Eseménynaptár
2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Szülőknek / Diákoknak   »   Összes hír 2020.12.06. óta

Ergebnisse der Schulrunde des Geowettbewerbs im DNG 2023

2023. március 09. csütörtök 09:54

Am 14. Februar fand die erste Runde des landesweiten deutschsprachigen Geographiewettbewerbs in unserer Schule statt.

Im Fokus des Wettbewerbs stand diesmal die Geographie der Alpenländer. An der Schulrunde nahmen diesmal fast 100 Schülerinnen und Schüler aus den Jahrgängen 9, 10 und 11 teil. Der Jahrgang 10 hat erneut ihr besonderes Talent im Fach Geographie bewiesen, ihre Kandidaten belegten sogar die ersten drei Plätze.

Den Wettbewerb (bei einer Gesamtpunktzahl von 70 Punkten) gewann mit 57 Punkten Ralf Pete, den 2. Platz belegte der Landessieger vom letzten Jahr Milán Smak mit 56,5 Punkten und der 3. Platz ging an Laura Szabó und Flórián Sinkó mit 42,5 Punkten. Aus der Klasse 9.A hat Krisztián Barta ebenfalls ein erwähnenswertes Ergebnis erreicht, mit 42 Punkten kam er als einziger Neuntklässler fast auf das Podium.

Die ersten zwei Platzierten vertreten unsere Schule im Landesfinale, das am 24. März an der Budapester Corvinus-Universität veranstaltet wird.

Wir bedanken uns bei allen Schülern für die Teilnahme und gratulieren den Siegern zu der besonders hervorragenden Leistung. Wir wünschen euch eine gute Vorbereitung und drücken schon jetzt die Daumen für das Landesfinale!

Martin Surman-Majeczki
vorbereitender Lehrer

Farsang a DNG kollégiumában 2023

2023. március 09. csütörtök 08:00

 

A februári hónap általában a tél búcsúztatásának, azaz a farsangnak az időszaka. Idén elég enyhe telünk volt, de azért így is örömmel búcsúztattuk, azaz farsangoltunk.

Jó volt látni, hogy pár napig mindenki erre készült, mindenki ennek a lázában égett, legyen az diák vagy tanár. Jó volt agyalni azon, hogy mibe öltözzünk be, hogy mik legyenek majd a közös programok. Jó volt látni a végeredményt, a sok kreatív, cuki, vicces öltözetet. Igyekeztünk sok fotót készíteni, hiszen a vidám, jó hangulatú emlékek megörökítése különösen fontos. Meglepetésként a kollégium négy nevelője is beöltözött. A Piroska és a farkas mese szereplőinek bőrébe bújtak, és a diákok legnagyobb derültségére, pár perces színi előadást is rögtönöztek.

Mindezt megelőzte egy házibuli hangulatú, csapatépítő jellegű közös pizzasütés, ahol mindenki a konyhában volt, főként, aki semmit nem sütött, de annál inkább szóval tartotta a többieket.

Mivel nincsen tökéletes farsangi buli vicces tombolahúzás nélkül, így mi sem hagyhattuk ki azt. A poén kedvéért, csupa értékes, a kollégiumi túléléshez nélkülözhetetlen nyereményeket sorsoltak ki a szervezők. Így a legszerencsésebbek némi májkrémkonzerv, porleves, instant kávé, wc papír, mosogatószer és kézfertőtlenítő boldog tulajdonosai lettek.

Külön csemegének számított, hogy az idei farsangon, most először - de bízunk benne, hogy nem utoljára - a kollégium kreatív diákjai saját maguk által készített házi videóval szórakoztatták a társaikat. Reméljük, hamarosan közkincsé is teszik a készítők: Mikus Dani, Kis-Móger Misi, Tóth Tamás, Radnai András.  Az estét végül az elmaradhatatlan, a kollégiumi összejöveteleinknél szinte már hagyománynak számító karaoke-val, sok zenével, nevetéssel és közös játékokkal zártuk.

Fárasztó este volt, de megérte, mert mindannyian jól éreztük magunkat. Én személy szerint alig várom a következő alkalmat, hogy együtt szórakozzunk, hogy új, közös élményekkel gazdagodjunk. Mert kollégistának lenni jó!

Desics Júlia

kollégiumi nevelőtanár

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Jelentkezés a március 15-i kreatív megemlékezésre

2023. március 07. kedd 10:41

Az idei március 15-i megemlékezést rendhagyó formában, kreatív kiscsoportos foglalkozások keretében tartjuk.

Március 14-én, kedden 8 órától tól 9.30-ig (vagyis az első két órában) kreatív tanáraitok tartanak nektek színes foglalkozásokat, különböző tudomány- és életterületekről, melyre szabadon jelentkezhettek. Lehet kézműveskedni, zenét szerezni, filmet nézni, totózni, frizurát készíteni, ellátogatni a DNG Pilvax Kávéházába stb.

16 programból kell mindenkinek egyetlen programot kiválasztania. Jelentkezni hasonló módon tudtok, mint a pályaorientációra, vagyis az iskola honlapján keresztül. (Jobb felső sarok, piros színű "Belépés" gomb.) Figyeljetek a belépés után, hogy a regisztrációt a Pályaorientáció fülre kattintva tudjátok elérni. A regisztrációt március 7-én (kedden) délután 16 órakor nyitjuk meg és március 9-én (csütörtökön) reggel 8 órakor zárjuk le.

A programok leírásait az alábbi képre kattintva találjátok.

ONLINE REGISZTRÁCIÓ (2023.03.07. 16:00 órától 03.09. 8:00 óráig)

Aki nem regisztrál, mi osztjuk be a szabad helyekre. A megemlékezés tanítási órának minősül, esetleges hiányzásotokat igazolni kell az osztályfőnökötök felé.

 

Közösségi Média Pályázat Magyarországi Német Fiataloknak

2023. március 08. szerda 13:41

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által kiírt pályázat keretében a magyarországi német közösség azon lelkes fiatal tagjait keresik, akik szívesen megtöltenék újra élettel a korábban közkedvelt “SVUNG” nevű közösségi média kezdeményezést.

A te feladatod

Kétnyelvű közösségi média tartalmakat (videók, képek, szövegek) készítesz és teszel közzé a SVUNG közösségi média csatornáin (Facebook, Instagram, TikTok) a 2023-as év során összesen 8 héten keresztül. Miután kiválasztottunk az ösztöndíjra, egyeztetjük, hogy mikor lenne az a 8×1 hetes időszak, úgy, hogy köztük mindig kb. 3-5 heted lesz, a közösségi média tartalmakat előkészíteni és elkészíteni. Azon a héten, amikor be vagy osztva, kell közzé tenned minimum 5 tartalmat. A hangsúly a magyarországi németségen és az identitáson van, mindezt friss, fiatalos szemszögből megközelítve.

Fontos: Ha inkább csapatban szeretsz dolgozni, jelentkezhetsz egy legfeljebb 4 fős csapattal is. Ez esetben viszont a pénzösszeg létszámarányosan megoszlik.

A pályázat részletes leírása erre a linkre kattintva érhető el...

 

IKSZ-elj a környezetért!

2023. március 06. hétfő 11:05

2023. március 17-én 10:00 és 14:00 között takarítási akciót szerveznek a kerületben, melyre IKSZ-elni vágyók jelentkezését is várják.

Részletekért katt a linkre...

 

DNG-sek nyitották a táncot a Baross Ovi Szülői bálján

2023. február 28. kedd 13:40

2023.02.27-én, szombaton tartották a kerületi Baross Német Nemzetiségi Óvoda szülői bálját, melyen néhány diákunk révén iskolánk is képviseltette magát.

Gyöngyösi Tamás, 9.NB osztályos tanuló beszámolója:

„Szombat este Örkényi tanárnő (a pesterzsébeti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke) felkérésére a Baross Ovi szülői bálján táncoltunk nyitótáncot három párral. Mivel nem jelentkeztünk túl sokan, így a Haraszti Fiatal Svábok Egyesületéből kértem meg egy lányt, aki a tánccsoportban a párom, hogy segítsen ki minket. Örömmel vállalta a felkérést. Nagyon kedvesek voltak velünk a szervezők, kaptunk öltözőt és a fellépés után vacsorával vártak minket. Először Igazgatónő mondott köszöntőbeszédet, amiben elmondta, kiváló példa lehetünk a kisebb, óvodás korosztálynak a hagyományok őrzése végett. Utána jöttünk mi a tánccal, nagy tapssal és szeretettel fogadtak minket, nagyon örültek, hogy ott voltunk. A fellépést követően a bálon is részt vettünk, ahol nagyon jól éreztük magunkat.”

 

Látogatás a Holokauszt emlékközpontban

2023. február 28. kedd 10:24

2023.02.10-én, pénteken lehetősége nyílt osztályunk tanulóinak arra, hogy Polgárné Kovács Boglárka tanárnő, Bodonyi Attila tanár úr és Galambos Róbert tanár úr vezetésével ellátogasson a Budapest szívében, a Corvin-negyed közelében található Holokauszt emlékhelyre, történelmi tanulmányaink kiegészítéseként. Megemlékeztünk a  második világháború borzalmai következtében elhunyt  ártatlan áldozatokról.

A múzeumlátogatás egy látványos, nyolc méter magas fal megtekintésével indult a létesítmény udvarában, melyre a Holokauszt alatt 600 000 megölt magyar zsidó csupán töredékének, 180 000 embernek a neve került fel. Ennek oka az, hogy ennyi év után is csak ezen emberek személyazonosságának a felkutatása volt sikeres. A fal tövében az áldozatok családtagjai zsidó szokás szerint kövekkel, de akár virágokkal, illetve mécsesekkel emlékezhetnek meg szeretteikről.

A látogatás következő állomása a felújított, modern, interaktív kiállítás volt. Képek, videók, hanganyagok, személyes tárgyak segítették a téma ábrázolását, illetve feldolgozását: antiszemita propagandaplakátok, zsidóellenes hirdetmények, magyarországi zsidók személyes tárgyai, archív felvételek és fényképek Auschwitzból, felvételek a zsidó kulturális életről (pl: zsidó esküvő), illetve dokumentumfilmek is. A kiállítás akkora hatással volt mindenkire és annyira elgondolkodtató volt, hogy fényképeket sem csináltunk közben. A kiállítás egy vallási szempontból már nem működő, gyönyörű zsinagógával zárult.

A vezetés után egy társasjátékot játszottunk az emlékközpont egyik konferenciatermében, mely a zsidó kultúrához kapcsolódott, illetve a történelmi kérdések mellett, olyan ma aktuális témákat is feldolgozott, mint például a nők egyenjogúsága, az idősebb állampolgárok megbecsülése, a fogyatékossággal élők helyzete.

Összeségében rendkívül informatív és elgondolkodtató volt a program, ajánljuk mindenkinek, hogy látogasson el az emlékközpontba, amennyiben lehetősége nyílik rá. Jó lenne, ha tanulnánk a megtörtént borzalmas eseményekből, hogy többet ne ismétlődhessenek meg.

Péhl Tamás, 12.B

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Valentinstag – mal anders

2023. február 21. kedd 13:21

Wollen Sie ein Blinddate am Valentinstag? Das DNG macht es möglich! Man kann in guter Gesellschaft die Zeit verbringen und täuscht sich ganz-ganz selten in seiner Wahl.
Wie ist es wohl möglich?
Einfach: Man soll nur in die Schulbibliothek gehen und sich auf das Spiel einlassen.
Vorsicht: Der Partner fürs Leben lässt sich da nicht finden, aber gute Gefährte für gute, sowie schlechte Zeiten umso mehr! 
Das Spiel geht so: Auf den Pulten der Bibliothek liegen in Packpapier sorgfältig verpackte, mit Herzchen geschmückte Jugendbücher. Sie sehen alle ähnlich aus, haben auch einen kurzen Klappentext – mehr aber nicht. Man nimmt einfach eins heraus – und schon hat man ein Blinddate!
Allerdings mit einem Buch. Es macht Spaß, die Verpackung aufzumachen und herauszufinden, mit welchem Autor und Thema uns der Zufall zusammengelost hat. An diesem Dienstag schien jeder mit dem blind gewählten „Partner“ zufrieden zu sein.
Wer macht uns diese einmaligen Begegnungen möglich?
Unsere Schulbibliothekarin; Frau Beáta Szoka, der wir auch auf diesem Weg danken.

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Jugend debattiert Schulrunde 2023

2023. február 20. hétfő 13:38

Am 16. Februar 2023 fand am DNG die Schulrunde von Jugend debattiert statt. Zur Debatte stand die Frage: "Sollen in Ungarn die Sommerferien zugunsten der Winterferien verkürzt werden?"

Alle Teilnehmer versuchten ihr Bestes zu geben, wodurch man einer lebendigen und inhaltsreichen Debatte beiwohnen konnte. Wir gratulieren allen Teilnehmern, namentlich: Levente Mayer aus der Klasse 11.A und Borbála Balogh, Annabella Kósa und Hanna Szabó aus der Klasse 11.B.

In die Landesqualifikation sind Annabella Kósa und Levente Mayer weitergekommen. Wir wünschen Beiden gute Vorbereitung und viel Erfolg!

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Közösségi Szolgálatos lehetőség a Magyar Nemzeti Leváltárban

2023. február 17. péntek 08:29

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára örömmel fogad diákokat közösségi szolgálatra.

Változatos levéltári munkakörökbe és munkafolyamatokba nyerhetnek betekintést a diákok akár rövidebb, akár hosszabb időt töltenek el intézményünkben. Az elvégzendő feladatok összeállításakor arra törekszünk, hogy az archívumi tevékenységformák alatt egyszerre valósuljon meg a szolgálat-jelleg és az élménypedagógia-alapú tanulás.

Jelentkezés John Orsolya tanárnőnél!

 

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva