtt fel kellett írnunk egy népdal szövegét a táblára, amit becsöngő után egyből elkezdtünk énekelni, mihelyt a felderítőnk megpillantotta őt a folyosón. Mivel az ország minden pontjáról voltak osztálytársaink, így széles lett a zenei paletta. Ez a jól bevált éneklős módszer azt eredményezte, hogy a négy év alatt Magyarország több különböző sváb falujából közel 50 német népdalt tanultunk meg egymástól, mégpedig dialektusban. (...)
Tudni kell, hogy precízsége és szigora hamar védjegyévé vált. Mindig sokat követelt tanítványaitól, hatalmas szókincsét, és fantasztikus nyelvtudását mindig csodálva hallgattuk, és ő évről évre igyekezett kihozni belőlünk a maximumot.
Igyekezett olyan programokat szervezni, ahol megismerhettük a magyarországi németek kultúráját (...). Osztálykirándulásunk célpontjai is németajkú falvak voltak. (...)
Terike néni személyiségéből a humor sem hiányzott. Szeretett jókat nevetni, és gyakran volt ránk büszke is (...). Kitartása példaként állt előttünk. (...) „Legbelül mindig éreztük a támogatását és szeretetét (…). Azt szerette volna, hogy szorgalmas, kitartó, kreatív felnőttek legyünk, akik szívükön viselik a hazai németség sorsát.”

(Gombár Mónika a DNG 30 éves jubileumi Évkönyvében megjelent cikkéből idéztünk.)

Megemlékezés a magyarországi németek elűzetéséről és elhurcolásáról 2023

2023. január 23. hétfő 11:13

A DNG közössége 2023. január 19-én a „Mi, svábok mindig jó magyarok voltunk” c. film megtekintésével emlékezett meg a magyarországi németek kitelepítéséről, elűzetéséről.

9 órakor a film rendezőjével, László Gáborral is beszélgethettünk, nagyon köszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat! A beszélgetést Surman-Majeczki Martin tanár úr vezette. 10 órától partner általános iskolák diákjai illetve nemzetiségi szervezetek képviselői tekintették meg a filmet. Köszönjük a Pesterzsébeti Német Önkormányzatnak a szervezést!

Ugyanezen a napon diákjaink a Csepelen tartott megemlékezésen is részt vettek rövid műsorukkal tisztelegve az elhurcoltak emléke előtt.

Információk a DNG Pályaorientációs naphoz 2023 + Regisztráció

2023. január 17. kedd 13:30

Iskolánk Pályaorientációs napja az idei tanévben 2023. február 7-én, kedden lesz. Az iskola összes diákja részt vesz rajta. A rendezvény keretében négy egymást követő 45 perces órában látogathattok meg pályaorientációt segítő előadásokat.

A nap rövid programja tehát:

 9.00-9.45  I. kiválasztott előadás meglátogatása
 10.00-10.45  II. kiválasztott előadás meglátogatása
 11.00-11.45  III. kiválasztott előadás meglátogatása
 12.00-12.45  IV. kiválasztott előadás meglátogatása
 
24 különböző előadás vár benneteket: magyarországi és külföldi, fővárosi és vidéki egyetemek, főiskolák mutatkoznak be, lesz általános németországi továbbtanulással kapcsolatos tájékoztató, előadások szakképzésekről, de általánosabb, pályaorientációt segítő foglalkozások is lesznek.
 
Hogyan tudtok bekerülni a kívánt előadásra?

Amit bejelölgettetek az osztályfőnökötökön keresztül, az csak egy előzetes felmérés volt. Ennek alapján állítottuk össze a végleges programot, melyre a lenti linken keresztül ONLINE tudtok bejelentkezni. 

Mindenki 4 előadásra kell beregisztráljon. Egy-egy előadásra korlátozott férőhely van, a helyek foglalása gyorsasági sorrendben történik. Minél előbb regisztrálsz, annál nagyobb az esélyed, hogy bekerülsz a kívánt előadásra. A helyek számát az előzetes jelentkezésekhez próbáltuk igazítani. Nézzétek meg a kínálatot, mert új programok is vannak (pl. OKtatási HIvatal, ELTE Matematika, ELTE Z-szak stb.)

Az online regisztrációs felület az alábbiak szerint érhető el:

 Végzősök regisztrálhatnak:  2023.01.19., 16:00 - 2023.01.22., 23:30
 9.N, 9., 10., 11. évf. regisztrálhatnak:  2023.01.20., 16:00 - 2023.01.22., 23:30

 

Az alábbi képre kattintva tekinthetitek meg a programkínálatot. A felnagyított képen a mezőkben szereplő számok azt mutatják, hogy hány fő regisztrálhat adott programra a megadott idősávban. Válasszatok ki minden idősávban (I-IV.) egy előadást (azaz összesen 4 db-ot) és regisztráljatok be rájuk online! A német nyelven szereplő programok német nyelven hangzanak el.
 

Ide kattintva érhető el a REGISZTRÁCIÓS FELÜLET... 

Fontos infók a helyfoglalással kapcsolatban:

  • Ahhoz, hogy foglalni tudj, először regisztrálnod kell a honlapra! (Felsőbb évesek ezt már korábbi jelentkezésekhez valószínűleg megtették.)

Regisztráció a weboldalon:

  • Ezt a honlap jobb felső sarkában lévő piros "Belépés" gombra kattintva teheted meg. A honlapra már korábban is regisztrálhatsz, mint január 19-e. Minden infót adj meg, amit kér! Fontos, hogy a teljes nevedet add meg, ne becenevet, vagy rövidítést! 
Regisztráció megújítása a weboldalon:
  • Ha már korábban regisztráltál, akkor nem kell újra regsztrálnod, hanem egyszerűen be kell lépned a profilodba. Ha elfelejtetted a jelszavad, igényelhetsz újat.
  • A profilodban meg fogja kérdezni, hogy melyik évben kezdted a gimnáziumot és melyik osztályba jársz. Ezt add meg és kattints a "Módosítás" gombra!
Ehhez egy kis segítség: 
9.N évfolyam: 2022
9. évfolyam: 2021
10. évfolyam: 2020
11. évfolyam: 2019
12. évfolyam: 2018
 
Helyfoglalás az előadásokra (sikeres vagy érvényes regisztrációt követően)
  • Sikeres regisztráció illetve belépés után a felül található kék színű menüsoron kattints a "Pályaorientáció" fülre és foglalj előadás-időpontot! (Ez csak akkor jelenik meg, ha megnyitottuk a jelentkezési rendszert, vagyis január 19-e után.)
  • Minden idősávban egy, azaz összesen négy darab előadásra kell bejelentkezned (se többre, se kevesebbre), a rendszer nem is enged mást.
  • A zöld pöttyre való kattintással tudsz regisztrálni. Ha beregisztráltál, a zöld pötty helyén egy naptár jel jelenik meg.
  • A nem, vagy nem megfelelően regisztrált tanulókat mi osztjuk be a maradék helyekre.
  • A honlapra/a profilodba belépve, a Pályaorientáció fülre kattintva később is (egészen a rendezvény kezdetéig) vissza tudod nézni, hogy hova regisztráltál.

 

A Pályaorientációs Nap tanítási napnak számít, amennyiben nem tudsz részt venni rajta, hiányzásodat igazolnod kell az osztályfőnököd felé.

Kérdés esetén keressétek Varsányi tanárnőt (varsanyi.krisztina@dng-bp.hu)! Technikai probléma esetén írhattok Ligeti Gergő rendszergazdának, a rendszergazda@dng-bp.hu e-mail címre.
 
Sikeres regisztrációt kívánunk, reméljük, sok hasznos információval lesztek gazdagabbak!
 

DNG30 Jubileumi évkönyvbemutató rendezvény

2022. december 20. kedd 10:28

A Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium 2020-ban ünnepelte 30. születésnapját. A jubileum alkalmából megszületett az iskola történetének első évkönyve, mely a pandémia és az anyagi források előteremtésének elhúzódása révén 2022-re került kézzel fogható formába.

A bemutató rendezvényt 2022. december 1-én tartottuk, ahol alapító igazgatónk, Dr. Schäffer István, valamint az évkönyv megszületésének fő iniciátora, Tápai Ildikó igazgatónő köszöntője után egy játékos kvíz keretében idéztük fel iskolánk történetének fontosabb illetve legendás mozzanatait. Kiderült például, hogy mit rejtett az alagsor az 50-es években, vagy hogyan lett Szent György helyett egy bernáthegyi iskolánk hivatalos védelmezője. A vetélkedőben az évfolyamok képviselői „Alapító Bölcseink” és a közönség segítségére is támaszkodhattak. A versenyt a 10. évfolyam képviselői nyerték, melyhez ezúton is szeretettel gratulálunk.

Beszámolójuk a linkre kattintva olvasható…

A műsort az - immár szintén az iskola történetéhez tartozó - DNG-dal élő bemutatása zárta a Weisz család és régi diákunk Nádas Barbara előadásában.

Ezúton is köszönjük minden résztvevő aktivitását!

A mellékelt videó rövid ízelítőt ad a hangulatos rendezvényből…

 

Az Évkönyv és a rendezvény az NKUL-KP-1-2022/2-000883 azonsító számú pályázat keretében, Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg. Támogatásukat köszönjük!

 

Felújítási munkálatok a kollégiumban 2022

2022. október 26. szerda 14:36

A 2021/22-es tanévben egy sikeres, nemzetiségi intézmények számára kiírt beruházási pályázatnak köszönhetően iskolánk kollégiumában felújítási munkálatokat végezhettünk.

A vizesblokkokban mosdókagylókat, WC csészéket cseréltünk ki, a sok évtizedes szifonokat korszerű, könnyebben karbantartható műanyagokra cseréltük. A fürdőszobák ablakaira új szalagfüggönyök kerültek, de jutott ezekből a lakószobák ablakaira is. A könyvtárban a csöpögő raidátor helyett új lapradiátorok kerültek beszerelésre. A diákok talán a szúnyoghálóknak örültek a legjobban, hiszen a tavaszi-őszi időszak meleg estéin más lehetőség nincs a szobák hűtésére, mint a nyitott ablak mellett alvás. De ezt már nem zavarhatja meg semmilyen zümmögő és csípő rovar, diákjaink a nyugodt éjszakák után kipihenten indulhatnak másnap iskolába. Az sem mellékes, hogy az intézményünk évente többször is résztvevője külföldi diákcserés programoknak, országos nemzetiségi versenyeknek. Vendégeinket immár méltó lakókörnyezetben várhatjuk.

 

A kollégiumi beruházás Magyarország Kormányának támogatásával, az NBER-KP-1-2022/1-000003 azonosító számú pályázat keretében valósult meg.
Köszönjük a támogatást!
 

Saarlouis diákcsere 2022. december 2-9.

2023. január 09. hétfő 12:54

Iskolánk 9.A és 9.B osztályának egy csoportja (John Orsolya és Kaszás Bianka tanárnők vezetésével) december első hetében a DNG legrégebbi cserepartnerénél, a Saarlouiser Gymnasium am Stadtgarten (SGS) diákjainál vendégeskedett.

Izgalomból bőven jutott mindenkinek, kezdve az előttünk álló 14 órás buszozástól az ismeretlen családokkal való találkozásig. Kis félelemmel, de annál több kíváncsisággal néztek szembe diákjaink a rájuk váró héttel, ami a családokkal töltött közös hétvégével vette kezdetét.

A hét további részében betekintést nyerhettünk egy német iskola mindennapjaiba: von Mörs igazgatónő szívélyes köszöntője után ámuldoztunk az órákon használt tableteken, majd városnézéssel folytattuk a délutánt. Három nap alatt három izgalmas város (Saarbrücken, Metz, Trier) történetével és nevezetességeivel volt alkalmunk megismerkedni.

Saarbrückenben távolból megtekintettünk a tartományi főváros parlamentjét (Landtag), a régi városháza és a Ludwigskirche épületét. Metzi útunk során még Franciaországba is eljutottunk, ahol első megállónk a Maginot-vonal egyik legnagyobb erődjébe, a hackenbergi bunkerbe vezetett. Itt átérezhettünk, milyen lehetett az élet a föld alatti bázison, még a vonaton is utazhattunk! Ezután Metzben megcsodáltuk Európa harmadik legmagasabb katedrálisát. A Mikulás természetesen a buszon is meglátogatta a gyerekeket. Szerdán visszaugrottunk az időben, hiszen Trier bővelkedett római korból származó érdekességekkel: felmentünk a Porta Nigra-ra és a helytörténeti múzeum kiállításán alkalmunk nyílt a régió teljes kultúrtörténetével megismerkedni.

Vendéglátóink gondoskodtak arról, hogy a híres németországi karácsonyi hangulatból minél többet átélhessünk: nem kevesebb, mint négy adventi vásáron jártunk, természetesen puszta kulturális célzattal.

Utolsó napunk is mozgalmasan telt: idegenvezetőnk egy séta keretében megismertetett minket Saarlouis város mozgalmas történelmével. Ezután mindenki munkával töltötte a délutánt: Huppert tanár úr moderálásával magyar és német diákok közösen hasonlították össze a négy város sajátosságait, személyes tapasztalataik alapján. Diákjaink persze Saarlouisba is becsempésztek egy kis magyarországi német szellemiséget: meglepetésként előadták az ötödik osztályosok karácsonyi ünnepségén a hagyományos DNG-s gólyatábori táncot, viharos sikert aratva. A felkérés hirtelensége és a Tracht hiányának dacára a csapat ragyogóan szerepelt.

A nap megkoronázásaként búcsúparti következett, ahol kötetlen keretek között tölthettük utolsó esténket. Péntek reggel újra felszálltunk mozgó otthonunkra, és hazafelé vettük az irányt.

Ezúton is hálásan köszönjük Josefine Kreuz-Klein tanárnő és Holger Huppert tanár úr fáradozásait és szíves vendéglátását, illetve a fogadó családok kedvességét és szeretetét.

Áprilisban találkozunk Budapesten!

Milyen újdinságokat tanultál? Mi lepett meg? Mi a legkedvesebb élményed? Érdekes diákkgondolatokért katt a képre!

 

A DNG-Saarlouis diákcsere Magyarország Kormányának támogatásával, az NTAB-KP-1-2022/1-000413 azonosító számú pályázati program keretében került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Boldog Ünnepeket 2022!

2022. december 21. szerda 15:02

A DNG mindenkinek boldog, meghitt ünnepeket kíván!

Karácsonyi meglepetésajándék a DNG tanárainak – KÖSZÖNJÜK!

2022. december 20. kedd 12:21

Régi tanítványunk, Schneider Dániel Vecsésről nagyvonalú karácsonyi ajándékkal lepte meg volt iskoláját: saját készítésű, egyedi DNG-s feliratú savanyúkáposztát hozott ajándékba iskolánk minden tanárának. Ezzel kíván boldog ünnepeket mindenkinek, és köszöni a DNG tanárainak munkáját!

Kivétel nélkül mindenki meghatódott az ajándéktól, melyet ezúton is szívből köszönünk!

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva