Eseménynaptár
2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Szülőknek / Diákoknak   »   Összes hír 2020.12.06. óta

Döbörhegyi Bence (10.A) - Sportlövészet VB 5. hely

2022. október 01. szombat 17:35

Döbörhegyi Bence (10.A osztály) az eszéki sportlövő világbajnokságon Trap-junior kategóriában 117 találattal, új egyéni csúccsal 3. helyen jutott be a döntőbe. Végül a magas színvonalú döntőben az 5. helyet szerezte meg!

Sok szeretettel gratulálunk Bencének az újabb fantasztikus sikerhez!

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Nemzetiségi Karácsony 2022

2022. december 21. szerda 11:55

A hagyományoknak megfelelően idén is egy közös iskolai műsor keretében hangolódtunk rá a karácsonyra. A 10.A és 10.B osztályok gondoskodtak arról, hogy igazi karácsonyi hangulatban kezdhessük meg a téli szünetet. 

Ahogy minden évben, úgy idén is egy német nyelvű  Bethlehemes játékot vittek színpadra diákjaink: ezúttal a mányi, kétnyelvű „Christkindli”-t elevenítettük fel. A mányi hagyomány sajátossága, hogy az angyalok és József koronát viselnek, a fehér ruhát pedig szalagokkal és szentképekkel díszítik, maga a játék pedig két nyelven, magyarul és németül zajlik.

A játék végén felcsendülő dal egy autentikus magyarországi német templomi ének, amelyet Györfi Zsuzsanna tanárnő dolgozott át négyszólamú kórusművé orgonakísérettel.

Köszönjük az osztályoknak és felkészítő tanáraiknak (Laczkó Erzsébet, Örkényi Fanni) elkötelezett munkájukat és a színvonalas produkciót!

Az iskola Facebook-oldalán videós összefoglaló is megtekinthető...

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Önkénteskedj és IKSZ-elj a Budapesti Atlétikai Világbajnokságon!

2023. január 26. csütörtök 09:28

2023. augusztus 19-27. között Budapesten rendezik meg Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseményét, az atlétikai világbajnokságot. Több mint 200 országból 2000 atléta érkezik Magyarországra, hogy a sportok királynőjét ünnepelje, és részt vegyen a világ harmadik legnagyobb sporteseményén. Egy ilyen hatalmas rendezvény nem valósulhat meg önkéntesek nélkül.

A jelentkezés feltétele, hogy az önkéntes a közreműködése kezdete előtt betöltse a 16. életévét. Kiskorú önkéntesek esetén az érvényes jelentkezéshez a szülő/törvényes képviselő hozzájárulása is szükséges. Az önkéntes közreműködésen belül IKSZ órák (Iskolai Közösségi Szolgálat) igazolására is lesz lehetőség.

Részleteket erre a linkre kattintva találsz...

További infókért keressétek John Orsolya tanárnőt!

Első helyezés az Országos Német Verseny döntőjében (2023)

2023. április 12. szerda 10:27

2023. március 30-án Baján került sor a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja szervezésében, 9-10. osztályos diákok számára az Országos Német Verseny döntőjére, melyen három 10.B osztályos diákunk, Aranyvölgyi Kinga, Grobe Anna és Szabó Laura képviselték iskolánkat.
A versenyről és a fényes eredményről Szabó Laura írt beszámolót...
 
 
2023. március 30-án volt az Országos Német Verseny Döntője, Baján. A verseny témája idén a környezetvédelem volt.
De hogy is jutottunk el a döntőig?
Mikor megtudtuk, hogy lehetőség van részt venni egy német versenyen, rögtön tudtuk, hogy egy csapatot szeretnénk alkotni. A névválasztás is viszonylag gyorsan ment. Besserwissermädchen. Az ihletet az előző tanévben előadott iskolai színdarabból vettük.
Az első fordulón egy online tesztet kellett külön-külön kitöltenünk és az eredményeinket átlagolták. Nagyon örültünk, amikor továbbjutottunk és megtudtuk, hogy a második fordulóban egy videót kell forgatni, amiben bemutatjuk az iskolánk környezetét. Szerencsére ezt a kihívást is kreatívan teljesítettük, így jött az értesítés, hogy utazunk Bajára…
Már előző nap leutaztunk a helyszínre Bodonyi tanár úrral és este a pizzánk mellett készültünk a másnap esedékes versenyre. A döntő napján 3 feladatot kellett teljesítenünk.
Először egy 3 perces prezentációt mutattunk be, hogy a zsűri jobban megismerjen miket és a DNG-t. A második feladat a Speed-Aufgaben nevet kapta. Reggel csak tippelni tudtunk, hogy mire számíthatunk, de a szervezők megleptek minket. Kaptunk egy 10-15 feladatlapból álló mappát és 30 percünk volt minél többet megoldani. Tényleg gyorsan kellett dolgoznunk, mert a feladatok között volt a hallott szövegértéstől kezdve, nyelvtanos feladatokon át, az olvasott szövegértésig minden.
Az utolsó megmérettetés nem volt könnyű. 20 perc felkészülési időnk volt 2 prezentáció/szituáció kidolgozására. Kaptunk egy képet 4 szelektív szemetesről, amiről képleírást kellett alkotnunk, majd pro-kontra érveket felhozni a szelektív hulladékgyűjtésről. Ezután körülbelül 10 másodperc átállási időnk volt és jöhetett is a szituációs gyakorlat.
A következő jelenetet kellett eljátszanunk: “Hogyan lehet egy családi nyaralás környezetbarát? Játsszátok el a családi beszélgetést!”
Szerintünk ez volt a legnehezebb feladat, mert viszonylag kevés időnk volt egy 8 perces jelenet kidolgozására, de a végére sikerült még a zsűriket is megnevettetni.
Ezzel a 3 feladattal ért véget az idei ONV, és már csak az eredményhirdetés miatt izgultunk, de szerencsére nem volt okunk az aggodalomra, sikerült megnyernünk a versenyt.
Még egyszer szeretnénk megköszönni Bodonyi tanár úrnak a felkészítést és a versenyen való támogatását!
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Virágpompában a Kollégium

2023. április 18. kedd 11:32

Tanév elején, még októberben Családi napot tartottunk a Kollégiumban. Diákok és Szüleik együtt szorgoskodtak az udvar szebbé tételében. 
Néhány kollégista tanulónk ekkor ültette el a Szüleik által felajánlott tulipán, jácint és nárcisz hagymákat, melyek mára teljes pompában mutatják, milyen csodákat alkot a természet. 
Korábban ezek helyén nem volt semmi. De ezek után minden évben várni fogjuk a tavaszt, hogy ezek a virágok mosolyt csalhassanak arcunkra.
Gyönyörködjenek benne, ahogy mi is tesszük minden nap!
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

2. hely a kerületi vegyes röplabda tornán 2023!

2023. április 21. péntek 09:02

A 2023. április 19-én rendezett kerületi vegyes röplabda tornán iskolánk is kiállt csapatával.

Fantasztikus teljesítménnyel a 2. helyezést szereztük meg!

Szeretettel gratulálunk a csapatnak és edzőjüknek, Szirmai József tanár úrnak!

A csapat tagjai voltak:
Selmeczi Imre 11.A
Vitéz Réka 11.A
Juhász Janka 10.B
Baumann Brigitta 10.B
Baumann Noémi 10.B
Tóth Tamás 10.B
Kiss-Móger Mihály 10.A
Petróczi Mátyás 10.A
Nagy Georgina 9.A
Kertész Zsófia 9.NB
Hernádi Lili 9.NB
Borbély Enikő 9.NB

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

OKTV Díjátadó 2023

2023. június 06. kedd 10:43

2023. június 2-án a budai Móricz Zsigmond Gimnáziumban rendezték az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) díjátadó ünnepségét.

Az idei tanévben az OKTV 7 különböző tantárgyában elindult 58 DNG-s diák közül Kékesi Márton volt a legeredményesebb (11.B osztály), aki a Német mind idegen nyelv OKTV-n a 3. helyet szerezte meg. Felkészítő tanár Varsányi Krisztina tanárnő.

Mártonnak szeretettel gratulálunk a nagyszerű eredményhez és további sikereket kívánunk!

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Beköltözés a kollégiumba 2023

2023. augusztus 31. csütörtök 08:40

Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!

Az idei tanévben a kollégiumi beköltézés időpontja: 2023. augusztus 31. (csütörtök) 17-21 óra között.

Akinek nem megfelelő az időpont, kérjük jelezze a kollégium e-mail címén keresztül: dng.kollegium@gmail.com

Köszönjük!

Étkezési kártya díja

2023. szeptember 05. kedd 14:33

2023. szeptember 1-től az étkezési kártyák díja 750 Ft.

A pótkártya díja 1100 Ft.

A kártyák elvesztését, pótlását a gazdasági irodában kell jelezni (207-es szoba).

Ízelítő a 2023-as hagyományőrző gólyatáborunkból

2023. szeptember 06. szerda 10:03

A szervező 9.-es diákcsapat és tanáraik már augusztus 20-án megnyitották a tábort, előkészítették a terepet az érkező gólyáknak. Tánc- és énektanulás, sportfoglalkozások, csapatépítés, tájházlátogatás, kreatív feladatok, vetélkedők, illetve sok-sok nevetés és jókedv jellemezte ezt a néhány napot. A különböző iskolákból, sokféle településről érkező sok kis egyéniség megtette első lépéseit a "DNG-s"-sé kovácsolódás útján.

A linkre kattintva rövid ízelítőt kaphatunk néhány újonc szemszögéből...

Az alábbi linken német nyelvű diákbeszámoló is olvasható...

A hagyományőrző gólyatábor Magyarország Kormányának támogatásával, az NTAB-KP-1-2023/1-000020 pályázat keretében valósult meg.

Köszönjük a támogatást!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva