Eseménynaptár
2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Szülőknek / Diákoknak   »   Összes hír 2020.12.06. óta

OKTV-eredmények 2022/2023

2023. április 19. szerda 13:26

Büszkék vagyunk iskolánk minden diákjára, akik a 2022/23-as tanévben is szép számmal indultak az országos középiskolai tanulmányi versenyeken.
 
A tantárgyankénti részvétel a következőképpen alakult:
   
angol nyelv I. kat.  7 fő
biológia II. kat. 7 fő
magyar irodalom 2 fő
matematika II. kat. 2 fő
német nemzetiségi ny. és ir. 7 fő
német nyelv II. kat. 21 fő
történelem 12 fő

 

Az első fordulóból 3-an jutottak tovább, név szerint:
 
     
Tantárgy, kat. Tanuló
Évf.
 oszt. Felkészítők  
német nyelv II. kat. Kékesi Márton
11.
B Varsányi Krisztina  
német nyelv II. kat. Koósa Róbert
12.
B Kóbor Ágnes  
német nemz. nyelv és ir. Koósa Róbert 12. B Kóbor Ágnes  
           
Közülük 3-an jutottak a döntőbe:
       
Tantárgy, kat.  Tanuló  Évf.  oszt. Helyezés Felkészítők
német nyelv II. kat. Kékesi Márton
11.
B 3. Varsányi Krisztina
német nyelv II. kat. Koósa Róbert
12.
B 21. Kóbor Ágnes
német nemz. ny. és ir. Koósa Róbert 12. B 15. Kóbor Ágnes

 

Német nyelvű fizikaverseny 2023 – a DNG az 5. helyen az iskolák közötti versenyben

2023. április 17. hétfő 13:42

2023. március 31-én ismét megrendezték a magyarországi középiskolák német nyelvű fizika csapatversenyét.
Az iskolák három évfolyamról – 9., 10., 11. – nevezhettek háromfős csapatokat. Az országos döntőbe évfolyamonként 6 csapatnyi tanuló került be, akik egy „fizikás“ napot töltöttek el az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.
A tájékoztatót követően került sor az írásbelire, melyet minden tanuló egyénileg oldott meg. Ezt követték a mérőkísérletek, melyeket a tanulók háromfős csapatokban végeztek el. Az elmaradhatatlan pizzázás után a versenyzők meglátogatták az ELTE planetáriumát és néhány laboratóriumát.
A DNG versenyzőiből álló háromfős csapatok a 4., 5. és 6. helyen végeztek, így a DNG az iskolák közötti versenyben 5. lett.
Ezúton is gratulálunk iskolánk csapatának – Juhász Dávid, Huszák Edina, Szucsányi Réka, Kutas Enikő, Murányi Ádám, Madár Attila, Káté Noémi, Király András, Pál Attila -, és köszönjük a szervezést, felkészítést és közreműködést Krizsán-Poros Marcella tanárnőnek és Molnár András tanár úrnak.

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Milán Smak hat im Landesfinale des Geowettbewerbs wieder Hervorragendes geleistet: er belegte diesmal den 2. Platz!

2023. április 17. hétfő 13:31

Die Landesrunde des deutschsprachigen Geowettbewerbs fand heuer am 24. März statt. Als Veranstaltungsort diente diesmal auch die Budapester Corvinus-Universität. Das Thema war jedoch ganz anders als letztes Jahr. Diesmal wurde der Fokus auf die Geographie der Alpenländer gesetzt. Am Finale nahmen die jeweils zwei besten Schüler der angemeldeten elf Mittelschulen teil. Unsere Schule vertraten Milán Smak und Ralf Pete (beide aus der Klasse 10. B) beim Wettbewerb.

Es bereitet uns eine große Freude, dass der Landessieger aus dem letzten Jahr Milán Smak wieder ein tolles Ergebnis erzielt und den zweiten Platz belegt hat. Milán erreichte bei dem Wettbewerb nur 4 Punkte weniger (52 Punkte aus der Gesamtpunkzahl von 70) als der neue Sieger aus dem Friedrich-Schiller-Gymnasium.

Wir gratulieren Milán zu der großartigen Leistung und gratulieren auch ganz herzlich seinem vorbereitenden Lehrer Herrn Martin Surman-Majeczki. Unser bester Dank gilt ebenfalls Frau Tünde Antal-Tóth für die Begleitung.

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

A 10.A osztály fellépése a soroksári sváb bálon (2023)

2023. április 17. hétfő 12:15

A 10.A osztály 2023. április 15-én, szombaton, fellépett a soroksári sváb bálon a Táncsics Művelődési Házban, ahol ők járták el a bál nyitótáncát.

Gratulálunk az osztálynak a nagyszerű szerepléshez, köszönjük a szervezőknek a lehetőséget és a finom vacsorát!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

DÖK-nap 2023

2023. április 17. hétfő 11:29

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezésre került a hagyományos DÖK-nap, amivel sikerült egy kis színt vinnünk a szünet előtti utolsó napba. Bár az időjárás nem feltétlen kedvezett nekünk, az iskolán belül is remekül le tudtuk bonyolítani a programot, így a diákokat 10 állomáson várták különböző logikai és ügyességi feladatok az osztályok DÖK-képviselőinek szervezésében. A délelőttöt a diákközgyűléssel indítottuk a tornateremben, ahol igazgatónő beszédét és beszámolóját követően kitüntetésben részesültek a különböző versenyeken, pályázatokon és rendezvényeken iskolánkat képviselő diákok, majd a DÖK-elnökség átadása következett. A nap további részében a csoportok felváltva járták sorra a termeket, hol amőbázva, hol pedig bekötött szemmel ügyeskedve, de akadt, ahol jógázni, esetleg dalokat felismerni kellett, és megmutatni, mennyire is ismerjük saját iskolánkat, illetve tanárainkat. Az eseménydús napot kora délután eredményhirdetéssel zártuk, a diákok többsége viszont újult energiával és kipihenten még visszatért a Sportok éjszakájára.

Montvai Nóra 9.B

Köszönjük a DÖK, Laczkó Erzsébet, DÖK-segítő tanár és minden szervezésben részt vett segítő aktív munkáját!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Die Hausaufgabe, die auch Spaß macht - Die Geschichte unserer Dreharbeiten

2023. április 13. csütörtök 10:37

Megpályázható a Miniszterelnökség kiemelt Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíja 2023!

2023. április 12. szerda 09:22

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Ügyekért Felelős Államtitkársága idén is meghirdette pályázatát Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjra a nemzetiségi anyanyelvű és kétnyelvű, illetve nemzetiségi nyelvoktató program szerint működő középfokú iskolák tanulói részére.

Az ösztöndíj célja a nemzetiségi törvény által felsorolt valamely nemzetiséghez tartozó, kiemelkedő képességű, nehéz szociális körülmények között élő tanulók továbbtanulásának elősegítése. A pályázaton az a magyar állampolgárságú tanuló vehet részt, aki nyilatkozata szerint valamely nemzetiséghez tartozik, tanulmányi eredménye a pályázat benyújtását megelőző tanév végén eléri a Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjra vonatkozó rendelet szerint számítandó legalább négyes átlageredményt, más forrásból azonos időszakra nézve egyéb tanulmányi ösztöndíjban nem részesül.

Az ösztöndíjban az a tanuló részesülhet, aki az iskolával együttműködve - a pályázati felhívásban meghatározott dokumentumokat hiánytalanul és határidőn belül csatolva - terjeszti elő pályázatát és a pályázat benyújtásakor az intézmény utolsó két évfolyamát megelőző évfolyamot végzi (iskolánkban ez a jelenlegi 10. évfolyamos tanulókat jelenti).

Az ösztöndíj összege tanulónként havi 30.000 Ft, amelyre sikeres pályázat esetén az ösztöndíj megállapítását követő szeptember 1. utáni két tanítási évben jogosult a diák. Egy iskolából adott évfolyamról hat tanuló részesülhet támogatásban. Az iskola ajánlásával benyújtott pályázatok alapján a miniszter dönt az ösztöndíj odaítéléséről, a pályázatot elnyert ösztöndíjasok névsorát a Kormány honlapján közzéteszi.

Mivel a pályázatot iskolánknak is támogatni kell, a pályázat iskolán belüli beadási határideje (papír alapon, géppel kitöltve, aláírva): 2023. április 27. (csütörtök), 12.00 óra, 105-ös szoba. A pályázatok összeállításával kapcsolatban további információ, segítség stb. Varsányi Krisztina tanárnőtől kérhető a varsanyi.krisztina@dng-bp.hu email-címen, vagy személyesen a 105-ös szobában.

A teljes pályázati felhívás, a benyújtáshoz szükséges mellékletek stb. a kormány.hu oldalon, az alábbi linkre kattintva elérhető.

pályázati felhívás és a pályázati adatlap ide kattintva közvetlenül is elérhetők:

 

 

Erasmus+-Treffen in Sofia 2023

2023. április 03. hétfő 11:20

Zwischen dem 20-26. März 2023 fand das letzte Projektreffen des Erasmus+ Projektes „Auf dem Weg in die Zukunft“ in Sofia statt. Laut der Berichte haben die Teilnehmer eine tolle Projektwoche hinter sich!

Über die Erlebnisse berichten Ádám Ivaskó und Liliána Hoffmann (10.B). Wenn Sie auf das Bild klicken, erreichen Sie weitere Fotos...

Bericht von Ádám Ivaskó...
Bericht von Liliána Hoffmann...
 
 
Das Projekt ist mit der Unterstützung der Europäischen Kommission der EU
und durch die Koordination des Tempus Közalapítvány zustandegekommen. 
Wir danken für ihre Unterstützung!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

LdU Jugendkonferenz 2023

2023. április 01. szombat 10:03

 
Idén 2023. április 21-23. között rendezik meg a Magyarországi Német Fiatalok Ifjúsági Konferenciáját.
Ezen a rendezvényen évről évre 30 fiatal illetve fiatal felnőtt találkozik, hogy a magyarországi németség legaktuálisabb kérdéseit és az ifjúsági munka jövőbeli lehetőségeit megvitassák.
A tervezett témák:
- Nemzetiségi önkormányzati választások 2024: Hogy érjük el, hogy a fiatalok és a fiatal felnőttek részt akarjanak venni a német nemzetiségi önkormányzatok munkájában? Milyen út vezet a szándék megszületésétől a testületekbe való megválasztásig? Milyen feladatok várják a fiatalokat a német önkormányzatokban? Melyek azok a területek, ahol a fiatalok különösen sokat tudnának segíteni?
- Ifjúsági stratégia: Milyen új projekteket valósítsunk meg a jövőben?
Keretprogram: gasztronómiai és kulturális este szombaton, kötetlen ismerkedés és tapasztalatcsere a résztvevők között, a környék német nemzetiségi értékeinek és meghatározó személyiségeinek megismerése
Jelentkezés: https://tinyurl.com/ldujugendkonferenz2023
Jelentkezési határidő: 2023. április 3. ‼

További információk: radoczykaroly@ldu.hu 

 

Sikeres DNG Svábbál az új helyszínen (2023)

2023. március 30. csütörtök 09:58

Örömteli számunkra, hogy iskolánk egyik fő rendezvénye, a Svábbál kinőtte eddig helyszínét, a pesterzsébeti Csili Művelődési Központot és 2023-ban első alkalommal a szigetszentmiklósi Sportcsarnokban került megrendezésre.
Az osztálytáncok bemutatása végén egy közös iskolai tánccal nyitottuk meg a rendezvény báli részét.
Katt a videóra egy kis hangulati ízelítőért!

 
 

A táncokat Lászlóné Balázsovits Magdolna tanította be, a talpalávalót a Lustige Musikanten szolgáltatta.

Köszönet nekik és minden rendezőnek valamint támogatónak!

 

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva