Eseménynaptár
2024. május
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
4
5
11
12
15
17
18
19
20
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Szülőknek / Diákoknak   »   Összes hír 2020.12.06. óta

A DNG Kórustáborának krónikája (2022)

2022. május 09. hétfő 08:39

2022. április 4 – 8. között zajlott az idei DNG Kórustábor. Rengeteg izgalmas program, számtalan tapasztalás, fantasztikus közösségi élmény. A tábor rövid krónikája ízelítőt ad a táborból:
 
2022. április 4.
Délelőtt tíz órakor indult el velünk a busz úticélunk, Súr felé.  A sokoldalúan összeállított program, melynek középpontjában a magyarországi német népdalok megismerése és a közös éneklés állt, izgalmas öt napot ígért.
Ezen az első délutánon Pusztavámon vendégeskedtünk. Először a tájházat néztük meg, utána pedig a helyi német nemzetiségi kórussal találkoztunk. Fantasztikusan jó hangulatú közös éneklés következett, melynek során a helyi dialektussal is ismerkedhettünk egy kicsit pusztavámi népdalok segítségével.
Móron vacsoráztunk, majd már a szálláson táncház és kóruspróba következett kórusvezetőnk vezényletével. 
 
2022. április 5.
Kedden közös reggeli után indultunk el a Gaja-völgyi tájcentrumba, ahol frissítő sétánk közben az erdő állatait nem zavarva, diszkréten elénekeltünk egy-két dalt.
A rövid kirándulást követő ebéd után Székesfehérváron megnéztük a különböző művészeti ágak (építészet, festészet, irodalom, szobrászat) alkotásait bemutató Bory-várat. Innen együtt mentünk a Kossuth utcába, ahol részesei lehettünk a 16 órai órajátéknak. Ezután a kórustagok játékos feladatokat kaptak: szerenádot adtak Mujkó bohócnak és Kati néninek, illetve rövid interjúkat készítettek helyi lakosokkal a magyarországi németekről.
A Várpalotán elköltött vacsora után már csak egy rövid éneklés következett a szálláshelyen, majd akinek kedve volt hozzá, nézhette az aktuális BL meccset.
 
2022. április 6.
Egy frissítő délelőtti kóruspróba után indultunk el Mórra. A nap első úticélja a Lamberg-kastély volt. A professzionális vezetés során megismerhettük ennek a titokzatos múltú épületnek a történetét. A kastély parkjában található házikóban a móri németek emléktárgyait tekinthettük meg. A ház belső tereit a helyi németség hagyományai szerint alakították ki.
Ebéd után egy kis szabadidő következett, így alkalmunk nyílt a város önálló felfedezésére.
Fél 6-kor már Gánton voltunk, ahol először megismerhettük a Szent Vendel templomot, majd egy közös táncpróba következett a helyi német nemzetiségi ifjúsági tánccsoporttal.
A nap zárásaként együtt énekelhettünk a gánti Liederkreis (dalkör) tagjaival.
 
2022. április 7.
A csütörtök reggel is élményteli napot ígért. A délelőttöt a zirci apátságban töltöttük, ahol igazán emlékezetes vezetések során ismerhettük meg a csodálatos épületegyüttes egyes részeit. A látnivalók megtekintése után egy kis időt az ajándékboltban is eltölthettünk.
Utunk aztán Csesznekre vezetett, ahol a vár tövében költhettük el az aznapi ebédet kint a szabadban, gyönyörű, tavaszi időben. Ebéd után már várt ránk a várkapitány, aki rövid hegymászás után bemutatta nekünk Csesznek várát.
Este magunk készítettük a vacsorát, amit jókedvűen, énekelve (és igen gyorsan) fogyasztottunk el.
 
2022. április 8.
Utolsó nap már csomagokkal együtt indultunk útnak, elköszöntünk Súrtól.
Ezen a napon elsőként a frissen felújított nádasdladányi Nádasdy-kastélyba látogattunk, ahol úgy érezheti magát a látogató, mintha vendégségben járna a Nádasdyaknál.
A Velencei tónál elfogyasztott ízletes ebéd és fejenként 5-6 rétes után lassan megérkeztünk Budapestre. Itt zárult le aztán a kórustábor öt szép napja.
 
A krónikaíró stílszerűen egy népdal két sorával zárja beszámolóját:
“Spielet auf ihr Musikanten
Spielet auf ein Abschiedslied!“
(Játékra fel zenészek/játsszatok egy búcsú dalt!)

A tábor Magyarország Kormányának támogatásával, a NTAB-KP-1-2022/1-000117 azonosító számú pályázati program keretében került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

IKSZ-es diáksegítők jelentkezését várjuk a Landesgalara!

2022. május 05. csütörtök 07:48

2022. június 18-án kerül megrendezésre a Magyarországi Németek Országos Gálája a Budapest Kongresszusi Központban.

10 fiút és 10 lányt keresünk segítőnek, akiknek Trachtban kell részt venni az eseményen, vendégeket fogadni, kísérni, rendezésben segédkezni.

A jelentkezési lapokat kérjük John Orsolya tanárnőnek leadni május 12. csütörtökig!

 

Alle DNG-Schüler(innen) im Landesfinale des Rezitationswettbewerbes!

2022. május 02. hétfő 09:48

Dieses Jahr waren unsere Schülerinnen und Schüler, die am deutschsprachigen Rezitationswettberwerb teilgenommen haben besonders erfolgreich: Alle sind nach einer erfolgreichen Teilnahme an der Regionalrunde in Mosónmagyaróvár im Landesfinale  dabei!
Wir gratulieren Anna Grobe (9.B), Laura Szabó (9.B), Dominik Beszterczán (11.B), Flórián Sinkó (9.A) und wünschen ihnen viel Erfolg zum Finale!

IKSZ-elési lehetőség a Máltaiaknál: korrepetálás, ruhaválogatás

2022. május 04. szerda 11:57

A Máltai Szeretetszolgálat megbízásából újabb IKSZ-elési lehetőség kínálkozik.
A zuglói Családok Átmeneti Otthona várja az IKSZ-es diákokat, hogy alsósok korrepetálásában segítsenek illetve a Miklós utcai Hajléktalan Centrumban keddenként fogadnak 3 főt ruha válogatásra.

A feladatokra jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:

Családok Átmeneti Otthona Budapest, Szatmár u. 26, 1142
Czégény Tünde czegeny.tunde@maltai.hu

Miklós utcai Integrált Hajléktalan Ellátó Központ
Budapest, Miklós u. 32, 1033
Tóthné Dózsa Éva dozsa.eva@maltai.hu 

Auftritt der Klassen 9.A und 9.B am Schwabenball der Deutschen Selbstverwaltung von Pestelisabeth

2022. május 02. hétfő 10:06

Am 30. April 2022 fand der Schwabenball der Deutschen Selbstverwaltung von Pestelisabeth statt. An der Veranstaltung waren zwei Klassen aus unserer Schule mit dabei, die Klassen 9.A und 9.B. Und sie waren nicht nur Mitgenießer, sondern auch Mitgestalter des Programms: beide haben als Auftretende Tänze aufgeführt. Als Kostprobe einige Bilder:

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Ízelítő a 2021-es Hagyományőrző gólyatáborunkból

2021. szeptember 17. péntek 14:06

Az újdonsült gimnazistáknak tartott hagyományőrző gólyatáborunkat idén augusztus 15-19. között tartottuk. A helyszín a városlődi Iglauer Park volt.

Tánc- és énektanulás, sportfoglalkozások, csapatépítés, tájházlátogatás, kreatív feladatok, vetélkedők, illetve sok-sok nevetés és jókedv jellemezte ezt a néhány napot. A különböző iskolákból, sokféle településről érkező sok kis egyéniség megtette első lépéseit a "DNG-s"-sé kovácsolódás útján.

A linkre kattintva rövid ízelítőt kaphatunk egy újonc szemszögéből...

Így zajlik a daltanulás az újoncoknak... Katt a képre!

Itt pedig már táncolnak is...

A Hagyományőrző Gólyatábor a Magyarország Kormányának támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt NEMZ-TAB-KP-1-2021/1-000039 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

 

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Megpályázható a Miniszterelnökség kiemelt Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíja 2022!

2022. április 29. péntek 11:22

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Ügyekért Felelős Államtitkársága idén is meghirdette pályázatát Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjra a nemzetiségi anyanyelvű és kétnyelvű, illetve nemzetiségi nyelvoktató program szerint működő középfokú iskolák tanulói részére.

Az ösztöndíj célja a nemzetiségi törvény által felsorolt valamely nemzetiséghez tartozó, kiemelkedő képességű, nehéz szociális körülmények között élő tanulók továbbtanulásának elősegítése. A pályázaton az a magyar állampolgárságú tanuló vehet részt, aki nyilatkozata szerint valamely nemzetiséghez tartozik, tanulmányi eredménye a pályázat benyújtását megelőző tanév végén eléri a Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjra vonatkozó rendelet szerint számítandó legalább négyes átlageredményt, más forrásból azonos időszakra nézve egyéb tanulmányi ösztöndíjban nem részesül.

Az ösztöndíjban az a tanuló részesülhet, aki az iskolával együttműködve - a pályázati felhívásban meghatározott dokumentumokat hiánytalanul és határidőn belül csatolva - terjeszti elő pályázatát és a pályázat benyújtásakor az intézmény utolsó két évfolyamát megelőző évfolyamot végzi (iskolánkban ez a jelenlegi 10. évfolyamos tanulókat jelenti).

Az ösztöndíj összege tanulónként havi 30.000 Ft, amelyre sikeres pályázat esetén az ösztöndíj megállapítását követő szeptember 1. utáni két tanítási évben jogosult a diák. Egy iskolából adott évfolyamról hat tanuló részesülhet támogatásban. Az iskola ajánlásával benyújtott pályázatok alapján a miniszter dönt az ösztöndíj odaítéléséről, a pályázatot elnyert ösztöndíjasok névsorát a Kormány honlapján közzéteszi.

Mivel a pályázatot iskolánknak is támogatni kell, a pályázat iskolán belüli beadási határideje (papír alapon, géppel kitöltve, aláírva): 2022. május 19. (csütörtök), 12.00 óra, 105-ös szoba vagy Titkárság. A pályázatok összeállításával kapcsolatban további információ, segítség stb. Varsányi Krisztina tanárnőtől kérhető a varsanyi.krisztina@dng-bp.hu email-címen.

A teljes pályázati felhívás, a benyújtáshoz szükséges mellékletek stb. a kormány.hu oldalon, az alábbi linkre kattintva elérhető.

pályázati felhívás és a pályázati adatlap ide kattintva közvetlenül is elérhetők:

 

Jugendkonferenz der LdU in Maan 2022 - Das DNG leistete wieder einen starken Beitrag zum guten Gelingen der Konferenz

2022. április 28. csütörtök 08:44

Zwischen dem 22. und 24. April fand bereits die siebte Jugendkonferenz der LdU im Haus Leimen in Maan statt.

Aus dem DNG haben sich daran Léna Fábián, Tímea Nadj, Ágnes Kuti, Márton Kékesi und Herr Martin Surman-Majeczki beteiligt. Die anderen Teilnehmer sind aus verschiedenen Siedlungen Ungarns gekommen, wie z.B.: aus Baje, Bawaz, Boglar, Fünfkirchen, Hartian, Maan, Neudörfl, Sanktiwan, Sankt Martin, Tolnau, Werischwar und Wetschesch.

Am Freitagabend haben Ibolya Hock-Englender und Emil Koch Präsentationen über die neue Strategie bzw. neue Jugendstrategie der LdU gehalten. Danach haben wir uns vier kurze Vorträge von vier Leuten gehört, wie in ihrer Heimat das Nationalitätenwesen funktioniert. Den Rest des Abends haben wir damit verbracht, einander kennenzulernen.

Im Rahmen des Programms am Samstag haben wir in Gruppen gearbeitet, alle Gruppen arbeiteten eins von den vier angegebenen Themen aus. Diese waren: Talententwicklungsprogramm, Tragbare Tracht, Einbezug der Jugendlichen ins örtliche Nationalitätenleben und Aufschwung der ungarndeutschen sozialen Medien. Das Projekt Tragbare Tracht hat das Interesse von vielen geweckt, wie man das Dirndl durch tragbare ungarndeutsche Trachten ersetzen könnte. Am Nachmittag haben die Gruppen ihre gesammelten Ideen mit den anderen geteilt und wir diskutierten gemeinsam über diese Themen.

Später sind wir nach Edeck gefahren, um das Heimatmuseum zu besichtigen. Den Abend haben wir in der Kellerei Buzál-Mórocza verbracht, Antal Kresz spielte auf Akkordeon ungarndeutsche Volkslieder und wir haben gemeinsam gesungen.

Am Sonntagvormittag musste jeder eine Projektidee vorführen, die er oder sie gerne mithilfe der am Wochenende gesammelten Impulse verwirklichen würde. Viele haben solche Vorschläge gemacht, die vor allem das örtliche Nationalitätenleben verbessern würden. Wir haben aber auch solche Ideen gehört, die das ungarndeutsche Leben auf landesweiter Ebene verändern könnten.

Ich glaube, wir haben uns alle an diesem Wochenende sehr wohlgefühlt, wir konnten unsere Erfahrungen gegenseitig austauschen und unsere Kontakte erweitern. Ich kann solche Veranstaltungen jedem empfehlen, der etwas für seine Nationalität tun will und eine größere Rolle im Leben der Ungarndeutschen spielen möchte.

Márton Kékesi (10.B)

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Végzősök búcsúztatója a kollégiumban 2022

2022. április 27. szerda 09:57

Elérkezett ez a nap is...

Végzős diákjaink 5 éve készülnek az előttük álló megmérettetésre. De a Kollégiumból nem engedhettük el Őket úgy, hogy ne mondtunk volna köszönetet egymásnak, az együtt töltött évekért. A kollégiumi nevelőtestület minden tagja hozzájárult ennek a napnak az ünneppé tételéhez. Mind felolvastunk egy kis verset vagy szöveget.

Az életed egy újfordulatot vesz,
Egy régi ajtó zárul be előtted.
De ne félj, hiszen ez nem a vég,
Hanem egy kezdet, egy új, ismeretlen kép.
 
Soha ne felejtsd el, kik téged szeretnek,
Soha ne fordíts hátat azembereknek.
Szeresd a szépet, keresd a jót,
Ha szükséged van rám, én mindig itt vagyok.
 
Utolsó percek
Csorognak a könnyek arcomról a mélybe,
Mindazért, mi eddig volt, s minek nemsokára vége.
Mi összekötött minket, mi megszokottá vált
Az most egy pillanat alatt a távolba szállt.
 
Most itt állunk még együtt, s miénk a pillanat,
Nem kell semmit mondani, nem kellenek szavak.
Helyettük beszél a csend és a néma könnyek,
A megszeretett idők után most újak jönnek.
 
S az utolsó percek súlya pihen most rajtunk,
Sokat adtunk egymásnak, s cserébe emlékeket kaptunk.
Emlékeket, melyek örökké bennünk élnek,
Még akkor is, ha én, s ti is más útra léptek.

 

Búcsúzó diákjaink és a nevelők meghatódottsága csak fokozódott, mikor átadhattuk kis útravaló csomagunkat, melybe a kézműves szakkör remekei mellett Majzik Edit tanárnő kézzel készített ajándékát is belecsempésztük. A nap lezárásaként egész este beszélgettünk, zenét hallgattunk és persze csocsóztunk búcsúzó diákjainkkal. Boldog napot éltünk meg - egy Családként...

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Ilyen volt a 2021-es népismeret táborunk Liptódon

2021. november 09. kedd 13:00

A sokéves hagyománynak megfelelően a 2021/22-es tanévben is megrendeztük a hagyományőrző népismeret táborunkat. Idén - Gayerhosz Kreisz Orsolya tanárnő és Szabó Ildikó tanárnő irányítása alatt - Liptódra vezetett a táborozó sereg útja.

A linkre kattintva megtekinthető Fábián Léna 9.B osztályos tanuló beszámolója...

A Hagyományőrző Népismeret tábor Magyarország Kormányának támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt NEMZ-TAB-21 pályázat keretében került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva